Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Νέα μελέτη για την κλιματική αλλαγή: Βλάβες στην υγεία από τις πυρκαγιές

H κλιµατική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα στην Υγεία, µε τους υπερβολικούς καύσωνες σε εποχές που άλλοτε ήταν άνοιξη ή φθινόπωρο, κυρίως µε το ξέσπασµα τεράστιων πυρκαγιών που όχι µόνο καταστρέφουν την χλωρίδα και την πανίδα αλλά επιφέρουν σηµαντικές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία που ούτως ή άλλως είναι φθαρµένη ένεκα των ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες αλλά και από νέες µολυσµατικές ασθένειες.

Οι παρατεταµένοι καύσωνες προκαλούν µεγάλες πυρκαγιές που ο καπνός τους συµβάλει τα µάλα στην αύξηση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης.

Έτσι , παρά τα κονδύλια που δίδονται – για παράδειγµα, η Κοµισιόν κατέθεσε  προτάσεις που θα µπορούσαν να δώσουν στα επτά πληγέντα κράτη µέλη  από πληµµύρες και πυρκαγιές (Πολωνία, Ρουµανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβακία) τη δυνατότητα να αναπρογραµµατίσουν περίπου 18 δισ. ευρώ (περίπου 17,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των ταµείων της πολιτικής συνοχής και 588 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ) για παροχή βοήθειας κατόπιν καταστροφών που σχετίζονται µε το κλίµα – µπορεί να βοηθούν αλλά δεν επιλύουν το πρόβληµα.

Έτσι, το µόνο που αποµένει θεωρητικά είναι νέες συνδιασκέψεις για το περιβάλλον αλλά και συντονισµένα µέτρα κατά της υπερθέρµανσης του πλανήτη που προκαλεί πολλαπλά προβλήµατα στην Υγεία, προβλήµατα που πολλές φορές είναι χωρίς επιστροφή για κάποιους ανθρώπους.

Μελέτες για τις καµένες εκτάσεις

και τις επιπτώσεις

Η υπερθέρµανση του πλανήτη λοιπόν προκαλεί περισσότερες δασικές πυρκαγιές παγκοσµίως – και η εισερχόµενη ατµοσφαιρική ρύπανση απειλεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Αυτά είναι τα ευρήµατα δύο µελετών στις οποίες συµµετέχει το Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των επιπτώσεων του κλίµατος (PIK), που δηµοσιεύονται στο επιστηµονικό «Nature Climate Change».

Σύµφωνα µε την πρώτη µελέτη, η κλιµατική αλλαγή έχει οδηγήσει σε περισσότερες καµένες περιοχές τις τελευταίες δεκαετίες.

Tην περίοδο 2003-2019 κάηκαν σχεδόν 16% περισσότερα δάση σε σύγκριση µε ένα σενάριο χωρίς κλιµατική αλλαγή, γράφει η οµάδα µε επικεφαλής τον Seppe Lampe από το Ελεύθερο Πανεπιστήµιο των Βρυξελλών.

Σύµφωνα µε τους ερευνητές, η Αυστραλία, η Νότια Αµερική, η δυτική Βόρεια Αµερική και η Σιβηρία επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

Συνολικά, η καµένη έκταση µειώθηκε κατά 19% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες δασικές εκτάσεις χρησιµοποιήθηκαν για γεωργικούς ή άλλους σκοπούς. Ως αποτέλεσµα, υπάρχουν λιγότερες περιοχές που θα µπορούσαν να καούν.

Όµως, εκεί όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές, η υπερθέρµανση του πλανήτη προκαλεί την καύση ιδιαίτερα µεγάλων εκτάσεων, σύµφωνα µε τη µελέτη.

Αν και η ζέστη και η ξηρασία από µόνες τους δεν προκαλούν πυρκαγιές, καθιστούν τα δάση πιο ευάλωτα σε αυτές και εξασφαλίζουν επίσης ότι οι πυρκαγιές τείνουν να είναι πιο σοβαρές.

«Η µελέτη µας δείχνει ότι από τη στιγµή που εκδηλώνονται πυρκαγιές, ο αντίκτυπος της κλιµατικής αλλαγής γίνεται ολοένα και πιο σηµαντικός µε ξηρότερες και θερµότερες καιρικές συνθήκες», αναφέρει η συν-συγγραφέας της µελέτης Chantelle Burton από το Κέντρο Hadley της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Έξετερ σε σχετική ανακοίνωση.

Η προσβολή της Υγείας

Στη δεύτερη µελέτη, µια οµάδα µε επικεφαλής την Chae Yeon Park από το ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Βιοµηχανικής και Επιστηµονικής Τεχνολογίας στην Τσουκούµπα διερεύνησε πώς τέτοιες πυρκαγιές βλάπτουν την υγεία.

Αυτό συµβαίνει επειδή οι πυρκαγιές παράγουν  καπνό και συνεπώς λεπτή σκόνη, η οποία µπορεί να εισχωρήσει βαθιά στους πνεύµονες. Σύµφωνα µε τη µελέτη, ο αριθµός των θανάτων που προκαλούνται από την ατµοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται µε τις πυρκαγιές παγκοσµίως αυξήθηκε από περίπου 46.400 ετησίως τη δεκαετία του 1960 σε περίπου 98.750 τη δεκαετία του 2010.

Με βάση τα αποτελέσµατα της πρώτης µελέτης, τη δεκαετία του 2010 περισσότεροι από 12.500 θάνατοι ετησίως λόγω της ατµοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από πυρκαγιές αποδίδονται στην κλιµατική αλλαγή. Στη δεκαετία του 1960, υπήρχαν περίπου 670 θάνατοι ετησίως, υπολογίζει η οµάδα. Περιοχές όπως η Νότια Αµερική, η Αυστραλία και η Ευρώπη επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

«Η έρευνά µας καθιστά σαφές ότι η κλιµατική αλλαγή αποτελεί ολοένα και µεγαλύτερη απειλή για τη δηµόσια υγεία, καθώς ο καπνός επηρεάζει συχνότερα και πυκνοκατοικηµένες περιοχές», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της µελέτης Park.

Ωστόσο, η µελέτη αναφέρει επίσης εξαιρέσεις στην γενικότερη τάση: σε ορισµένες περιοχές, όπως η Νότια Ασία, η αύξηση της υγρασίας λόγω της κλιµατικής αλλαγής οδήγησε σε λιγότερους θανάτους από πυρκαγιές. Η ανάλυση είναι µια επιδηµιολογική µελέτη. Οι επιδηµιολογικές µελέτες προσδιορίζουν τη στατιστική σχέση µεταξύ παραγόντων κινδύνου, όπως η ρύπανση από αιωρούµενα σωµατίδια, και επιπτώσεων στην υγεία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα αποτελέσµατα

Τέτοιες µελέτες δείχνουν συσχετίσεις και όχι αιτιώδεις σχέσεις, οπότε δεν λένε απαραίτητα κάτι για αιτιώδεις σχέσεις. Το αποτέλεσµα είναι µια στατιστική εκτίµηση και όχι µια ακριβής ένδειξη των κλινικά προσδιορισµένων θανάτων. Η πραγµατική τιµή µπορεί να είναι υψηλότερη ή χαµηλότερη.

Τα αποτελέσµατα των δύο µελετών ταιριάζουν µε τα ευρήµατα µελέτης που δηµοσιεύθηκε την περασµένη εβδοµάδα από διεθνή ερευνητική οµάδα στο περιοδικό «Science».

Σύµφωνα µε τη µελέτη, οι πυρκαγιές έχουν µετατοπιστεί όλο και περισσότερο από τις τροπικές σαβάνες στα δάση.

Σύµφωνα µε την οµάδα µε επικεφαλής τον Μάθιου Τζόουνς από το Πανεπιστήµιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, αυτά καίγονται πιο έντονα και έτσι απελευθερώνουν µεγαλύτερες ποσότητες επιβλαβούς καπνού.

Αυτό είναι που αποτελεί σηµαντική απειλή για τον άνθρωπο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα