Την εκτίμησή του ότι το χωριό Ανάργυροι στη δυτική Μακεδονία «θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και στο σύνολό του» εξέφρασε εκ νέου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. Μετά τη νέα αυτοψία και τις μετρήσεις από τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί, προκειμένου να παρακολουθούν την δραστηριότητα του εδάφους, ο καθηγητής διαπίστωσε ότι «έχουν εντοπιστεί νέα ρήγματα εντός του χωριού, ενώ έχουν μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα και πρόσθεσε: «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα στους Αναργύρους, μας ενισχύει την άποψη ότι το χωριό θα πρέπει να “φύγει”».
Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι βροχές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση τέτοιων φαινομένων. Η επιστημονική ομάδα τού κ. Λέκκα, ύστερα από συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθεί την κατάσταση του εδάφους και την τυχόν ενεργοποίηση διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά που γειτνιάζουν με το γεωλογικό ρήγμα όπως τα Βαλτόνερα, ο Φανός και ο Ροδώνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει, ενώ τα υπόλοιπα χωριά θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα».
Η νέα δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού αναστάτωσε τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης, σημείωσε: «Μετά τις δηλώσεις Λέκκα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έως την Παρασκευή στη νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού». Ο πρόεδρος της κοινότητας περιέγραψε το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι κάτοικοι μετά και τις νέες εξελίξεις.
«Μας λένε να φύγουμε από το χωριό και να νοικιάσουμε σπίτια αλλά δεν μας απαντά κανείς ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα ενοίκια των κατοίκων που θα ξεσπιτωθούν» σημείωσε. Το κόστος ενοικίου των 30 οικογενειών των οποίων οι κατοικίες, είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης είτε βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης, όπου για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ αλλά δεν υπάρχει απάντηση ως προς το ποιος θα αναλάβει το κόστος της έκτακτης διαμονής των υπόλοιπων κατοίκων του οικισμού.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, δήλωσε ότι με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση της ΔΕΗ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συμβάλει στην προσπάθεια αναλαμβάνοντας προσωρινά το κόστος ενοικίου των υπολοίπων 45 οικογενειών που μένουν στον οικισμό. Όπως εξήγησε, υπάρχει προφορική δέσμευση της επιχείρησης για το θέμα ενώ με την όλη πρωτοβουλία συμφωνεί και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. Διευκρίνισε, τέλος, ότι η νομοθετική ρύθμιση της απαλλοτρίωσης των Αναργύρων θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.