Ο δρ Μιχάλης Καλλιτσάκης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Οργανικής Χημείας
Το βραβείο Χίλδεγαρδ απένειμε στον Χανιώτη ερευνητή δρ Μιχάλη Γ. Καλλιτσάκη η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό Ιδρυμα της χώρας που στόχο έχει την προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων, των Καλών Τεχνών, καθώς και την επιστημονική έρευνα και μελέτη.
O δρ Μιχάλης Καλλιτσάκης ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά, σήμερα εργάζεται ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.
Η απονομή έγινε κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα. Τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών είναι ετήσιος θεσμός και δίδονται στις κατηγορίες: Τάξη των Θετικών Επιστημών, Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών και Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
Το βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα αποτελεί βραβείο της Τάξης των Θετικών Επιστημών, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και αφορά πρωτότυπη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Οργανικής Χημείας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η καινοτόμα μεθοδολογία του Χανιώτη ερευνητή ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη εφαρμογή και σύνθεση πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών στα πλαίσια που ορίζει ο τομέας της “Πράσινης” Χημείας και αφετέρου λόγω της πολυδιάστατης φύσης της εργασίας αυτής, τα αποτελέσματά της δύναται να έχουν υψηλό δείκτη απήχησης στην Φαρμακευτική Χημεία και Βιο-Ιατρική.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ
Με αφορμή την τιμητική αυτή βράβευση, μιλήσαμε με τον Χανιώτη επιστήμονα για το τι ακριβώς προσφέρει στην έρευνα και στον κλάδο της Οργανικής Χημείας η συγκεκριμένη μεθοδολογία: Όπως εξήγησε στα “Χ.ν” ο Δρ. Μιχ. Καλλιτσάκης: « Μια ιδιαίτερη κατηγορία οργανικών ενώσεων με σημαντικό βιολογικό και φαρμακευτικό ενδιαφέρον αποτελούν τα Ν-ετεροκυκλικά παράγωγα που περιέχουν στη δομή τους τον πυρήνα της 1,4-διϋδροπυριδίνης. Είναι γνωστό ότι παρόμοια μόρια αποτελούν αναστολείς καναλιών ασβεστίου, παρουσιάζουν ισχυρή αγγειοδιασταλτική δράση και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης.
Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία αποτελεί προκαταρτική μελέτη της ανάπτυξης μιας καινοτόμας καταλυτικής μεθοδολογίας για την εκλεκτική σύνθεση μιας σειράς παραγώγων των Ν-υποκατεστημένων 1,4-διϋδροπυριδινών. Πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της συνεργασίας μου ως μεταδιδάκτορας ερευνητής με τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Ιωάννη Λυκάκη και με τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Κωστάκη στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. Η μεθοδολογία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη εφαρμογή και τη σύνθεση φθηνών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών
στο πλαίσιο που ορίζει ο τομέας της “Πράσινης” Χημείας και αφετέρου λόγω της πολυδιάστατης φύσης της εργασίας αυτής, τα αποτελέσματά της δύναται να έχουν υψηλό δείκτη απήχησης στην Φαρμακευτική Χημεία και Βιο-Ιατρική».
Ο ίδιος τόνισε, ότι « ένα από τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο βραβείο ήταν η υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2016 έως 31.12.2018, ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση, σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές.
Το διεθνές περιοδικό Advanced Synthesis & Catalysis του εκδοτικού οίκου Wiley Online Library, στο οποίο δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία, αποτελεί ένα υψηλού δείκτη απήχησης διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της άμεσης απόκρισης του επιστημονικού κοινού, καθώς η εργασία αναφέρθηκε για την ποιότητα και την πρωτοτυπία της σε 22 επόμενες χρονολογικά εργασίες από διάφορες επιστημονικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο».
Πόσο σημαντική είναι μια αναγνώριση τέτοιου κύρους για ένα νέο επιστήμονα; «Η βράβευση αυτή είναι μεγάλη τιμή για μένα, γιατί αναγνωρίζεται, από ένα τόσο μεγάλο Πνευματικό Ίδρυμα όπως είναι η Ακαδημία Αθηνών, η προσπάθεια και το ερευνητικό έργο μιας πολύχρονης μελέτης. Αποτελεί τιμητική διάκριση, αλλά ταυτόχρονα και δύναμη για να συνεχίσω την ερευνητική μου δραστηριότητα στην Ελλάδα» ανέφερε ο Δρ. Καλλιτσάκης προσθέτοντας ότι: «τα τελευταία χρόνια η έρευνα στην Ελλάδα χρηματοδοτείται και εύχομαι να συνεχίσει να χρηματοδοτείται μέσω ερευνητικών προγραμμάτων από κρατικούς ή μη φορείς (ΕΛΙΔΕΚ, ΓΓΕΤ, ΕΣΠΑ, ΙΚΥ, ιδρύματα κλπ.). Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει πυρήνα προσέλευσης της νέας γενιάς επιστημόνων, οι οποίοι είτε λόγω κρίσης (braindrain), είτε απλά λόγω προσωπικών επιλογών βρέθηκαν σε πανεπιστήμια/ ιδρύματα του εξωτερικού, για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στη χώρα μας, χαράζοντας νέα «μονοπάτια» της επιστήμης με την υποστήριξη των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων».
«Η βράβευση και η προβολή μιας επιστημονικής εργασίας μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τους κοινωνικούς αλλά και εκπαιδευτικούς φορείς σε μια κοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες κάθε ηλικίας να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η έρευνα στην ανάπτυξη των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Εύχομαι, ότι η προβολή του βραβείου αυτού, να δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τον επιστημονικό κλάδο και να εμπνεύσει κι άλλους ερευνητές σ’ αυτό τον τομέα» κατέληξε ο Χανιώτης επιστήμονας.
Ποιος είναι ο δρ Μιχάλης Καλλιτσάκης
O δρ Μιχαήλ Γ. Καλλιτσάκης είναι απόφοιτος (2007) του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και το 2014 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με επιβλέπων τον Καθ. Κων/νο Λίτινα στο Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ. Στη συνέχεια, ξεκίνησε την μεταδιδακτορική του πορεία ως Υπότροφος Αριστείας ΙΚΥ-Siemens στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας σε συνεργασία με τον Αναπλ. Καθηγητή Ιωάννη Λυκάκη στο Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ (2015-2017). Το 2016 για τρεις μήνες βρέθηκε ως Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex στα πλαίσια του COST Action CM1201 σε συνεργασία με τον Αναπλ. Καθηγητή Γεώργιο Κωστάκη.
Σήμερα, εργάζεται ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ στα πλαίσια του ερευνητικού έργου PhotoDaLu (συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΛΙΔΕΚ και την ΓΓΕΤ, KA97507) με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκ. Καθηγητή Μιχαήλ Τερζίδη και επιβλέπων τον Αναπλ. Καθηγητή Ιωάννη Λυκάκη (https://photodalu.wordpress.com./). Η μεταδιδακτορική του έρευνα εστιάζει στην καταλυτική και φωτοκαταλυτική μεθοδολογία σύνθεσης οργανικών ενώσεων με πιθανό βιολογικό ενδιαφέρον. Διαθέτει 13 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης και περισσότερες από 20 παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.