Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Νέα “όπλα” στη μάχη κατά του καρκίνου

Η χρήση των σωματιδίων στις ακτινοθεραπείες έχει δείξει ότι επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις καρκίνων, μια χρήση που όμως ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας.

Aυτό μεταξύ άλλων τόνισε στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΑΜ με τη συμμετοχή του CERN με θέμα της φυσικές επιστήμες ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, LMU στο Μόναχο, δρ Γεώργιος Δέδες. Ο κ. Δέδες μίλησε  με θέμα: «Εφαρμογές της Φυσικής στην καθημερινότητα, Καινοτομίες, Θεραπεία του καρκίνου».
Ο κ. Δέδες επικέντρωσε την εισήγηση του στην ακτινοθεραπεία και στις νέες μεθόδους της όπως τη χρήση σωματιδίων. «Υπάρχουν νέες τεχνικές -ακτινοθεραπεία με σωματίδια- που δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα καθώς η επένδυση που χρειάζεται για ένα τέτοιο κέντρο θεραπείας είναι αρκετά μεγάλη της τάξης των 100 εκ. ευρώ. Βέβαια αν αναλογιστεί κανείς τι χρήματα έχουν περάσει  από την Ελλάδα για διάφορους σκοπούς δεν είναι κάτι το εξωφρενικό να έχουμε ένα τέτοιο κέντρο. Η θεραπεία με τα σωματίδια λειτουργεί συμπληρωματικά στις γνωστές θεραπείες και έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις καρκίνου είναι πιο στοχευμένη η παρέμβαση της λόγω της φύσεως των σωματιδίων. Αυτό σημαίνει ότι ακτινοβολούμε  μικρότερο κομμάτι του υγιούς τμήματος του ασθενή και μπορούμε να επικεντρώσουμε στον καρκινικό όγκο. Επομένως η θεραπείας μας είναι πιο αποτελεσματική και μειώνει τις παρενέργειες! Αυτό έχει να κάνει με το που βρίσκεται βέβαια ο καρκινικός όγκος. Αυτές οι μεθόδους εφαρμόζονται στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αμερική και έχουμε στοιχεία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου είναι πιο αποτελεσματικές» είπε ο κ. Δέδες μιλώντας στα “Χ.ν.”

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Αναφορικά με τις αιτίες αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου τις απέδωσε σε δύο βασικούς λόγους:
•  Στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας. Ένας άνθρωπος όσο μεγαλώνει έχει περισσότερες πιθανότητες το σώμα του να επηρεαστεί από κάποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες και να αναπτύξει καρκίνο. Σε ένα συνέδριο ένας ογκολόγος μας είπε πως θεωρητικά όλοι οι άντρες θα πάθουμε καρκίνο του προστάτη. Απλά αυτή  η μορφή καρκίνου έρχεται τόσο αργά   στο ανθρώπινο σώμα και εξελίσσεται τόσο αργά που οι περισσότεροι πεθαίνουμε  από   φυσικά ή άλλα αίτια.  Αν ζούσαμε πχ. μέχρι τα 500 σίγουρα θα αναπτύσσαμε όλοι οι άντρες καρκίνο του προστάτη.
•  Η δεύτερη είναι οι αλλαγές στις συνήθειες της ζωής μας. Ένας από τους πιο βασικούς λόγους καρκινογένεσης είναι η διατροφή και είναι ενδιαφέρον να το συζητάμε αυτό στην Κρήτη, που στο παρελθόν είχε ίσως την καλύτερη διατροφή στον κόσμο, την Κρητική διατροφή. Η διατροφή και το   κάπνισμα     ευθύνονται για το 50% των καρκίνων.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων έγινε εκτενέστατη παρουσία του CERN και των πειραμάτων που υλοποιούνται σε αυτό, έγινε σύνδεση με το control room του CERN όπου Ελληνίδα επιστήμονας που βρίσκεται εκεί μίλησε για τα πειράματα, ενώ η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε φωνητικά από την   σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνού συνεδρίου για θέματα Υγείας και Φυσικής (Ions for Cancer Therapy, Space Reasearch and Material Science).

Αύριο η ομιλία με θέμα “Η υγεία της Γυναίκας”

Αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο Νεώριο Μόρο θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: “Η υγεία της γυναίκας στο επίκεντρο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας”.
Θα μιλήσουν ο διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθηγητής Αντώνης Μακρυγιαννάκης και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Κώστας Μπάλας, οι οποίοι καλούν το κοινό σε ανοιχτή συζήτηση.  Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανδρέας Ρουμελιώτης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα