Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Νέα σύμβαση – σχέση;

Στην Ευρωομάδα (Εurogroup) της ερχόμενης Πέμπτης 6 Νοεμβρίου ξεκινούν επί της ουσίας οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη» για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών. Τόνισε, πάντως, ότι με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η «μεταμνημόνιος εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση». Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η «νέα σύμβαση – σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)». Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου. Οπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το Δ.Ν.Τ. στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Τόνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ευρωομάδα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Χαρακτήρισε “παραδειγματική” τη συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη μεταξύ της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας, Αννας Στρατινάκη και στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, πραγματοποιήθηκε χθες εν όψει της επικείμενης συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η διάσκεψη που έληξε πριν από λίγο, είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εργασιακά θέματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα, θέση με την οποία συντάχθηκε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κατά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης. Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιμέρους αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, που ισχύει από το 1982, σε επιμέρους ζητήματα, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες και η χρηματοδότηση των συνδικάτων, εφόσον υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

ΣΥΝΕΤΗ ΕΞΟΔΟΣ

Στόχος της ευρωζώνης είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής να είναι συνετή, βιώσιμη και αξιόπιστη, επισημαίνει στο μεταξύ σε ανάλυσή του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «εργαλειοθήκη» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μια προληπτική γραμμή πίστωσης στα μέτρα της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως υπογραμμίζεται, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η βιωσιμότητα του χρέους απασχολεί περισσότερο το ΔΝΤ, αναφέρεται στην ανάλυση, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2014, ερωτηθείς αν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμβουλος επικοινωνίας του ΔΝΤ αρκέστηκε στην εξής απάντηση: «Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που προβλέπει την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης ελάφρυνσης απαιτείται για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, και ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ ως το 2022, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του προγράμματός της». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η γενική αίσθηση που καταγράφεται στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στη γραμμή πίστωσης, όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας», ωστόσο εκτιμάται πως «θα γίνει δύσκολα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι μια τέτοια γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από μια συμφωνία που θα προβλέπει τη λήψη “διορθωτικών μέτρων” για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών». Θα προβλέπει δε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρή επιτήρηση, με τακτικές αποστολές επιτήρησης (θεωρητικά, κάθε τρίμηνο όπως ισχύει και τώρα). Τέλος, αναφέρεται ότι το κόστος της γραμμής πίστωσης συνδέεται με το αν εν τέλει αυτή θα χρησιμοποιηθεί, γιατί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να διατηρήσει ρευστότητα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει «χρέωση “προμήθειας” (commitment fee), καθώς και ένα μικρό περιθώριο ύψους 0,35% για μια προληπτική γραμμή πίστωσης, το οποίο θα πληρωθεί ταυτόχρονα με τους τόκους».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Όσο μεγαλώνει η σύγκλιση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα, τόσο θα δυναμώνουν οι προεκλογικοί τόνοι αντιπαράθεσης, επισήμανε στο μεταξύ ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χθες στον “Real FM” και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαδοχικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με τον Φώτη Κουβέλη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούν να γίνουν και γίνονται, αλλά «αν ζητάς συνάντηση για να εντείνεις το δικομματικό παιχνίδι, τότε δεν προσφέρεις καμία υπηρεσία στον λαό και στον τόπο». Σε ερώτηση «αν θα μπει τέλος στα μνημόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ότι «όπως και αν ονομαστούν τα Μνημόνια θα είναι πανταχού παρόντα», υπενθυμίζοντας ότι «τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται στη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανεξαρτήτως μνημονίων και ύψους του δημοσίου χρέους». Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι εφόσον δεν αμφισβητείται η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ για τα εθνικά θέματα και η εξυπηρέτηση εκ μέρους του συμφερόντων, τα οποία αντιβαίνουν στα συμφέροντα του ελληνικού και του κυπριακού λαού, εφόσον δεν αμφισβητείται η καπιταλιστική ανάπτυξη, και το χρέος ως χρέος που δεν δημιούργησε ο ελληνικός λαός, και εφόσον υπάρχει συμφωνία για κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης στον ελληνικό λαό, τότε «σε αυτό το παιχνίδι κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορούν να τα βρουν». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διευκρίνισε ότι συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι το ίδιο, επεσήμανε ότι επί δεκαετίες η αξιωματική αντιπολίτευση εκ του ρόλου της και εκ της θέσεώς της «φαίνεται λίγο καλύτερη από την κυβέρνηση που νομοθετεί», υπογράμμισε όμως, ότι «ο λαός (σ.σ. πέραν της δυσαρέσκειάς του απέναντι στην κυβέρνηση) πρέπει να δει και σε ποια κατεύθυνση θα επιλυθούν καίρια ζητήματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα