Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νέα δεδομένα για παραγωγούς στην ελαιοκαλλιέργεια

Οι «σύγχρονες πρακτικές για την ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού και την αύξηση της κερδοφορίας στην ελαιοκαλλιέργεια» αναλύθηκαν στην πρώτη ανοικτή εκδήλωση της “Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta” το απόγευμα της Τετάρτης στην ΟΑΚ στο Κολυμπάρι.

Eκπρόσωποι ελαιοπαραγωγών και γεωπόνοι μίλησαν για τις δυνατότητες βελτίωσης της παραγωγής αλλά και τις αλλαγές της νέας ΚΑΠ, ενώ από την Terra Creta παρουσιάσθηκαν οι στόχοι και οι σκοποί της “Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta”
Ο κ. Μανώλης Ιατράκης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως οι παραγωγοί είναι δεκτικοί στο «να προσαρμόσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες τους στις ανάγκες του δέντρου με σωστή θρέψη, φυτοπροστασία, και κλάδεμα. Εμείς έχουμε οργανωμένη ομάδα υποστήριξης που ακολουθεί όλα τα βήματα, ενημερώνει τους παραγωγούς για το τι θα κάνουν και πως θα το κάνουν. Όπου δυσκολεύονται με επιτόπιες παρεμβάσεις τους δείχνουμε τι πρέπει να γίνει». Ο ίδιος τόνισε πως με σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές εξασφαλίζεται αύξηση παραγωγής, σταθεροποίηση της ποιότητας σε πολύ υψηλό επίπεδο, μείωση του κόστους παραγωγής και πιο φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.
Στις αλλαγές της νέα ΚΑΠ αναφέρθηκε ο γεωπόνος κ. Μιχάλης Μιχελιουδάκης. Ο κ. Μιχελιουδάκης επισήμανε πως η νέα ΚΑΠ θα φέρει μείωση για τη βασική επιδότηση « και θα συγκλίνει στα 27 ευρώ το στρέμμα μέχρι το 2026 . Η σύγκλιση αυτή θα ξεκινήσει από φέτος. Επίσης θα καταργηθεί το “πρασίνισμα” που μέχρι τώρα έπαιρναν όλοι οι παραγωγοί και θα αντικατασταθεί με τα οικολογικά σχήματα που θα τα παίρνουν με ετήσιες δεσμεύσεις και κατά περίπτωση οι παραγωγοί.» Ειδικότερα ο κ. Μιχελιουδάκης παρατήρησε πως όσοι παραγωγοί έχουν κάτω από 40 στρ. θα λάβουν την αναδιανεμητική επιδότηση που θα μετριάσει κάπως τη μείωση αλλά αν έχουν υψηλής αξίας δικαιώματα η μείωση θα είναι μεγάλη. Για να καλύψουν κάπως τις μειώσεις θα μπορούν να επιλέξουν κάποιο οικολογικό σχήμα όπως τη συντήρηση των αναβαθμίδων του ελαιώνα τους, τα αραιά δασολίβαδα ειδικά για τη περιοχή του Σελίνου που τα δέντρα είναι λίγα αναλογικά με τα στρέμματα και βέβαια τη διατήρηση και ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας.
Για την Terra Creta ο διευθυντής του εργοστασίου της κ. Φώτης Σουσαλής τόνισε πως η χθεσινή ήταν «η πρώτη ανοικτή εκδήλωση με σκοπό να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς και να δώσει αξία στο εθνικό μας προϊόν.» Επισήμανε πως η Ακαδημία απευθύνεται σε ελαιοπαραγωγούς των Χανίων «που έχουν το μεράκι να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια της ελιάς. Είμαστε διατεθειμένοι να τους παρέχουμε και την πρακτική και τη θεωρητική γνώση και τα μοντέρνα εργαλεία». Παράλληλα ο κ. Σουσαλής υπογράμμισε πως διαπιστώνεται ένα κενό στις γνώσεις και στον τρόπο που θα τις αποκτήσει ο παραγωγός και η Ακαδημία προσφέρει ένα δομημένο πρόγραμμα που μπορεί να τους στηρίξει ουσιαστικά στην προσπάθεια τους.
«Στην Ακαδημία συμμετέχουν ελαιοπαραγωγοί από όλο το Νομό Χανιών, ο στόχος μας είναι να τους εκπαιδεύσουμε και μέσα από τα εργαλεία της γεωργίας ακριβείας που τους παρέχουμε δωρεάν να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου» δήλωσε ο κ. Αντώνης Μαρακάκης γεωπόνος και διαχειριστής του ελαιουργείου της Terra Creta, που συμπλήρωσε με το κόστος καλλιέργειας να έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπιέζεται το κέρδος του παραγωγού και ψάχνει να βρει λύσεις για να έχει βιωσιμότητα στο μέλλον. «Στην Ακαδημία του παρέχουμε συμβουλές, αυτό που έχουν ανάγκη και ζητάνε από εμάς» κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα