Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Νέα εποχή για την καλλιέργεια αβοκάντο στα Χανιά

Προοπτικές από πρόγραµµα της Περιφέρειας

 

Οργάνωση – βελτίωση της παραγωγής, εκπαίδευση παραγωγών και γεωτεχνικών, παρεµβάσεις για την εµπορία και διάθεση του προϊόντος.

Αυτά µεταξύ άλλων εξασφαλίζει το πρόγραµµα που χρηµατοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση της καλλιέργειας του αβοκάντο που παρουσιάσθηκε και επίσηµα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Κερνάµε Ελλάδα” και του “Φεστιβάλ Ελαιολάδου” στον χώρο της Αγυιάς.

Εκπρόσωποι από κάθε φορέα αναφέρθηκαν στους τοµείς του έργου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 24 µήνες από σήµερα και χρηµατοδοτείται µε ποσό των 300.000 ευρώ.
«Η καλλιέργεια στα Χανιά έγινε πιο οργανωµένα µε χρηµατοδοτήσει από τα “Μεσογειακά Ολοκληρωµένα Προγράµµατα”. Από το 2000 µέχρι το 2020 είχαµε µια έκρηξη των φυτεύσεων µε αντικατάσταση παραδοσιακών καλλιεργειών» σηµείωσε ο κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης αναπληρωτής προϊστάµενος τµήµατος ποιοτικού και φυτουγειονοικού ελέγχου της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής.
Στις προκλήσεις του προγράµµατος ο γεωπόνος ξεχώρισε τον στόχο της ποιότητας, την παραγωγή όλο το χρόνο, τη διεύρυνση των καναλιών εµπορίου και την ανάγκη για εισαγωγή και εκτίµησε σε νέες ποικιλίες και νέα προϊόντα µεταποίησης ready to eat.

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στα βασικά προβλήµατα της καλλιέργεια αβοκάντο ο κ. Παπαδαντωνάκης στάθηκε στα παρακάτω:
• Έλλειψη τεχνογνωσίας εµπλεκοµένων.
• Ανάγκης διαρκούς ενηµέρωσης και διάχυσης της γνώσης γνώσης και των τεχνικών καλλιέργειας
• Η ανάγκη για παραγωγή υγιούς πιστοποιηµένου φυτωριακού υλικού
• Η σηµασία της θέσπισης κριτηρίων νοµικά κατοχυρωµένων. Ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας βάσει των κριτηρίων ωριµότητας
• Το πρόβληµα των µετασυλλεκτικών χειρισµών µεταφοράς και διακίνησης
Οι στόχοι επικεντρώνονται στην ανάγκη προώθησης διαφήµισης του προϊόντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (συµµετοχή σε διεθνείς εκθέσεις), στη δηµιουργία σήµατος ΠΓΕ Κρήτη ( ένα ζήτηµα που έχει καθυστερήσει για µεγάλο χρονικό διάστηµα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), στη δυνατότητα προώθησης της καλλιέργειας ως βιολογική, στη διερεύνηση δυνατοτήτων αντιµετώπισης των προαναφερόµενων προβληµάτων.

OI ∆ΡΑΣΕΙΣ

Τις δράσεις που προβλέπονται στο πρόγραµµα “∆ράσεις έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργεια του Aβοκάντο στην Κρήτη” περιέγραψε η κ. Θηρεσία- Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών του “ΕΛΓΟ ∆ήµητρα”. Ειδικότερα προβλέπεται να γίνει:
• ∆ηµιουργία πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού αβοκάντο, που θα περιλαµβάνει τις ποικιλίες Zutano, Fuerte και Hass
• Προσδιορισµός των επίσηµων ηµεροµηνιών συγκοµιδής για τις κύριες εµπορικές ποικιλίες αβοκάντο στην Κρήτη (Zutano, Fuerte, Hass, Lamb Hass)
•Σύνταξη εγχειριδίου καλλιεργητικών πρακτικών αβοκάντο
•Εγκατάσταση δικτυοκηπίου για διατήρηση προβασικής φυτείας (δέντρα φυτεµένα σε γλάστρες µε ελεγχόµενη άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία)
•Περιγραφή ποικιλιών Εθνικού Καταλόγου
•Προσδιορισµός χρόνου ωρίµανσης ποικιλιών αβοκάντο και συσχέτιση ξηράς ουσίας και ελαιοπεριεκτικότητας. Ο Κανονισµός 387/2005 της Ε.Ε. ο οποίος αναφέρει ως ελάχιστη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία ωρίµανσης: 21% για την ποικιλία Hass, 20% για τις ποικιλίες Fuetre, Pinkerton, Reed και Edranol , 19% για τις λοιπές ποικιλίες εκτός των Αντιλλών οι οποίες επιτρέπεται να έχουν µικρότερη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία. Η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού, η οποία όπως αναφέρεται σε βιβλιογραφικές πηγές, πρέπει να υπερβαίνει το 8 %
• ∆ηµιουργία και λειτουργία προβασικής φυτείας για υγιές και πιστοποιηµένο γενετικό υλικό το οποίο θα µπορούν να προµηθεύονται οι φυτωριούχοι και επίσης θα µπορούν να χρησιµοποιούν το υλικό για µοσχεύµατα και δηµιουργία φυτών πιστοποιηµένων (γενετικά χαρακτηριστικά και φυτοϋγεία). Στη συνέχεια οι παραγωγοί θα προµηθεύονται από τα φυτώρια έτοιµα εµβολιασµένα φυτά, συγκεκριµένης ποικιλίας και προδιαγραφών.

Από το Πολυτεχνείο Κρήτης θα µελετηθούν τα χηµικά χαρακτηριστικά των Κρητικών αβοκάντο και θα εξεταστεί η χρήση νέων τεχνολογιών για τη µεγιστοποίηση της µετασυλλεκτικής αποθήκευσης των αβοκάντο χωρίς την ποιοτική υποβάθµιση του προϊόντος, ενώ έπειτα η ΠΑΝΕΤΑΙΚ µε τη συνεργασία του “ΕΛΓΟ ∆ήµητρα” θα οργανώσει εκπαιδευτικά σεµινάρια αγροτών και γεωτεχνικών πάνω στην καλλιέργεια, τη συγκοµιδή, την αντιµετώπιση των εχθρών και των ασθενειών, την εµπορία του προϊόντος κ.α
Φορέας χρηµατοδότησης του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης, µε φορείς υλοποίησης τον “ΕΛΓΟ ∆ήµητρα”, το “Πολυτεχνείο Κρήτης”, την ΠΑΝΕΤΑΙΚ (Περιφερειακή Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα