Στην επανασυγκρότηση της Επιτροπής Επεξεργασίας Στρατηγικής και Πολιτικών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Έργο της Επιτροπής Επεξεργασίας Στρατηγικής και Πολιτικών είναι η επεξεργασία πολιτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του γενικού μηχανισμού της χώρας από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Η εν λόγω επιτροπή είχε σταματήσει να ασκεί έργο από τη περίοδο υπουργίας του Γκίκα Χαρδούβελη και οι θεσμοί ζήτησαν να επαναδραστηριοποιηθεί και να ενισχυθεί. Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανασύστησε την επιτροπή με 15 μέλη θέτοντας ως πρόεδρο τη Γενική Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και στενή του συνεργάτιδα Έλενα Παπαδοπούλου.
Η κ. Παπαδοπούλου θα προΐσταται της προετοιμασίας και του σχεδιασμού συγκεκριμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση εντοπισμένων αδυναμιών στο γενικό μηχανισμό της χώρας με σκοπό την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η επιτροπή σε πρώτη φάση θα προχωρήσει στη μελέτη και το σχεδιασμό των απαραίτητων μέτρων νομοθετικής, κανονιστικής και οργανωτικής φύσης για τη βελτίωση του εποπτικού πλαισίου και τη συμμόρφωση της χώρας μας με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις.
Στη βάση αυτή θα αξιολογήσει τις εξελίξεις σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force F.A.T.F.).
Η Επιτροπή Επεξεργασίας Στρατηγικής και Πολιτικών θα πρέπει να μεριμνήσει για την ανάπτυξη της συνεργασίας των υπουργείων με τους αρμοδίους διεθνούς και εγχώριους φορείς, αλλά και για την προώθηση διμερών ή πολυμερών μνημονίων συνεργασίας.
Τέλος, θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τη μελέτη των αναγκαίων προσαρμογών που απαιτούνται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
ΠΗΓΗ: Cnn.gr