Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Νέα τάξη των BRICS

Το διεθνές ενδιαφέρον εστράφη στο Γιοχάνεσµπουργκ όπου διοργανώθηκε το φόρουµ των BRICS. (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική). Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραµαφόσα ανέπτυξε τη φιλοσοφία διεύρυνσης της “οικογένειας” του νεοαναδυόµενου οικονοµικού µπλοκ που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αντιστάθµισµα των G7 και G20, να γίνει ένας θεσµός µε πολλά µέλη και µια «κλειστή λέσχη».
Στη διάσκεψη δεν παρέστη ο Πούτιν, λόγω του διεθνούς εντάλµατος σύλληψης του ως εγκληµατία πολέµου στο ουκρανικό, ο οποίος απ’ το Κρεµλίνο χαιρέτισε την προσπάθεια των BRICS για την «αποδολαροποίηση» της διεθνούς οικονοµίας. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα εξεφράσθη εναντίον της αποικιοκρατίας, που καλά κρατεί και ο Ινδός πρωθυπουργός διακήρυξε ότι η πολυπληθής δηµοκρατία της χώρας του θ’ αποτελέσει τη δύναµη ανάπτυξης για όλο τον κόσµο τα επόµενα χρόνια. Ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ που έφτασε στο Γιοχάνεσµπουργκ καθυστερηµένα έκανε λόγο για «µία νέα ιστορική αφετηρία» και έκκληση για «µείωση των εντάσεων».

Οι Αµερικανοί που βρίσκονται σε αντιπαράθεση µε τη Ρωσία, µετέρχονται κάθε µέσο για να εµποδίσουν τη διαµόρφωση των BRICS σε περιφερειακή δύναµη της Μέσης Ανατολής και ν’ αποκτήσουν πυρηνική τεχνογνωσία. Το προνόµιο των δύο, ΗΠΑ και Ρωσίας, που θεωρούνται πυρηνικές δυνάµεις και που καθορίζουν την παγκόσµια ισορροπία, αµφισβητείται απ’ την αναπτυσσόµενη Κίνα που πάει ν’ αποκτήσει κι αυτή πυρηνικό οπλοστάσιο.
Στην ατζέντα του φόρουµ των BRICS συζητήθηκε η αίτηση που έχουν υποβάλει η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Αιθιοπία, η Ινδονησία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και η Αργεντινή να ενταχθούν στη λέσχη των BRICS. Ακολουθούν και άλλες χώρες που θέλουν να γίνουν υποψήφιες. Το γεγονός τούτο ανησυχεί τους ∆υτικούς, διότι όλο και περισσότερες µικρές χώρες του κόσµου αποκόβονται απ’ την επιρροή και την υποστήριξη τους απ’ τους «παραδοσιακούς δυτικούς δεσµούς», στρεφόµενες προς την Κίνα και άλλες αναδυόµενες οικονοµίες.
Στο Γιοχάνεσµπουργκ ετέθη σχέδιο πλήρους αποµάκρυνσης χρήσεως στις εµπορικές σχέσεις του δολαρίου στο εµπόριο και η αποκλειστική χρήση των εθνικών νοµισµάτων µεταξύ των χωρών BRICS, µέχρι να καθιερωθεί ένα κοινό νόµισµα, όπως το ευρώ.
Η αναδυόµενη νέα τάξη θ’ αποτελέσει αντίβαρο για τη ∆ύση και σίγουρα δεν φαίνεται για µια αµελητέα ανάπτυξη στην παγκόσµια πολιτική σκηνή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα