Διατήρηση των ιστορικών βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων των Χανίων, αποχώρηση προσωπικού με εθελούσια έξοδο και όχι απολύσεις και δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας σε πανελλαδικό επίπεδο προβλέπει η συγχώνευση “Τράπεζας Χανίων”- “Παγκρήτιας Τράπεζας”, οι βάσεις για την οποία μπήκαν χθες. Οι μέτοχοι των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων του νησιού με μεγάλη πλειοψηφία ενέκριναν τη δημιουργία της Candia Bank.
Ειδικότερα οι μέτοχοι της “Τράπεζας Χανίων” στη διαδικτυακή συνέλευση ενέκριναν με ποσοστό 98,4% τη συγχώνευση με την “Παγκρήτια Τράπεζα”. Για μια «συνέλευση ουσιαστική που καθόρισε το μέλλον της δικής μας τράπεζας και της “Παγκρήτιας τράπεζας” καθώς δημιουργείται ο 5ος τραπεζικός πόλος ( η 5η μεγαλύτερη τράπεζα) στην χώρα για την εξυπηρέτηση όχι μόνο της Κρήτης αλλά όλης της Ελλάδας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της “Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων” κ. Μιχάλης Μαρακάκης.
Παράλληλα επισήμανε πως η νέα τράπεζα μέσα σε δύο χρόνια θα έχει ένα ενεργητικό που θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ καθιστώντας την “ισχυρό παίκτη” σε πανελλήνιο επίπεδο.
«Θεωρώ ότι ήταν μια επιτυχημένη διαδικασία και είμαι ευτυχής που ολοκληρώνεται σύντομα» είπε ο κ. Μαρακάκης, τονίζοντας πως αποτελεί «πρόκληση η δημιουργία μιας νέας οντότητας σε επίπεδο Κρήτης, σε επίπεδο Ελλάδας. Και το θεωρώ πως παρά τα προβλήματα της οικονομίας η επόμενη πενταετία θα είναι ουσιαστική για τη χώρα γιατί το ταμείο ανάπτυξης είναι 32 δις , το ΕΣΠΑ 45 δις και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη μόχλευση των κεφαλαίων αυτών με ιδιωτικές επενδύσεις επομένως μιλάμε για 100 δις κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα. Δεν έχουμε ένα πιστωτικό σύστημα που να αντέξει αυτές τις προκλήσεις γιατί διαχειριστής όλων των κονδυλίων αυτών θα είναι τα πιστωτικά ιδρύματα. Θεωρώ ότι είναι ευκαιρία για εμάς να πάρουμε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς και να καθιερώσουμε ένα καινούργιο πιστωτικό ίδρυμα σύγχρονο για τη χώρα μας όχι μόνο για τους Κρήτες αλλά σε εθνικό επίπεδο».
Στον κ. Μαρακάκη τέθηκαν από τους δημοσιογράφους μια σειρά από ερωτήματα στα οποία και απάντησε.
Ειδικότερα:
• ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ: Αναφορικά με τις θυγατρικές της “Τράπεζας Χανίων” τα “Κρητικά Ακίνητα” θα πάνε στην Candia Bank ενώ «οι τέσσερις βιομηχανίες, οι ιστορικές εταιρειές του τόπου μας (ΒΙΟΧΥΜ, ΑΒΕΑ, Χιωτάκης, Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος) και η εταιρεία για τις ανανεώσιμες πηγές θα πάνε σε ποσοστο 19,9% στην Candia Bank και το υπόλοιπο θα διατεθεί δωρεάν στους μετόχους της τράπεζας μας. Αυτό ήταν μια απαίτηση από τη μεριά μας και θέλω να ευχαριστήσω τον συνονόματο μου τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα που έδειξε μεγάλη κατανοήση στα αιτήματα μας» είπε ο κ. Μαρακάκης.
• ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Για το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού της τράπεζας ο κ. Μαρακάκης επισήμανε πως έχει συμφωνηθεί με την “Παγκρήτια” «να μην κάνουμε απολύσεις! Και ήταν μια απαίτηση δική μας και θεωρώ ότι και αυτή (η “Παγκρήτια” ) είναι στο ίδιο πνεύμα . Θα δώσουμε τη δυνατότητα της εθελουσίας και θα γίνει μια αξιολόγηση των ανωτέρων και των ανωτάτων στελεχών από μια αξιόπιστη εταιρεία που θα καθορίσει την σειρά προτεραιότητας γιατί θα αλλάξει και η διοίκηση. Η κεντρική διοίκηση θα πάει στην Αθήνα και θα μείνουν δύο περιφερειακές διοικήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά. Θα υπάρξει ένα πρόβλημα μετακινήσεων ανωτέρων στελεχών αλλά έχουμε αποφασίσει να μην φύγει κόσμος, αλλά να δώσουμε εθελουσία αν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιους να αποχωρήσουν και να μην πάρουν μια απλή αποζημίωση αλλά να δοθούν κάποια κίνητρα».
• ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Σε επίπεδο νησιού η “Τράπεζα Χανίων” έχει 15 καταστήματα και η “Παγκρήτια” 40. «Σε αυτή τη φάση δεν θα κλείσουμε καταστήματα, δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από χρόνια» απάντησε ο κ. Μαρακάκης τονίζοντας πως στο αναπτυξιακό σχέδιο είναι η δημιουργία 150 καταστημάτων της Candia Bank σε όλη την Ελλάδα.
•ΜΕΤΟΧΟΙ: Για το αν οι μέτοχοι θα βρεθούν κερδισμένοι ή χαμένοι από αυτή τη διαδικασία ο πρόεδρος της “Τράπεζας Χανίων” εξήγησε πως «είμαι ευτυχής γιατί όλη αυτή η διαδικασία αναβαθμίζει τη λογιστική αξία των μετόχων μας».
Ανέφερε πως με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της “Παγκρήτιας” σε κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, θα αντιστοιχούν 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν πρόκειται για συγχώνευση ή για εξαγορά ο κ. Μαρακάκης ήταν κάθετος ότι πρόκειται για «συγχώνευση και όχι εξαγορά. Η διαδικασία που επιλέξαμε της συγχώνευσης λέγεται “ συγχώνευση διά της απορρόφησης”. Δεν είναι απορρόφηση αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε τις εγκρίσεις από την Ευρώπη που θα απαιτούσαν 1-2 χρόνια».
• ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ: Η συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με την έγκριση των τελικών όρων από τους μετόχους της “Χανίων” και της “Παγκρήτιας” (και τις εγκρίσεις από το Υπ. Ανάπτυξης και τις εποπτικές αρχές). Ο κ. Μαρακάκης εκτίμησε πως οι τελικοί όροι όπως έχουν διαμορφωθεί δεν αναμένεται να αλλάξουν αν δεν υπάρξει κάποια ριζική ανατροπή.
Γ.ΚΩΝ.
Εγκρίθηκε η Α.Μ.Κ. στην Παγκρήτια
Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες και η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο η οποία και αποφάσισε την Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου. Η Συνέλευση είχε σημαντική απαρτία. Την έγκριση για την αύξηση έδωσε το 99% των εκπροσωπούμενων μετοχών.
Όπως ανακοινώθηκε, οι Μέτοχοι αποφάσισαν τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, από 5 ευρώ σε 0,50 ευρώ, με αύξηση του αριθμού των μετοχών κατ’ αναλογία δέκα νέες μετοχές για κάθε μία υφιστάμενη και δεκαπλασιασμό του συνολικού αριθμού των μετοχών από 7.896.668 σε 78.966.680 (split). Κατά συνέπεια, κάθε μία παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή, ονομαστικής αξίας 5 ευρώ εκάστη, θα αντικατασταθεί με δέκα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία. Αντίστοιχα τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο του Καταστατικού.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών και έκδοση 78.966.680 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, μετά δικαιώματος ψήφου, παρέχοντας το δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς Μετόχους της Τράπεζας και με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά.