Σημαντικά ανασκαφικά δεδομένα φέρνει για μία ακόμη φορά στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Μινωική Κυδωνία καθώς στην οδό Κατρέ ανακαλύφθηκε η συνέχεια της αυλής προς Νότο, των υστερομινωικών χρόνων του 13ου αιώνα π.Χ.
Αυτό έγινε γνωστό χθες κατά την διάρκεια του σεμιναρίου τοπικής ιστορίας που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στο χώρο της.
Μια παρουσίαση της μακρόχρονης πορείας του σημαντικότερου προϊστορικού οικισμού της δυτικής Κρήτης της Μινωικής Κυδωνίας, μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα έκανε η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ευτυχία Πρωτοπαπαδάκη.
Μιλώντας για το λόφο Καστέλι, η Αρχαιολόγος, τόνισε ότι είναι « ο πυρήνας της εγκατάστασης ήδη από το 3.000 π.Χ, την τελική νεοελιθική περίοδο. Αποτελεί την “καρδιά” της ζωής, από τότε μέχρι σήμερα. Στην πορεία των χρόνων μέσα από κρίσεις, περιόδους ακμής και παρακμής, διατηρεί αυτό το συνεχή αστικό χαρακτήρα, γεγονός που αποδεικνύεται από τα οικιστικά κατάλοιπα των επάλληλων φάσεων κατοίκησης».
Σε ερώτηση που δέχθηκε για νέα ανασκαφικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, η ίδια ανέφερε ότι η συστηματική ανασκαφική έρευνα στην οδό Κατρέ, συνεχίστηκε και φέτος και πως τα ανασκαφικά δεδομένα είναι για μία ακόμη φορά σημαντικά, ωστόσο για περισσότερες λεπτομέρειες παρέπεμψε στην ανασκαφέα του έργου κα Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων Βιβή Χουδαλάκη, επεσήμανε ότι τα σεμινάρια τοπικής ιστορίας με επιστήμονες – ιστορικούς, που θα προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και τις γνώσεις τους, θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα στο χώρο της βιβλιοθήκης, κάθε Τρίτη απόγευμα.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία της πόλης μας, από την προϊστορία έως τη Βυζαντινή περίοδο και τη Βενετοκρατία, την Οθωμανική και την αυτόνομη Κρήτη, μέχρι το τέλος των κυβερνήσεων Βενιζέλου και το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
Το θέμα του επόμενου σεμιναρίου είναι: “ Η Κυδωνία στους ιστορικούς χρόνους: Η αρχαία Κυδωνία από το 1150 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Ανασύνθεση της αρχαίας πόλης με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα. Στοιχεία από τη λατρεία, την οικονομία, την καθημερινή ζωή και τον κόσμο του θανάτου, μέσα από τα ευρήματα και τις ανασκαφές” με την Αρχαιολόγο, Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Αγγελική Τσίγκου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εγκαίρως, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: Προϊσταμένη, Βιβή Χουδαλάκη, τηλ. 2821 3 41662.
Η αρχαιολογικη σκαπανη εξακολουθεί να ανακαλυπτει την ιστορια της αρχαιας Κυδωνιας στο λόφο Καστελιου την στιγμη που καποιοι επιφανεις των Χανίων επιθυμουσαν να μετατραπει ο λοφος σε ένα συνεχομενο ξενοδοχειο με την ‘αξιοποίηση’ του κτιριου της Μεραρχιας!!!!!!!