» Τεράστιος ο όγκος των αντιρρήσεων που καλούνται να εξετάσουν οι Επιτροπές
Αντιμέτωπες με ένα τεράστιο όγκο εργασίας και με σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων βρίσκονται οι “Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων Ν. Χανίων” οι οποίες ξεκίνησαν και πάλι να συνεδριάζουν μετά την τρίμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.
Οι τρεις επιτροπές που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τις 4.000 αντιρρήσεις για τον αναρτημένο δασικό χάρτη του 2018 (Πόλη Χανίων, τμήμα του Ακρωτηρίου, του Ελ. Βενιζέλου, Σούδας κα.) θεωρείται πολύ δύσκολο να προλάβουν φέτος να διεκπαιρεώσουν το έργο τους. Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν να συνεδριάζουν δύο νέες επιτροπές για τις 29.000 αντιρρήσεις που αφορούν τους δασικούς χάρτες στον υπόλοιπο Νομό Χανίων!
«Αντικειμενικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ξεκίνησαν να συνεδριάζουν οι 3 Επιτροπές για τους παλιούς χάρτες και οι άλλες δύο επιτροπές για τους νέους δασικούς χάρτες πρέπει να εξετάσουν 29.000 αντιρρήσεις! Και μέρα -νύχτα να συνεδριάζουν θέλουν χρόνια και χρόνια για να βγάλουν αποτέλεσμα» μας ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστος Πραματευτάκης.
Πρόεδρος σε μια από τις 3 επιτροπές που εξετάζουν τις αντιρρήσεις για τους δασικού χάρτες του 2018 είναι και ο δικηγόρος κ. Αδαμάντιος Αρετάκης. «Ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος. Απαιτείται πάρα πολύ δουλειά, πολύ διάβασμα και άριστη προετοιμασία. Εμείς λέμε “απελευθερώστε τις επιτροπές”. Αφήστε τις να δουλέψουν για να παράγουν έργο. Το έχουμε μεταφέρει σε όλους τους αρμόδιους, στα υπουργεία, στους βουλευτές αλλά δεν βλέπουμε καμία εξέλιξη» τόνισε.
Στο γραφείο του κ. Αρετάκη μας δείχνει μια σειρά από φακέλους που παρέλαβε μόλις χθες το μεσημέρι με ένα πολύ μεγάλο όγκο αντιρρήσεων. Θα πρέπει να κάνει μαι πρώτη διαλογή στις πιο εύκολες και στις πιο δύσκολες, να διαχωρίσει αυτές που προέρχονται από ιδιώτες ή Δήμους καθώς οι δεύτερες είναι συνήθως πιο απλές και να ξεκινήσει το διάβασμα.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Για να πληρωθεί κάθε “Επιτροπή” θα πρέπει να έχει εξετάσει 100 αντιρρήσεις κάθε μήνα, αριθμός που επιτυγχάνεται από τις περισσότερες ωστόσο δεν δίνονται κίνητρα ώστε να εξετάσουν ακόμα περισσότερες και να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς η όλη διαδικασία.
Την ίδια στιγμή παρουσιάζονται μια σειρά από προβλήματα όπως:
• Δεν έχουν ξεκινήσει οι αποζημιώσεις των μελών των Επιτροπών παρότι οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2023.
• Αυτή τη στιγμή οι Επιτροπές συνεδριάζουν εκτός ωραρίου εργασίας ένα ζήτημα που όμως παραμένει ανοικτό. Είναι υποχρεωτικό οι επιτροπές να συνεδριάζουν εκτός ωραρίου ή ισχύει η άποψη του Υπουργείου Οικονομικών; Σε αυτήν ορίζεται ότι « υπ αριθμ 2.51464/ΔΕ/26-072023 που αναφέρει πως «όσο και ως προς τη λειτουργία των επιτροπών, καθώς και κατά την άποψη της υπηρεσίας οι “Επιτροπές εξέτασης Αντιρρήσεων” υπάγονται στις ανωτέρω ειδικές περιπτώσεις, εφόσον η αποζημίωση τους είναι συνυφασμένη με παραδοτέο έργο από το οποίο εξαρτάται η καταβολή της, ενώ δεν τίθεται ως προϋπόθεση η λειτουργία εκτός ωραρίου εργασίας.»
• Τα μέλη των Επιτροπών ζητούν «η ρήτρα των 100 υποθέσεων να μην προϋποθέτει το λιγότερο 4 συνεδριάσεις αλλά να μετρήσει ο ημερολογιακός μήνας ανεξάρτητα των συνεδριάσεων. πχ. μια Επιτροπή να μπορεί να κάνει 3 συνεδριάσεις των 40 υποθέσεων και να μπορεί να αποζημιωθεί. » Να δοθεί δηλαδή κίνητρο ώστε να μπορούν να εξεταστούν περισσότερες αντιρρήσεις.
• Παρουσιάζεται το φαινόμενο στοιχεία για τις εκτάσεις να είναι περασμένα μόνο σε συντεταγμένες και όχι πάνω στο χάρτη κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει επιπλέον εργασία από μηχανικό για να περαστούν στο χάρτη τα πολύγωνα.
• Για τους δημόσιους υπάλληλους (της δασικής υπηρεσίας ή τους μηχανικούς του ΤΕΕ) ισχύει ότι δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση ανώτερη του 25% του μισθού τους, γεγονός που επίσης καθυστερεί την όλη διαδικασία.