Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Νέα όψη για το Καστέλι μέσα από ερευνητικό πρόγραμμα

» Σχεδιασμός για σειρά παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα της Κισσάμου

 

Στην αλλαγή της όψης του ιστορικού κέντρου της Κισσάμου με ρυθμίσεις για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού αλλά και με ανάδειξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, στοχεύει το ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το οποίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο στο Καστέλλι.

Ο σχεδιασμός της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου περιλαμβάνει:
• Αρχιτεκτονική, πολεοδομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ενεργοποίηση του ιστορικού κέντρου ως μια ολότητα.
• Ηπιοποίηση της κυκλοφορίας και απόδοση περισσότερου δημόσιου χώρου στον πεζό και στον ποδηλάτη.
• Σύνδεση του κεντρικού άξονα της πόλης, ο οποίος ταυτίζεται με την ιστορική εξέλιξη της οδού Α. Σκαλίδη με το παραλιακό μέτωπο και τις επεκτάσεις της πόλης περιμετρικά του ιστορικού κέντρου.
• Παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου.
• Βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και ανάδειξη των διάσπαρτων ιστορικών – αρχαιολογικών σημείων μέσω δημιουργίας θεματικών διαδρομών.
Η παρουσίαση έγινε από την καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνκό Μετσόβειο Πολυτέχνειο, επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, Δήμητρα Νικολάου, η οποία σημείωσε ότι το πρόγραμμα ανατέθηκε στο ΕΜΠ από τον Δήμο Κισσάμου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η κα Νικολάου, εξήγησε ότι το θέμα του προγράμματος είναι οι στρατηγικές προδιαγραφές ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Κισσάμου.
«Το πρόγραμμα έχει ασχοληθεί με πάρα πολλές παραμέτρους, πολύ ουσιαστικές που χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής και μέσα από αυτή την ανάλυση έχουμε εντοπίσει αρκετά στοιχεία. Σ’ αυτή τη φάση παρουσιάζουμε μια προκαταρτική πρόταση για τις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος και η Περιφέρεια ώστε να υλοποιηθεί η συνολική βελτίωση της φυσιογνωμίας της πόλης. Τα στοιχεία με τα οποία ασχολούμεθα επικεντρώνονται στο αρχαιολογικό υπόβαθρο που είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος στην Κίσσαμο, στο κυκλοφοριακό και στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Οι στρατηγικές μας δηλαδή αναφέρονται στη στρατηγική του δημόσιου χώρου στην αριχτεκτονική φυσιογνωμία και στην κυκλοφοριακή οργάνωση. Με βάση αυτά τα τρία στοιχεία επεξεργαζόμαστε τις στρατηγικές των προτάσεων».

Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι «έχουμε ορίσει σειρά από προδιαγραφές οι οποίες σταδιακά μπορούν να εφαρμοστούν. Εχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο κινείται κανείς μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, τη δυνατότητητα πρόσβασης από τον πεζό, την απποφυγή της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Εχουμε ορίσει την αναγκαιότητα των θέσεων στάθμευσης σε πολλά σημεία για να μη συσσωρεύεται η κίνηση μέσα στο κέντρο της πόλης, κυρίως κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επίσης, μία σειρά από αρχαιολογικές και πολιτιστικές διαδρομές οι οποίες θα αξιοποιήσουν το υφιστάμενο πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης. Διαδρομές οι οποίες αφορούν και το πράσινο και το νερό που είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην πόλη. Με αυτές τις βασικές παραμέτρους πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής και ότι αυτές οι προδιαγραφές θα καθορίσουν την ταυτότητα και άλλων περιοχών της ευρύτερης περιοχής του Νομού και ίσως και παραπέρα και ευελπιστούμε ότι σταδιακά αυτό σιγά – σιγά μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζονται. Ο Δήμος θα έχει ένα τεύχος προδιαγραφών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί για αντίστοιχες παρεμβάσεις. Ενα σημαντικό στοιχείο είναι να αρχίσει να σκέφτεται πώς θα καθορίσει τις βασικές παραμέτρους της κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης. Οι διαδρομές πολιτιστικού χαρακτήρα μπορούν να αρχίσουν να διαμορφώνονται. Οι παράμετροι που έχουμε σκεφτεί για να αξιοποιήσουμε αυτές τις διαδρομές είναι εύκολες: αύξηση πρασίνου, διαπλάτυνση στα πεζοδρόμια».

Η κα Νικολάου υπογράμμισε ότι «οι πολιτιστικές μας διαδρομές ξεκινάνε από την πλατεία Τζανακάκη, από το Αρχαιολογικό Μουσείο με στόχο ο επισκέπτης να μπορεί να αντιληφθεί το σύνολο της ιστορίας της πόλης έχοντας το μουσείο και τα εκθέματά του και όταν ξεκινήσει να κινείται στην πόλη να ξέρει τι πρόκειται να δει.
Η διαδρομή είναι κυκλική. Ξεκινά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, πηγαίνει στο φρούριο, ανεβαίνει στις αρχαολογικές εκσκαφές στην πάνω μεριά της Ηρώων Πολυτεχνείου και καταλήγει μέσα από την οδό Σκαλίδη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χ.ν.” συμπλήρωσε ότι «εμείς έχουμε αναλάβει να δώσουμε ένα τεύχος προδιαγραφών το οποίο καθορίζει τις παραμέτρους με τις οποίες μπορεί σε ένα επόμενο στάδιο να γίνει μελέτη. Η μελέτη δεν είναι αρμοδιότητα του ερευνητικού προγράμματος. Το τεύχος προδιαγραφών θα δώσουμε στο τέλος της γ΄ φάσης του ερευνητικού η οποία έχει προσδιοριστεί για το τέλος Ιουλίου του 2023».


Ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε ότι «οι περισσότερες ελληνικές πόλεις χάνουν σταδιακά τη φυσιογνωμία τους και η Κίσσαμος δεν εξαιρείται αυτού του κανόνα. Για αυτό τον λόγο προέκυψε η ανάγκη ανάδειξης της ταυτότητας της πόλης μας και διαμόρφωσης της φυσιογνωμία της. Η εκπόνηση ενός σχεδίου που θα αποτυπώνει τη στρατηγική του Δήμου και της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου με σεβασμό στη φυσιογνωμία, την άυλη και υλική κληρονομιά της Κισσάμου ήταν αναγκαία και σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε και υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με τους αρμόδιους φορείς. Ηδη με επτυχία μας έχουν παραδοθεί οι δύο πρώτες φάσεις και μένει το τελευταίο και ουσιαστικότερο μέρος της έρευνας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα