Ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (υψηλές πολυφαινόλες) δίνει καινοτόμος πρέσα ψυχρής έκθλιψης που παράχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος OliveTech. Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα του παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του ΜΑΙΧ από τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτό.
Συγκεκριμένα η συντονίστρια του προγράμματος και ερευνήτρια του “ΕΛΓΟ- Δήμητρα” κ. Ανθή Αργύρη επισήμανε πως η συγκεκριμένη καινοτόμος πρακτική που δουλεύτηκε στα πλαίσια του προγράμματος περιλαμβάνει «την αξιοποίηση μιας ειδικής πρέσας που χρησιμοποιούμε την υδραυλική πίεση εν ψυχρώ. Επίσης τη χρησιμοποίηση καινοτόμων ενζυμικών συστημάτων για να παράξουμε πάστα ελιάς παρακάμπτοντας τη διαδικασία της ζύμωσης που κρατάει αρκετό χρόνο.»
Η ίδια ανέφερε πως οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ελαιουργεία, τυποποιητήρια, μεταποιητήρια ελιάς και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. «Η πρέσα παράγεται από την εταιρεία “Πετροκόλυμπος Ενεργειακή ΙΚΕ”» πρόσθεσε η κ. Αργύρη, σημειώνοντας πως στα πλαίσια του προγράμματος δουλεύτηκαν πέντε ποικιλίες ΠΟΠ Ελιάς : Αθηνολιά, Μανάκι, Κορωνέικη, Θρούμπα, Καλαμών .
Με θέμα “ Ποιοτικά κριτήρια ελαιολάδου και πολυφαινόλες- Σημασία, παράγοντες που τα επηρεάζουν και ορθές πρακτικές” εισηγήθηκε ο Δρ. Σπύρος Γρηγοράκης, χημικός, υπεύθυνος στο Εργαστήρι Ποιότητας Τροφίμων και Φυσικών Προϊόντων του ΜΑΙΧ.
Στο εργαστήριο έγιναν αναλύσεις παραγόμενου ελαιολάδου στη πρέσα ψυχρής έκθλιψης. «Μετρήσαμε τα κριτήρια ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και τα συγκρίναμε με τις συμβατικές μεθόδους και ασχοληθήκαμε με τις πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες που παρήχθησαν ήταν αρκετά υψηλές, και τρεις φορές πάνω από τα συμβατικά. Βέβαια, είναι ακόμα πολύ νωρίς η συγκεκριμένη πρέσα είναι σε αρχικό στάδιο» είπε ο κ. Γρηγοράκης, συμπληρώνοντας πως με αυτήν την μέθοδο αποφεύγονται διάφορα στάδια της επεξεργασίας που γίνεται στο ελαιουργείο και τα οποία υποβιβάζουν τις πολυφαινόλες. «Το παραγόμενο ελαιόλαδο που δεν περνούσε από αυτά τα στάδια έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών» κατέληξε ο ερευνητής.