Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Νέα δεδομένα για τους μηχανικούς στη σημερινή εποχή

Τις ευκαιρίες της τοπικής ανάπτυξης, τις παθογένειες που την εμποδίζουν,ντις νομοθετικές εξελίξεις και τις επαγγελματικές εξειδικεύσεις που αφορούν τον κλάδο των μηχανικών καθώς και τις αναγκαίες υποδομές που θα τη στηρίξουν συζητήθηκαν χθες πρώτη ημέρα του συνεδρίου που διοργανώνει το Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης, με θέμα “Η Τοπική Ανάπτυξη και το Επάγγελμα του Μηχανικού”.

Στο περιθώριο της συζήτησης μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκ των ομιλητών διευθυντής πληροφορικής Media Lab Mit Μιχάλης Μπλέτσας τόνισε αναφορικά με το επάγγελμα του μηχανικού ότι «αν πάρουμε τη Δυτική Κρήτη Μηχανικός σημαίνει ενασχόληση με την οικοδομή. Η οικοδομή με κρίση ή χωρίς κρίση μάλλον δεν έχει τελειώσει σαν κλασική ασχολία. Θα πρέπει να δούμε βέβαια και εκεί αρκετές ευκαιρίες να παρουσιάζονται, με την ενεργιακή βελτιστοποίηση, με το να χρησιμοποιήσουμε ποιο αποδοτικά τους πόρους. Αυτά είναι κάποια καινούργια αντικείμενα. Εμείς έχουμε συνηθίσει να προστατεύουμε αφού κατακτήσουμε κάτι, αλλά αυτό δεν ταιριάζει με τον σύγχρονο κόσμο». Παράλληλα ο κ. Μπλέτσας εξήγησε πως «τώρα το μίγμα της οικονομίας που έχουμε στη Ελλάδα, δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να διατηρήσει το βιωτικό επίπεδο που είχαμε,δεν μπορούμε να έχουμε τόσους αυτοαπασχολούμενους. Υπάρχει ένας τεράστιος μύθος ότι ο έλληνας έχει την φοροδιαφυγή στο DNA του. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού η φοροδιαφυγή στη ελλάδα ταιριάζει απόλυτα στο μίγμα αυτοαπασχολούμενων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελάχιστων μεγάλων. Ήρθε λοιπόν η κρίση και επιτάχυνε προβλήματα τα οποία υπήρχαν στη χώρα. Γενικότερα όμως θα πρέπει να δούμε ότι η εκπαίδευση του μηχανικού είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος για να έχει μια καλή καριέρα στο σημερινό κόσμο».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα «ευκαιρίες στο επάγγελμα του μηχανικού που ανοίγονται σε τοπικό επίπεδο έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Έχουμε τεράστιο θέμα εκμετάλευσης φυσικών πόρων,είμαστε σε ένα μέρος που εισάγουμε όλοι μας την ενέργεια, ενώ έχουμε πολύ μικρό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Διαθέτουμε πολύ παλιά τεχνολογία, ενώ στα σπίτια , ξοδεύουμε πάρα πολύ ενέρεγια καθώς επίσης σπαταλάμε το νερό λες και δεν υπάρχει αύριο. Επομένως νομίζω ότι υπάρχει αντικείμενο . Υπάρχουν μεταξύ του αντικειμένου και του μηχανικού διάφορες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, που δεν είναι ότι ποιο ευέλικτο για να βάλουν τον κόσμο να δουλέψει. Έχουμε πολύ μεγάλη εξάρτηση ακόμα από κρατικά έργα. Τουλάχιστον απ΄ότι ξέρω υπάρχει αρκετή δραστηριότητα στο τουρισμό, χτίζονται τον τελευταίο καιρό αρκετά ξενοδοχεία, επομένως αυτό κάπως κρατάει το επάγγελμα του μηχαικού σε τοπικό επίπεδο».

ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Παράλληλα, ο Χανιώτης διευθυντής πληροφορικής Media Lab του Mit συμπλήρωσε: «Σίγουρα το πλήθος των μηχανικών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα Χανιά, δεν θα μπορέσουν να απασχοληθούν εάν το αντικείμενό τους θα είναι μόνο τα Χανιά. Είμαστε πολύ τοπικιστές, και αν δεν μπορέσουμε να εκμεταλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να φτιάξουμε κάτι εξαγώγημο και εμπορεύσιμο και όχι την κλασική παροχή υπηρεσίας στην οποία έχουμε συνηθίσει σεν θα πάμε μπροστά. Τα πράγμα ήταν εύκολο είχαμε μια πόλη που χτιζότανε συνέχεια, είχαμε ένα προστατευόμενο επάγγελμα, είχαμε εξασφαλισένες αμοιβές και λίγους μηχανικούς. Κάποια στιγμή οι μηχανικοί έγιναν πολλοί και δεν εξελίχτηκε το προϊόν της δουλειάς τους. Έτσι αυτή την εξέλιξη τώρα αναγκαστικά θα πρέπει να την κάνουμε. Ο τρόπος υπάρχει πρέπει να φτιάξουμε πράγματα τα οποία θα μπορέσουμε να πουλήσουμε. Η λύση είναι ή να φτιάξεις προϊόν που θα το εξάγεις, ή θα παρέχεις την καλσική υπηρεσία και θα αναγκαστείς να φύγεις εσύ ο ίδιος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα