Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Νέες αγορές αναζητούν οι παραγωγοί ρυζιού από την Κεντρική Μακεδονία

Να ανακτήσουν τις χαμένες αγορές και να αναζητήσουν νέες επιχειρούν παραγωγοί ρυζιού και βιομήχανοι, στην πλειοψηφία τους από την Κεντρική Μακεδονία, που ιδρύουν Διαπαγγελματική Οργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση ρυζιού στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου σε πέντε κιλά ανά άτομο ετησίως, η χώρα είναι αυτάρκης, ενώ το 80% των ποσοτήτων που εξάγονται κατευθύνονται, τα τελευταία χρόνια, στην αγορά της …Τουρκίας.
“Η αλήθεια είναι ότι μας προβληματίζει και μας ανησυχεί έντονα το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας γίνονται σε μια μόνο αγορά, αυτή της Τουρκίας”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ά Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Κουϊμτζής, προσθέτοντας πριν από μερικά χρόνια οι παραγωγοί της περιοχής εξήγαγαν ρύζι σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για το προϊόν. Όπως εξήγησε ο κ. Κουϊμτζής, αυτή τη στιγμή γίνονται σοβαρές προσπάθειες να ανοίξουν οι “πόρτες” για τις αγπρ’ες των ΗΠΑ και των σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που θα τους καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικούς. “Δυστυχώς, χάσαμε τις αγορές όπου είχαμε παρουσία, αφού αυτές στράφηκαν σε άλλες νέες ποικιλίες ρυζιού, τις στρόγγυλες, τύπου “Σελένιο” και είχαν μπει στον “πάγο” οι προσπάθειες για το άνοιγμα των νέων. Πλέον, βιομήχανοι και παραγωγοί συμπράττουμε και δημιουργούμε τη Διεπαγγελματική, το καταστατικό ίδρυσης της οποίας βρίσκεται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η ισχύς εν τη ενώσει για να πετύχουμε το καλύτερο για τον κλάδο και την βιωσιμότητά μας”, δήλωσε.
Όπως επισήμανε ο κ. Κουϊμιτζής, οι ελληνικές εξαγωγές ρυζιού συνεισφέρουν εθνικό συνάλλαγμα, ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα, ανάλογα με τις τιμές που εξασφαλίζονται, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου, λέγοντας ότι μετά από μια διετία δύσκολη το τελευταίο διάστημα η τιμή παραγωγού είναι ικανοποιητική.
Όπως είπε, η μέση τιμή πώλησης θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 30 – 35 λεπτά το κιλό, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται σε 28 – 29 λεπτά, ή και παραπάνω “λόγω αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια”. “Πριν από 20 ημέρες πιάσαμε τα 33 λεπτά το κιλό για την ποικιλία “Japonica”, που αφορά και στο 70% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, από 22-23 λεπτά to κιλό το προηγούμενο διάστημα. Pρόπερσι πουλούσαμε το “Japonica” στα 26 λεπτά/κιλό”, υπογράμμισε ο κ. Κουϊμτζής.
Το 85% του ελληνικού ρυζιού παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία
Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κ. Κουϊμτζή, παράγεται το 85% του ρυζιού στην Ελλάδα, με την καλλιεργούμενη έκταση, κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, να υπολογίζεται σε 200.000 στρέμματα και την ετήσια παραγωγή σε 800-900/κιλά ανά στρέμμα. Σημαντική είναι και η παραγωγή ρυζιού στο νομό Σερρών, όπου σπέρνονται 35.000 στρέμματα, με την απόδοση να υπολογίζεται στα 630 κιλά ανά στρέμμα. Συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να διαμορφώνεται σε 257.000 τόνους.
Με αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ά Χαλάστρας, τόνισε ότι “είμαστε αυτάρκεις στην Ελλάδα σε επίπεδο ρυζιού”, αφού όπως επισήμανε “κατά κεφαλήν ο Έλληνας καταναλώνει πέντε κιλά περίπου ρύζι ετησίως”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα