Στη συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ βρέθηκε και η πρόταση που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη θέσπιση μιας νέας υψηλότερης κατηγορίας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που θα ονομαστεί Premium, η οποία σαφώς θα έχει πιο αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι ωφέλιμη για την Κρήτη και την Ελλάδα που παράγουν εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου, με την προϋπόθεση να υπάρξουν και τα κατάλληλα κριτήρια ώστε να μην επιδέχεται νοθείες.
Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως επεξήγησε ο κ. Μιχελάκης ξεκίνησε απο οργανώσεις της Ιταλίας γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι ήδη το έξτρα παρθένο υφίσταται πολλές περιπτώσεις νοθειών Και ελπίζεται ότι με μια ανώτερη κατηγορία θα είναι δυσκολότερη η νοθεία. Η πρόταση συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και ήδη προχωρεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση της, εάν στο μεταξύ δεν παρεμβληθούν εμπόδια απο διάφορα συμφέροντα χώρων η και επιχειρήσεων «Εμείς σε ερώτηση Ευρωβουλευτή είπαμε ότι η εξέλιξη αυτή ωφελεί τα κράτη τα οποία βγάζουν μεγάλες ποσότητες υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και εμείς λέμε ότι έχουμε 90% και άνω εξτρα παρθένο, όταν βεβαία πάει καλά η δακοκτονία μας.
Η δακοκτονία
Η έναρξη των ψεκασμών για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας έγινε οπωσδήποτε νωρίτερα απο πέρυσι, αλλά όχι στο απολύτως σωστό στάδιο που είναι ΠΡΟ και όχι ΜΕΤΑ απο την πήξη του πυρήνα ελαιοκάρπου όπως αυτό αναφέρεται στις οδηγίες του Υπουργείου που ισχύουν απο ετών και έχουν προκύψει μετά απο πολυετή πειράματα.
Συμφωνα με τον κ. Μαρινάκη: « ο πρώτος ψεκασμός θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει είκοσι ημέρες νωρίτερα, δηλαδή πριν την πήξη του ελαιοκάρπου. Ελπίζουμε όμως ότι η βελτίωση που σημειώθηκε φέτος να γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια ώστε να διασφαλιστεί απολύτως η αποτελεσματικότητα της μεθόδου».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μιχελακη, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Δακοκτονία, που είχε υποσχεθεί το Υπουργείο για τον Μάιο, μέχρι στιγμής δεν έγινε. Έτσι η ευθύνη παραπέμπεται πλέον στην επόμενη Κυβέρνηση η οποια καλό είναι να μελετήσει σοβαρά το θέμα της Περιφερειοποίησης. Δηλαδή την πλήρη μεταφορά επιστημονικής και διοικητικής ευθύνης και φυσικά πόρων και δαπανών στην Περιφέρεια.
Οι οποιες άλλες γραφειοκρατικές «βελτιώσεις» θα χωλαίνουν πάντοτε αφού θα εφαρμόζονται απο τεχνοκράτες που βρίσκονται μακρών απο την πράξη και όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να βλέπουν το θέμα μονό υπο το πρίσμα της γραφειοκρατίας και της κακώς εννοούμενης εξοικονόμησης πόρων και όχι απο την πλευρα των επιπτώσεων στην ποιότητα και την φήμη του προϊόντος