Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Νέα στοιχεία για τον δίσκο της Φαιστού

Μία ακόμα πιο εμπεριστατωμένη προσπάθεια να αποκαλύψει τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, πραγματοποίησε ο γλωσσολόγος Δρ. Γκάρεθ Οουενς σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Οπως ανακοίνωσε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δίσκος να είναι αφιερωμένος στο φως της δύσης της Αστάρτης στην αρχαία Φαλάσαρνα μια πόλη της Κρήτης που ήταν αφιερωμένη στη θεά αυτή των Φοινίκων.
«Πόλη του φωτός δεν είναι μόνο η Φαιστός στον Μινωικό πολιτισμό υπάρχει και η Φαλάσαρνα. Έχω λοιπόν την υποψία ότι ο συγκεκριμένος δίσκος αναφέρεται στην γυναίκα, τη στιγμή που γεννάει. Οτι είναι ένας ύμνος στην Αστάρτη, θεότητα του έρωτα». επεσήμανε.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ σε συνεργασία με τι ΤΕΙ Κρήτης.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Φίλιππος Βαλλιανάτος προλόγισε τον κ. Οουενς και στη συνέχεια ο τελευταίος, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, θέλησε όπως είπε να ανταποδώσει τα όσα του έχει προσφέρει το νησί μας.
«Η Κρήτη μου έχει προσφέρει πολλά και ως αντίδωρο θα προσπαθήσω με την βοήθεια σας να κάνω μια ακόμα καλύτερη προσπάθεια να ερμηνεύσω τα όσα αναφέρει ο Δίσκος της Φαιστός» είπε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση του Σαββάτου αποτελούσε συνέχεια της αντίστοιχης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο “Η φωνή του Δίσκου της Φαιστού” και εκεί ο Ελληνοβρετανός γλωσσολόγος είχε κάνει σημαντικές αποκαλύψεις για τα όσα έγραφαν οι δύο πλευρές του δίσκου και αναφερόταν σε αρχαίες θεότητες. Αποκαλύψεις που επανέλαβε με ορισμένα επιπλέον στοιχεία που τον οδηγούν πιο κοντά πλέον στην θεωρία για την Αστάρτη.
«Η α’ πλευρά του δίσκου μιλάει για την έγκυο θεότητα που λάμπει και η β’ πλευρά έχει μια πρόταση σε δυο στίχους, με μινωική παρήχηση, που αναφέρεται στη θεότητα που δύει.
Είναι 61 λέξεις στις δυο πλευρές και 18 στίχοι σαν σονέτο με ομοιοκαταληξία. Έξι λέξεις μιλάνε για το φως και έξι λέξεις για τη δύση του φωτός. Τρεις λέξεις μιλάνε για την έγκυο θεότητα και άλλες 10 για τη θεότητα με διάφορα επίθετα», επισήμανε ο δρ. Οουενς, απευθυνόμενος, σε αρκετά καλά ελληνικά, στο πολυπληθές ακροατήριο που γέμισε την αίθουσα του ΚΑΜ για να ακούσει την πειραματική ερμηνεία του για τις περισσότερες από τις μισές λέξεις του δίσκου, η οποία έχει βασιστεί σε πολυετή επιστημονική έρευνα.
Λέξεις και μια ολόκληρη πρόταση από τον Δίσκο της Φαιστού βρέθηκαν και σε άλλες μινωικές θρησκευτικές συλλαβικές επιγραφές και στο σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου και στο Βουνό Γιούχτα δίπλα στις Αρχάνες και στην Κνωσό.
Οι θρησκευτικές αυτές επιγραφές εντοπίστηκαν και με τάματα, συνεπώς οι μινωικές λέξεις που ήταν με τα μινωικά τάματα έχουν σχέση και με τη θρησκεία και με την υγεία.
Άρα έχουμε ένα λογικό περιεχόμενο (context), ότι δηλαδή ο Δίσκος της Φαιστού είναι μια μινωική θρησκευτική συλλαβική επιγραφή που διαβάζεται με επιγραφική συνέχεια και έχει σχέση με σχεδόν παράλληλα κείμενα τα οποία σχετίζονται με ιερούς τόπους και με τάματα, δηλαδή με ευχές και προσευχές και πάνω από όλα με την υγεία»
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό στις οποίες ο κ. Οουενς απάντησε επιστρατεύοντας συχνά ατάκες με αρκετό χιούμορ. Ενώ καταλήγοντας τόνισε με νόημα για την πολυετή έρευνα του ως γλωσσολόγος: «Πλέον θεωρώ ότι πιο σημαντική και από τη γραφή είναι η γλώσσα και πιο σημαντική και από τη γλώσσα, η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους».
Γιώργος Δρακάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα