Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Νέα Κ.Α.Π. και ελαιοκαλλιέργεια στη Κρήτη

Στο ΓΕΩΤΕΕ (& στο Σύνδεσμο Γεωπόνων) έχουμε σαν αρχή ότι η όποια εφαρμογή πολιτικής στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος παράλληλα με τη προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό των τοπικών κοινωνιών. Θεωρούμε ότι η επικείμενη εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. αποτελεί μέγιστη ευκαιρία για τη χώρα μας, ώστε ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και εξόδου από την οικονομική κρίση.
Δυστυχώς σήμερα 4 μήνες μετά τη κατάθεση του φακέλου για τη νέα Κ.Α.Π. στις Βρυξέλλες και 1 μήνα πριν την εφαρμογή των αποφάσεων, η αίσθηση που υπάρχει, με βάση την (σκόπιμα) πλημμελή αποσπασματική και παρασκηνιακή ενημέρωση γύρω απ’ αυτά τα θέματα, είναι πως μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τεράστια λάθη και διοικητική ανεπάρκεια στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει σωστά το κανονιστικό πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. και να δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις αγροτικής ανάπτυξης.
Εμμένουμε στην άποψη που διατυπώσαμε αμέσως μετά τη κατάθεση του Εθνικού Φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δηλαδή είναι ψηφοθηρικός γενικά  και άδικος για τη Κρήτη ειδικά.
Υπάρχει μία προσπάθεια στη κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ να διατηρούν θολό και αδιαφανές το τοπίο -τουλάχιστον μέχρι τις πολύ πιθανές εκλογές του Μαρτίου- καλλιεργώντας ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης ειδικά στις κατηγορίες δικαιούχων που είναι αδικημένοι όπως οι ελαιοπαραγωγοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μη ενημέρωσης, η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κουκουλόπουλου στη Κρήτη.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπάρξει άμεσα πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια για τον εθνικό φάκελο της νέας Κ.Α.Π. που κατατέθηκε στην Ε.Ε. αλλά και για τα τυχόν αιτήματα αλλαγών που έχουν κατατεθεί ή πρόκειται να κατατεθούν από το ΥΠΑΑΤ.
Ειδικά οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης ανά στρέμμα καθώς και για τη χρονική κλιμάκωση της εφαρμογής του σύμφωνα με τον εθνικό φάκελο και τις εφαρμοστικές ρυθμίσεις της νέας Κ.Α.Π.
Θεωρούμε επίσης είναι ότι κάποιοι στη Περιφέρεια Κρήτης, κάποιοι βουλευτές του νησιού καθώς και αρκετοί παραγωγικοί φορείς επέδειξαν κάποια αδράνεια και  ολιγωρία -τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο 2014- για το θέμα της νέας ΚΑΠ. Ετσι φοβόμαστε ότι στη Κρήτη μετά το αεροδρόμιο, φαίνεται θα έχουμε μεγάλες απώλειες χρημάτων και από τη νέα ΚΑΠ.
Οσον αφορά τη πρόταση της Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Χανίων να δοθεί το ποσόν της ενίσχυσης με μόνο αντικειμενικό κριτήριο αυτό των ωρών εργασίας ανά στρέμμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος -αν γινόταν δεκτή- καλλιεργητές δενδρωδών καλλιεργειών με πολύ περισσότερες ώρες εργασίας ανά στρέμμα από την ελαιοκαλλιέργεια (π.χ. η καλλιέργεια εσπεριδοειδών)  να ζητήσουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Τέλος όσο για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας από τα χρήματα του 2ου πυλώνα καλώς τη διεκδικούμε μεν, όμως δύσκολα θα προκύψει μεγάλο ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα, διότι και πολύ λιγότερα είναι τα χρήματα αυτά και πολλές οι εκτάσεις με ελιές και πολλοί οι διεκδικητές των χρημάτων αυτών.

* πρόεδρος Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων
γενικός γραμματέας Γεωτεχνικού
Επιμελητηρίου Κρήτης
πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα