Νέα παράταση έως τις 15 Ιουνίου δόθηκε για τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των κοινοτικών ενισχύσεων. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” απαντά σε ερωτήματα για τη λειτουργία μη πιστοποιημένων φορέων για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων καλώντας τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απευθύνονται σε μη εξουσιοδοτημένους διαμεσολαβητές καθώς οποιοδήποτε λάθος συμβεί στη δήλωσή τους βαραίνει αποκλειστικά τους ιδίους.
Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ προβλέπονται 2 τρόποι: Ο πρώτος είναι να πάει ο αγρότης σε κάποιο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που είναι φορείς πιστοποιημένοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όπου ο αγρότης υποχρεούται να καταβάλει κάποια αμοιβή. Η αμοιβή αυτή προσδιορίζεται από έναν τιμοκατάλογο που κάθε ΚΥΔ είναι υποχρεωμένο να έχει αναρτήσει σε εμφανές σημείο και παράλληλα να τον έχει κοινοποιήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο δεύτερος τρόπος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων είναι μέσω της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
Τη διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε παραγωγός με δική του ευθύνη και να υποβάλει δωρεάν την αίτησή του ηλεκτρονικά. «Αν κάποιος είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαδικασία χωρίς να πληρώσει αλλά παίρνοντας την ευθύνη τυχόν λαθών στη δήλωσή του καθώς, όπως ξέρουμε, η δήλωση είναι μια σύνθετη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ;
Συνεχίζοντας τόνισε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 280 πιστοποιημένα ΚΥΔ. Κάποια από αυτά είναι καινούρια και κάποια παλιά, ενώ υπάρχουν παλιά ΚΥΔ που έχουν χάσει την πιστοποίησή τους. Επίσης, τόνισε ότι τα πιστοποιημένα ΚΥΔ έχουν τη δυνατότητα να έχουν υποκαταστήματα ή να συνεργάζονται με κάποιους Συνεταιρισμούς ή και εταιρείες. Οι συνεργαζόμενοι φορείς λειτουργούν με βάση ένα συμφωνητικό που γνωστοποιείται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο οποίος ελέγχει τόσο τα ΚΥΔ όσο και τους συνεργαζόμενους φορείς. Για τον Αποκόρωνα ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι παλαιότερα υπήρχε ένα ΚΕΑ Αποκορώνου που όμως έχασε την πιστοποίησή του. «Σήμερα, λοιπόν, λειτουργεί στις Βρύσες ένα ΚΕΑ που συνεργάζεται με πιστοποιημένο φορέα και συγκεκριμένα τον Συνεταιρισμό Σφακίων που είναι ενεργός και πιστοποιημένος».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ειπώθηκε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά κατευθύνει τους παραγωγούς σε κάποιες συγκεκριμένες πύλες κ.λπ. Αυτό δεν ισχύει. Εμείς σαν ΟΠΕΚΕΠΕ έχουμε δύο δρόμους: Ή πιστοποιημένος φορέας με το ελεγχόμενο κατάστημα ή με το on line σύστημα. Αν τώρα στις Καλύβες πάνε κάποιοι παραγωγοί επειδή είχαν συνηθίσει να πηγαίνουν εκεί και επειδή κάποιο προσωπικό που βρίσκεται εκεί ξέρει τις αιτήσεις και χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική εφαρμογή, πρέπει οι παραγωγοί να ξέρουν ότι η on line διαδικασία είναι δωρεάν αλλά και ότι για την αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά την ευθύνη την έχει ο παραγωγός. Δηλαδή αν γίνει ένα λάθος και δεν πληρωθεί τότε δεν λογοδοτεί κανένας παρά μόνο ο παραγωγός, ενώ στην περίπτωση του πιστοποιημένου ΚΥΔ ο παραγωγός μπορεί να ζητήσει ευθύνη από τον φορέα που έκανε την αίτηση». Καταλήγοντας ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης αγροτών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έχει βάλει ως δικλείδα ασφαλείας να μπορούν να υποβάλλονται μάξιμουμ 5 αιτήσεις από κάθε ξεχωριστό υπολογιστή.