Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Νέες διακρίσεις του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ για την προσφορά του στην Υγεία

Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι καινοτόμες δράσεις του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επιβραβεύτηκαν με HealthCare Business Awards στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

• Η Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης (Hybrid Molecular Imaging Unit) του ΙΤΕ-ΙΠ έλαβε GOLD και PLATINUM βραβεία στην ενότητα «Ερευνητικά́ Κέντρα», για την εγκατάσταση και λειτουργία της καινοτόμου αυτής ερευνητικής υποδομής. Η Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του ΙΤΕ-ΙΠ, αποτελεί μια σύγχρονη στρατηγική επένδυση του ΙΤΕ-ΙΠ που θέτει τη χώρα στην πρωτοπορία των μεταφραστικών ερευνητικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας τη μια Εθνική Ερευνητική Υποδομή. Η νέα αυτή ερευνητική υποδομή φιλοδοξεί να έχει μείζονα συμβολή στην ανάπτυξη και αξιολόγηση μοντέρνων στρατηγικών ιατρικής ακριβείας για τη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος νοσημάτων όπως κακοήθειες, καρδιαγγειακά, ρευματολογικά και νευρολογικά νοσήματα. Μέσα σε ένα πλαίσιο εξωστρέφειας και διαφάνειας για τη διαχείριση των πόρων (ανθρώπινων και υλικών), η υποδομή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες και δυνατότητες για συνέργειες με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικούς φορείς βιο-ιατρικής έρευνας.
Τα βραβεία παρέλαβε ο Δρ. Παπαδάκης Γεώργιος, Κύριος Ερευνητής (Principal Investigator) Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης, ΙΤΕ-ΙΠ.

• Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιο-ιατρικής του ΙΤΕ-ΙΠ
έλαβε GOLD βραβείο στην ενότητα «Συμμόρφωση με τη Θεραπεία και τη Φαρμακευτική Αγωγή», για την παροχή ενός νέου αξιόπιστου εργαλείου για το σύνολο των μαθηματικών υπολογισμών που αφορούν τη βαθμονόμηση και το διαγνωστικό αποτέλεσμα των ασθενών με αυξημένη εναπόθεση σιδήρου σε παρεγχυματικά όργανα. Η ανάπτυξη του εργαλείου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, το Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την εταιρεία iKnowHow A.E. και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Το βραβείο παρέλαβαν ο κύριος Ιωαννίδης Γεώργιος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του ΙΤΕ-ΙΠ και η κυρία Φωτοπούλου Κατερίνα, CEO της εταιρείας iKnowHow A.E.

• Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ
έλαβε GOLD και PLATINUM βραβεία στην ενότητα «Εθνική / Περιφερειακή Πρωτοβουλία» για την πρωτοβουλία του να συστήσει, αρχικά μέσα από εθνική και στη συνέχεια μέσα από ευρωπαϊκή διαγωνιστική διαδικασία, τον πρώτο Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) «smartHEALTH» (https://smarthealth-edih.eu/) στον τομέα της Ψηφιακής Υγείας. Ο ΕΚΨΚ «smartHEALTH» συγκεντρώνει διεθνώς κορυφαία τεχνογνωσία στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας, της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την προώθηση της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία. Με πυρήνα τα κορυφαία ερευνητικά Κέντρα της χώρας, θα προσφέρει σε επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και εκτός των συνόρων, σύνθετες υπηρεσίες α΄) «δοκιμών πριν την επένδυση» (test before invest), β΄) ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων, γ΄) υποστήριξης για πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δ΄) διασύνδεσης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας. Στον κόμβο μετέχουν, εκτός του ΙΤΕ (με συντονιστή το ΙΠ και επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή του, Καθηγητή Πλεξουσάκη Δημήτριο), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔ), η εταιρεία Uni Systems και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η λειτουργία του πρώτου ΕΚΨΚ για την υγεία αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Τα βραβεία παρέλαβαν ο κύριος Κατεχάκης Δημήτριος, Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, η Δρ. Κουρούμπαλη Αγγελίνα, συνεργαζόμενη ερευνήτρια του ΙΤΕ-ΙΠ, ο κύριος Φιλιππίδης Δημήτριος, Senior Project Manager του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας και ο κύριος Δημητριάδης Απόστολος, Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, από το Δίκτυο Πράξη.
Στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ απονεμήθηκε επίσης το βραβείο του Κορυφαίου Ερευνητικού Ινστιτούτου, καθώς απέσπασε τον μεγαλύτερο αριθμό διακρίσεων. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ΙΠ του ΙΤΕ ο κύριος Κατεχάκης Δημήτριος, Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης δήλωσε: «Μας τιμά αυτή η βράβευση και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την αναγνώριση της πολυδιάστατης συνεισφοράς του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Ο τομέας της Υγείας αποτελεί στρατηγικά επιλεγμένο πεδίο εφαρμογής των αποτελεσμάτων έρευνας του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που διεξάγεται στο Ινστιτούτο έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την επίλυση προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση μεθόδων που υποβοηθούν τις διαγνωστικές διεργασίες, συμβάλλοντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, οι αναπτυξιακές δράσεις του Ινστιτούτου συνεισφέρουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του χώρου της Υγείας σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. »»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα