Εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου με σκοπό τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, έπειτα από τη βεβαίωση 20 νέων κρουσμάτων σε πρόβατα στο Γαβαλοχώρι. Στο μεταξύ, αποφασισμένοι να υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου είναι οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι ενώ γνώριζε για την εμφάνιση της ασθένειας -ήδη από την Ανοιξη- δεν έλαβε κανένα μέτρο για τον περιορισμό της. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ν. Χανίων σε ενημερωτική σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μετά από τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στο Ακρωτήρι, βεβαιώθηκαν και 20 νέες περιπτώσεις στο Γαβαλοχώρι από 4 διαφορετικές εκτροφές. Μάλιστα, κάποια από τα μολυσμένα ζώα ήταν οικόσιτα.
Επίσης, όπως τόνισαν ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Χανίων Μιχάλης Μεσσαριτάκης και η κτηνίατρος της Υπηρεσίας Κατερίνα Χουλιαρά αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί για εξέταση άλλα 10 “ύποπτα” δείγματα από ζώα που ήταν στο Γαβαλοχώρι και την Πλάκα. «Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε 33 Νομούς σε όλη τη χώρα και έχει προσβάλει μέχρι στιγμής περίπου 207.000 ζώα», τόνισε ο κ. Μεσσαριτάκης και διευκρίνισε ότι 181.000 είναι πρόβατα, 25.000 κατσίκια και περίπου 1.000 βοοειδή. Ο κ. Μεσσαριτάκης υπογράμμισε ότι «η νόσος εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Κρήτη» και τόνισε ότι «παρ’ότι η εξάπλωσή της έχει πάρει διαστάσεις, οι κτηνοτρόφοι δεν μιλούν». Ο ιδιώτης κτηνίατρος Γιώργος Μουσουράκης που δραστηριοποιείται στην περιοχή επεσήμανε από την πλευρά του ότι «ο εμβολιασμός των ζώων είναι μονόδρομος». Εμβολιασμό των ζώων ζήτησαν και οι κτηνοτρόφοι, ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση διότι ενώ γνώριζε το πρόβλημα από τον περασμένο Μάιο -όταν αυτό πρωτοεμφανίστηκε στη Λακωνία- δεν έλαβε κανένα μέτρο. «Οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης. Γνώριζε τον κίνδυνο κι ενώ η Κρήτη ήταν “καθαρή” άφησε εγκληματικά να συνεχίζονται οι εισαγωγές ζώων στο νησί», σημείωσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μανούσος Σταυριανουδάκης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης ενώ υποστήριξαν ότι «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με εμβολιασμούς που είναι επιδοτούμενοι 100% από την Ε.Ε.». Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τους ανθρώπους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για να γίνουν τα εμβόλια πρέπει να το αποφασίσει και να τα παραγγείλει το κράτος από το εξωτερικό, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης κατήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες του ξεπέρασαν τα όρια της εγκληματικής αμέλειας, καθώς δεν αντέδρασε έγκαιρα όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία». Τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι και η τοπική οικονομία «θα βρεθούν μπροστά σε τραγικές καταστάσεις» και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Για τον λόγο αυτό ο κ. Κουκιανάκης και οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη (Πέτρος Βαγιωνάκης, Φραγκιάς Τρουλλάκης, Μιχάλης Φλεμετάκης, Σταύρος Ζώης), αποφάσισαν να συγκληθεί σήμερα εκτάκτη συνεδρίαση, ώστε ο Δήμος να λάβει άμεσα, όσα μέτρα είναι απαραίτητα. Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε από τον κ. Μεσσαριτάκη να υπάρξει μια γραπτή έκθεση με τα στοιχεία για τις κτηνοτροφικές μονάδες του Αποκόρωνα, ώστε να εκτιμηθεί αρχικά το οικονομικό κόστος αγοράς των εντομοαπωθητικών και στη συνέχεια να γίνουν μαζικοί ψεκασμοί σε στάβλους. Επίσης, αναφέρθηκε ότι ο Δήμος θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης για το πρόβλημα, ενώ θα αναλάβει και την ασφαλή ταφή των ζώων που πεθαίνουν από καταρροϊκό πυρετό ή πρέπει να θανατωθούν.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στο μεταξύ, από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προς ενημέρωση πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα, που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια του γένους “Culicoides”. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Στα βοοειδή η μόλυνση είναι υποκλινική και τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα.
«ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»
Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν στις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές κάθε περιστατικό “ύποπτου” ζώου. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώσουν τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων: • Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42°C). • Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών καθώς και της γλώσσας – κυανή γλώσσα). • Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες. • Εντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου. • Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα. • Απίσχναση. • Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών. • Εάν δεν επέλθει ο θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8 – 10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας τριχώματος, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να λάβουν τα εξής μέτρα: • Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά. • Ψεκασμός των στάβλων και γενικά των χώρων παραμονής με κατάλληλα εντομοκτόνα. Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι απαγορεύεται η διακίνηση ζώων νέων χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
“Θολό το τοπίο” σχετικά με τις αποζημιώσεις
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στο Δημαρχείο Αποκορώνου έγινε επίσης γνωστό ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να έχει εγκρίνει πίστωση 6,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις όσων κτηνοτρόφων το ζωικό τους κεφάλαιο έχει πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά. Ωστόσο, αναμένεται εντός των ημερών η έκδοση εγκυκλίου, η οποία θα προσδιορίζει το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων και την επόμενη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού.
[…] http://www.haniotika-nea.gr […]