Οι νέες κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για τα εγκαίνια των γραφείων της “Εφημερίδας των Συντακτών” την περασμένη Παρασκευή.
Από την πλευρά των ομιλητών, ο διευθυντής σύνταξης Γιάννης Σμυρλάκης χαρακτήρισε μοναδικό στην Ευρώπη το συνεταιριστικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται η λειτουργία της εφημερίδας, ενώ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κανελλόπουλος εστίασε στο ζήτημα της πολυφωνίας.
Ο αρχισυντάκτης του efsyn.gr Τάσος Τσακίρογλου επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των δημοσιογράφων. Μίλησε για μαζική εκκαθάριση στον χώρο του Τύπου τα τελευταία χρόνια και εσωτερική υποτίμηση, «προβληματικές επιχειρήσεις με τεράστια χρέη στις τράπεζες και δημοσιογράφους-φερέφωνα των αφεντικών τους».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιφερειακών Εφημερίδων Μανώλης Χαλκιαδάκης σε παρέμβαση που πραγματοποίησε επεσήμανε μεταξύ άλλων την επίδραση που έχουν και στον περιφερειακό Τύπο οι παγκόσμιες αλλαγές στο μοντέλο της ενημέρωσης και η διείσδυση του διαδικτύου, καθώς η νεότερη γενιά -όπως τόνισε- μοιάζει να μην έχει την ίδια σχέση με το χαρτί, με συνέπεια οι συνδρομητές των εφημερίδων που χάνονται να μην αναπληρώνονται.
Στη γενική “συντηρητικοποίηση” των ΜΜΕ, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, αναφέρθηκε ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στηλιτεύοντας την αντιμετώπιση των πολιτών ως πελατών – καταναλωτών (και από τον Τύπο) με προφανείς συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.
Σε δύο βασικές παραμέτρους, την ιδιοκτησία και την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, στάθηκε ο Δημήτρης Μαριδάκης, δημοσιογράφος της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”. Ως προς την ιδιοκτησία τόνισε πως χάθηκε το μοντέλο του εκδότη-δημοσιογράφου καθώς πλέον τα Μέσα ανήκουν κυρίως σε επιχειρηματίες με άλλες δραστηριότητες, εικόνα που επαληθεύεται και στον
περιφερειακό Τύπο. Υπό αυτή την έννοια χαρακτήρισε σημαντικές τις εξαιρέσεις του κανόνα όπως είναι η εφημερίδα όπου εργάζεται αλλά και η “Εφ.Συν.”, που ανήκει στον συνεταιρισμό των εργαζομένων της. Ως προς την αξιοπιστία των Μέσων ο Δ. Μαριδάκης τόνισε πως διαψεύστηκε πλήρως ή εκτίμηση κάποιων ότι ή κρίση θα “καθαρίσει” το τοπίο στα media αφού ή κατάσταση επιδεινώθηκε και ως προς την ποιότητα της δημοσιογραφίας.
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τοπικός Τύπος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως η Ιεράπετρα, αναφέρθηκε η Μαρία Τσαγκαράκη, διευθύντρια του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού ΗΧΩ FM, ενώ μίλησε για την προσωπική της εμπειρία όταν ήρθε αντιμέτωπη με τους τοπικούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής.
«Να μείνουν μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού ειδικά ως προς την αντιμετώπιση της Κρήτης από τις σελίδες της εφημερίδας», κάλεσε τους δημοσιογράφους η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού ενώ στον τρόπο κάλυψης των εκπαιδευτικών θεμάτων και της σχετικής επικαιρότητας από την Κρήτη στάθηκε ο εκπαιδευτικός Θοδωρής Κόττας ζητώντας από τα στελέχη της εφημερίδας να καλύπτουν με ιδιαίτερη προσοχή τον ευαίσθητο αυτό τομέα.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μανόλη Σταυρουλάκη εκ μέρους του συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεπή στάση της Εφημερίδας στο θέμα της οδικής ασφάλειας και ειδικά στη μάχη κατά των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, μία εκ των οποίων έχει στοιχίσει τη ζωή του παιδιού του.