Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Νέες διεθνείς διακρίσεις για το Πολυτεχνείο Κρήτης

» Ευρω-χρηµατοδότηση στη ΗΜΜΥ
» Πρωτιές για τους καθηγητές ∆ούµπο και Ζοπουνίδη

∆ιακρίσεων συνέχεια για το Πολυτεχνείο Κρήτης, µε το ερευνητικό έργο του Ιδρύµατος να “ξεφεύγει” όχι µόνο από τα όρια των Χανίων αλλά και της χώρας.

 

Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης απονεµήθηκε χρηµατοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC) για έρευνα σε τεχνολογίες αιχµής στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής νοηµοσύνης (τίτλος έργου: NEURi3D). Επιστηµονικά υπεύθυνος (ΕΥ) του έργου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Μασαχουσέτης στο Amherst Ευάγγελος Καλογεράκης, ο οποίος θα µετακινηθεί τον Οκτώβριο του 2024 στη Σχολή ΗΜΜΥ για την υλοποίηση του έργου.

Από το σύνολο των 2.130 αιτήσεων, προερχόµενων από ερευνητικά ιδρύµατα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες συνεργαζόµενες µε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Έρευνας, µόλις 308 προτάσεις επιλέχθηκαν για χρηµατοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης ERC-2023-CoG (ERC Consolidator Grants). Οι προτάσεις κρίνονται διεξοδικά από καταξιωµένους επιστήµονες που επιλέγονται από το ERC και εγκρίνονται µε αυστηρά κριτήρια αριστείας. Το έργο NEURi3D είναι ένα από τα δύο έργα που θα χρηµατοδοτηθούν στο πλαίσιο αυτό στην Ελλάδα και το µοναδικό στην γενική περιοχή των Φυσικών Επιστηµών και της Μηχανικής στη χώρα µας.

Μάλιστα, η Σχολή ΗΜΜΥ λαµβάνει τέτοια χρηµατοδότηση για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, καθώς πέρυσι της απονεµήθηκε χρηµατοδότηση για το έργο C-NORA µε επιστηµονικά υπεύθυνο τον Αν. Καθ. Νικόλαο Μπεκιάρη-Λυµπέρη στο ίδιο πλαίσιο χρηµατοδότησης (ERC-2022-CoG). Η Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η µοναδική σχολή στο αντικείµενο της πληροφορικής, µηχανικής υπολογιστών και γενικότερα η µοναδική πολυτεχνική σχολή στην Ελλάδα που θα τρέχει δύο ενεργά έργα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Έρευνας ταυτόχρονα µε συνολική χρηµατοδότηση 4 εκατοµµύρια ευρώ.
Ο Ευάγγελος Καλογεράκης ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του και αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2005. Αµέσως µετά έγινε δεκτός για µεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Τµήµα Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου του Τορόντο στον Καναδά. Εκεί εξειδικεύτηκε στη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης σε υπολογιστική γραφική και µηχανική όραση. Όταν ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2010, έγινε δεκτός ως µεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήµιο του Stanford στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε για άλλα δύο χρόνια στο ίδιο αντικείµενο. Το 2012 εκλέχθηκε µέλος ∆ΕΠ στη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου της Μασαχουσέτης στο Amherst.

Το ερευνητικό του αντικείµενο είναι η ανάπτυξη τεχνικών µηχανικής µάθησης και τεχνητής νοηµοσύνης µε σκοπό τη δηµιουργία και επεξεργασία ψηφιακών αναπαραστάσεων του τρισδιάστατου κόσµου (π.χ. τρισδιάστατα µοντέλα αντικειµένων, σκηνών και κινούµενων εικόνων). Επίσης, ενδιαφέρεται για αλγόριθµους µηχανικής µάθησης που επεξεργάζονται εικόνες, βίντεο, γεωµετρικά δεδοµένα και τρισδιάστατες σαρώσεις από κάµερες για αυτόµατη αναγνώριση αντικειµένων, αυτόµατη ταξινόµηση και τµηµατοποίηση των µερών τους που µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε εφαρµογές ροµποτικής, ιατρικής, βιοµηχανικής σχεδίασης και παραγωγής προϊόντων. Το έργο του περιλαµβάνει δεκάδες δηµοσιεύσεις σε παγκοσµίως κορυφαία διεθνή ερευνητικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων µε κρίση, όπως τα συνέδρια Computer Vision and Pattern Recognition (CVPR), International Conference on Computer Vision (ICCV), και ACM SIGGRAPH. Σηµειωτέο ότι ήδη έχει πάνω από 10.000 ετεροαναφορές (citations) στο έργο του. Η έρευνά του και των φοιτητών του έχει αξιοποιηθεί σε διάφορα τεχνολογικά προϊόντα, όπως το «Adobe Character Animator» και το «Adobe Fuse».

Έχει επιλεγεί επανειληµµένα να υπηρετήσει ως πρόεδρος περιοχής (area chair) σε κορυφαία συνέδρια µηχανικής όρασης (CVPR, ICCV, ECCV), ενώ φέτος προεδρεύει στο µεγαλύτερο συνέδριο υπολογιστικής γραφικής στην Ευρώπη (Eurographics – full papers chair). Είναι µέλος της συντακτικής επιτροπής του κορυφαίου περιοδικού στην πληροφορική IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence (TPAMI). Βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων 2% επιστηµόνων παγκοσµίως, σύµφωνα µε την πρόσφατη ετήσια ταξινόµηση της βιβλιοµετρικής µελέτης του J. P. A. Ioannidis του Πανεπιστηµίου Stanford. Επίσης, το όνοµά του συµπεριλήφθηκε στους 100 εξέχοντες επιστήµονες, σε παγκόσµιο επίπεδο, στον τοµέα της γραφικής µε υπολογιστές για τη δεκαετία 2010-2020, από το ακαδηµαϊκό δίκτυο Aminer του Πανεπιστηµίου Tsinghua της Κίνας.

∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Εν τω µεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης ∆ούµπος και Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις της επιστήµης Business Management στην Ελλάδα µε βάση την ιστοσελίδα Research.com.
Η θέση στην κατάταξη βασίζεται στον δείκτη D (Discipline H-index), o οποίος λαµβάνει υπόψιν µόνο δηµοσιεύσεις και δεδοµένα παραποµπών για έναν εξεταζόµενο επιστηµονικό κλάδο.
Οι εκτιµήσεις του δείκτη D-index για τους 2 Καθηγητές, καθώς και οι εκτιµήσεις στο Google Scholar είναι:

Ο Μιχάλης ∆ούµπος είναι Κοσµήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι µέλος του Συµβουλίου ∆ιοίκησης του ιδίου Ιδρύµατος.
∆ιδάσκουν και οι δύο µαθήµατα επιχειρησιακής έρευνας, γραµµικού προγραµµατισµού, πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων, χρηµατο-οικονοµικής µηχανικής, ανάλυσης επενδύσεων, χρηµατο-οικονοµικής των επιχειρήσεων κ.α.
Έχουν λάβει πολλά βραβεία από διεθνείς επιστηµονικές εταιρείες και επίτιµους τίτλους από Πανεπιστήµια της χώρας και του εξωτερικού.
Πολλοί φοιτητές τους είναι Καθηγητές σε άλλα ΑΕΙ της χώρας και διευθυντικά στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισµούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα