Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση με την 53χρονη καθαρίστρια που είναι στη φυλακή γιατί είχε παραποιήσει το απολυτήριο του δημοτικού για να προσληφθεί πριν από 20 χρόνια.
Όπως μεταδίδουν τα αθηναικά μέσα ενημέρωσης, μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που δρομολόγησε τον επανέλεγχο της απόφασης που την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη και την έστειλε στη φυλακή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη εκ νέου για να προσδιοριστεί σύντομα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία είναι ήδη κρατείται περίπου 20 ημέρες.
Τελικώς η αίτησή της θα εξεταστεί στις 28 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα οι συνήγοροί της κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την αναίρεση της.
Πέραν όμως της καθαρίστριας που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στην υπόθεση της ποινικής μεταχείρισης των πλαστών πιστοποιητικών σπουδών στο δημόσιο δεκάδες είναι οι αποφάσεις καταδίκης που εφαρμόζοντας τον νόμο περί καταχραστών του δημοςίου έχουν επιβάλει σκληρές ποινές σε υπαλλήλους ενώ υπάρχουν και αθωωτικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι δικαστές προσεγγίζουν το θέμα με διαφορετικές προσεγγίσεις από νομικής πλευράς και η αντιφατικότητα των αποφάσεων που έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε αδικίες αναμένεται να λυθεί στο άμεσο μέλλον από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία θα κληθεί να λύσει το θέμα.
Με την 53χρονη καθαρίστρια συναντήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Ο κ. Καλογήρου πραγματοποιεί αυτή την ώρα επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών και σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις κρατούμενες που συνάντησε και συνομίλησε μαζί τους ήταν και η 53χρονη.
Αναντιστοιχία αλλά όχι αναλγησία λένε οι δικαστικοί
Για «πρωτοφανή» αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αποδίδοντας όμως το πρόβλημα σε διαφορετικές νομολογίες που υπάρχουν.
Η Ένωση απορρίπτει ως «τουλάχιστον άδικες» τις καταγγελίες περί δικαστικής αναλγησίας, προσθέτοντας πως τέτοιες εξηγήσεις απλά συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Η λύση μπορεί να δοθεί, αναφέρει η Ένωση, είτε με νομοθετική παρέμβαση που θα επιβάλει συγκεκριμένη ερμηνεία του νόμου είτε με σταθερή νομολογία από την πλευρά του Αρείου Πάγου.