Τροποποιήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο σύστηµα εκλογής των αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο. Αφορούν την εφαρµογή της επιστολικής ψήφου των οµογενών, να ισχύσει από τις επικείµενες Eυρωεκλογές, προανάγγελµα και για τις βουλευτικές ανεξάρτητα αν δεν προβλέπεται απ’ το ισχύον Σύνταγµα.
Θα παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης αφ’ ενός της ελληνικής υπηκοότητας και αφ’ ετέρου η ικανότητα να ψηφίζει ακαθόριστος αριθµός εκλογέων, που αισθάνεται ισχυρούς δεσµούς µε τη χώρα µας. Μπορεί να είναι µακρινής καταγωγής, που νοιώθουν νοσταλγικές διαθέσεις για την Ελλάδα, αλλά να µην έχουν καµία σχέση και βιοτικό δεσµό µε τη σηµερινή αντίληψη περί των πολιτικών πραγµάτων.
Με την καθιέρωση του νέου µέτρου ψηφοφορίας, όσοι Ελληνες διαβιούν και εργάζονται στο εξωτερικό, θα διευκολύνονται, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωµα, χωρίς να υποβάλλονται σε έξοδα, να έρθουν και να ψηφίζουν µε φυσική παρουσία. Κατά το Σ/µα (αρθρ. 51 παρ. 4) «οι βουλευτικές εκλογές διενεργούν και ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια. Νόµµος, που ψηφίζεται µε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθµού των βουλευτών (200) µπορεί να ορίζει τα σχετικά µε την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος από τους εκλογείς, που βρίσκονται έξω από την επικράτεια».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτόχθονες κάτοικοι ιθαγενείς άλλων χωρών µε µακρινή ελληνική καταγωγή µπορεί να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους και να επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση της χώρας. Συνταγµατολόγοι εξηγούν, ότι η ψηφοφορία γίνεται από όλους την ίδια µέρα. Στην πράξη σηµαίνει, ότι αποκλείεται η επιστολική ψήφος, διότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που µπορεί να µην έχουν κανένα δεσµό µε την πολιτική πραγµατικότητα της χώρας, εκτός από συναισθηµατισµό, µπορούν να συντελέσουν, ώστε να διαβληθεί η εκλογική διαδικασία. Τρόπος διόρθωσης αυτής της δυσκολίας είναι η πρόβλεψη διαδικτυακής ψήφου, αυθηµερόν, που για να γίνει απαιτείται νοµοθετική ρύθµιση των 2/3 του συνόλου των βουλευτών.
∆ιαφορά µεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών δεν υπάρχει εκτός του ότι στις µεν εθνικές έχουµε πολλές περιφέρειες, ενώ για τις ευρωεκλογές έχει καθιερωθεί µια για όλη την επικράτεια. Αν τροποποιηθεί ο νόµος µε αυξηµένη πλειοψηφία για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές τα κριτήρια να µην εξυπηρετούν τις επί µέρους περιφέρειες, αλλά να διασφαλίζουν εθνικούς σκοπούς.
Πάντως έτσι κι αλλιώς κανείς δεν εγγυάται το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου. Είναι «λύση ανάγκης» πάσχει από ερασιτεχνισµό και όπου έχει εφαρµοσθεί αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, διότι δεν αποτρέπονται κακόβουλες παρεµβάσεις. Για τούτο το λόγο απαιτούνται µακροχρόνιες διαβουλεύσεις και προετοιµασία ώστε να εφαρµοσθεί µε την ηλεκτρονική ψήφο, η οποία αργά ή γρήγορα θ’ αρχίσει να επιβάλλεται στα ανεπτυγµένα κράτη και θά ‘ρθει και σ’ εµάς.