» Κάτοικοι μιλούν για … μικρογραφία των Τεμπών
Δικαιολογίες, διαχρονικές ευθύνες και αποποίησή τους, καταστάσεις που παραπέμπουν στην τραγωδία των Τεμπών, διαπιστώνουν κάτοικοι των Τοπολίων, χαρακτηρίζοντας ως “έγκλημα” τη “μη κανονική εξέλιξη του έργου της παράκαμψης”, στο οποίο διαπιστώνουν νέες καθυστερήσεις.
H Επιτροπή Κατοίκων παρεμβαίνει με νέα ανακοίνωσή της κάνοντας λόγο για μικρογραφία των Τεμπών, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και ιδιαίτερα η Αντιπεριφέρεια Χανίων, σταματώντας τα μπρος – πίσω στο έργο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων, αναφέρει τα εξής: «Αυτές τις μέρες που συντελέστηκε η μεγάλη συμφορά- έγκλημα στα Τέμπη με πρωταίτιους τη διαχρονική ανευθυνότητα τον εκάστοτε κυβερνητικού προσωπικού, τις κρατικές δομές, υπηρεσίες και οργανισμούς και τα στελέχη τους, αναπόφευκτα εμείς οι Κισσαμίτες, οι Χανιώτες και όσοι άλλοι γνωρίζουν, παραλληλίζουμε τη διαδρομή των γεγονότων και των παραλείψεων που μοιραία οδήγησαν και αυτή τη φορά στο έγκλημα, με τη (μη κανονική) εξέλιξη του έργου της παράκαμψης των Τοπολίων, σε μικρογραφία έστω.
Δεν μπορούμε να μην ξανασκεφτούμε τα εδώ συμβαίνοντα, να μην ξαναθυμώσουμε, να μην ξαναφωνάξουμε.
Να μην ενημερώσουμε για άλλη μια φορά εκείνους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Να μην ξαναπροκαλέσουμε αυτούς που κάνουν πως δεν μας καταλαβαίνουν και φθάνουν έως και να μας κατηγορούν. Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε για άλλη μια φορά τους υπεύθυνους του τόπου, τους εργοδότες του έργου (Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια), τους θεσμικούς (Αυτοδιοικητικούς – πολιτικούς) για την αδιαφορία και ανοχή τους στη σκανδαλώδη καθυστέρηση του έργου.
Αν όχι όλοι, κάποιοι απ’ αυτούς ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει και έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Αυτοί οι τελευταίοι, κάθε φορά που πανηγυρικά εξαγγέλλουν έργα στον τόπο μας, ποτέ δεν αναφέρονται στο έργο της παράκαμψης και την τύχη του, παρά μόνο αν προκληθούν από εμάς τους κατοίκους ή τους δημοσιογράφους, επικαλούνται τις ίδιες πάντα δικαιολογίες, τέτοιου επιπέδου λες και απευθύνονται σε ανθρώπους χαμηλής νόησης.
Η απόφαση για παράκαμψη πάρθηκε το έτος 2012 ως κατεπείγον έργο, για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος, γιατί ο στενός δρόμος στα Τοπόλια και στη συνέχεια στο φαράγγι με τη σήραγγα ήταν αδύνατο να εξυπηρετεί ομαλά τη μεγάλη κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και το Λαφονήσι εξελισσόταν σε δυναμικό τουριστικό προορισμό. Ο δεύτερος λόγος που έφερε το κατεπείγον της απόφασης ήταν η πτώση βράχων στο φαράγγι τον χειμώνα του 2011, ένας από τους οποίους τραυμάτισε διερχόμενη γυναίκα με αυτοκίνητο, και ο άλλος χτύπησε λεωφορείο, το οποίο, ευτυχώς, επέστρεφε άδειο μετά τη μεταφορά μαθητών στα Εννιά Χωριά.
Το έργο ξεκίνησε την Άνοιξη του 2014 και βάσει της συμφωνίας ανάθεσης έπρεπε να έχει παραδοθεί σε δύο χρόνια. Το έτος 2016 έφθασε στα μέσα περίπου των χωματουργικών εργασιών και από εκεί έως το 2019 ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη. Τα χρόνια αυτά της απραξίας δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από υπεύθυνα χείλη για την τύχη του έργου, με την περιοχή να είναι μισοσκαμμένη και εγκαταλελειμμένη. Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής αφέθηκαν να παλεύουν με τα ανεξέλεγκτα νερά του χειμώνα, με τις σκόνες των χωματόδρομων το καλοκαίρι, την κακή οδική σύνδεση των οικισμών και τη δύσκολη προσπέλαση στις περιουσίες τους. Μετά από επίμονες ερωτήσεις, χρόνια μετά την εγκατάλειψη του έργου, οι επικεφαλής της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Χανίων απάντησαν πως η εργοληπτική εταιρεία είχε οικονομικά προβλήματα, προβλήματα με τις Τράπεζες κ.α.
Μα όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο έργο, όλοι ξέρουμε πως το κράτος που είναι ο εργοδότης ή όποιος άλλος φορέας, κηρύσσει την εταιρεία έκπτωτη και αναθέτει το έργο χωρίς χάσιμο χρόνου στην επόμενη μειοδότρια εταιρεία. Εδώ άφησαν το κατεπείγον έργο τόσα χρόνια νεκρό!!! Η θεομηνία του 2019 βρήκε το έργο μισοσκαμμένο και οι ανεξέλεγκτες ροές των νερών με τα φερτά υλικά προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε περιουσίες και οριακά δεν κινδύνευσαν κατοικίες στα γύρω χωριά.
Το ίδιο το έργο ζημιώθηκε μόνο στην αρχή του εκεί που δεν άντεξαν τα τσιμεντένια τοιχία. Ακολούθησε νέα περίοδος απραξίας ως την άνοιξη του 2022, γιατί, όπως είπαν, έπρεπε να γίνουν γεωλογικές μελέτες που στις αρχικές μελέτες δεν έγιναν λόγω της μνημονιακής φτώχειας! Πιέζοντας οι αγανακτισμένοι κάτοικοι και η επιτροπή που εξέλεξαν να τους αντιπροσωπεύει από το Δεκέμβρη του 2021 και με κινητοποιήσεις απαιτήσαμε τη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης.
Οι υποσχέσεις που παίρναμε από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τις επιβλέπουσες του έργου Τεχνικές Υπηρεσίες της αλλά και την Περιφέρεια, όταν παρουσιάσαμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν πως οι εργασίες γρήγορα θα τρέξουν, γιατί τα χρονικά όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (χρηματοδότησης του έργου) εξαντλούνται (τέλος 2022) και πως εξασφαλίστηκαν συμπληρωματικά χρηματικά ποσά. Υποτιμώντας και πάλι τη νοημοσύνη μας και για να δικαιολογήσουν τη σκανδαλώδη καθυστέρηση, μας έλεγαν με άνεση πως καλύτερα που το έργο δεν τελείωσε στην ώρα του το 2016, γιατί η θεομηνία του 2019 έτσι κι αλλιώς και ολοκληρωμένο θα το κατέστρεφε!!!
Επιτέλους, το έργο πήρε μπρος με συνέχιση των ξεμπαζωμάτων αρχές του καλοκαιριού του 2022. Πώς όμως; Με παράνομες εναποθέσεις των προϊόντων εκσκαφής (μπάζα) σε κοντινά ρέματα και δασικά μέρη, ενώ θα έπρεπε να μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες θέσεις. Για την εξεύρεση αυτών των θέσεων δεν έφθασαν τα τόσα χρόνια της απραξίας! Έτσι, έγινε το μπάζωμα τέρας της ρεματιάς που οδηγεί στα Καψανιανά και απειλεί το χωριό, και στη συνέχεια ξεκίνησε το μπάζωμα των δασικών ρεμάτων στον Αϊ- Κυρ- Γιάννη. Το τελευταίο, το προλάβαμε και το σταματήσαμε ευτυχώς νωρίς, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας που είδαν από κοντά τις παρανομίες έφριξαν! Το ίδιο ομολόγησαν πως αισθάνθηκαν και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, περιέγραψαν επισκεπτόμενοι την περιοχή, και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, αντιπροσωπείες κομμάτων, περιφερειακοί Σύμβουλοι, Βουλευτές (όσοι βρήκαν το θάρρος, γιατί κάποιοι για τους λόγους που ξέρουν μας αγνόησαν).
Βάζοντας έτσι τέλος στα παράνομα μπαζώματα, σταμάτησε το έργο και ο εργολάβος πήρε τα μηχανήματα και έφυγε! Όσοι κινητοποιηθήκαμε κατηγορηθήκαμε από κάποιους αφελείς (;) πως δεν θέλουμε την ολοκλήρωση του έργου και πως με τις αντιδράσεις μας το σταματήσαμε!!! Κάποιοι, που ποτέ για την ταλαιπωρία του τόπου δεν πήραν θέση και για τίποτα δεν διαμαρτυρήθηκαν, κατηγορούν αυτούς που απαιτούν τη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου, χωρίς άλλες παρανομίες όμως. Το χειρότερο, κάποιοι υψηλά ιστάμενοι θεσμικοί μας χαρακτήρισαν παρασυρμένους και εχθρούς της προόδου! Καιρό τώρα, μάθαμε πως με αναγκαστική απαλλοτρίωση μιας περιοχής στα νότια του έργου, εξασφαλίστηκε χώρος εναπόθεσης των μπαζών. Παρά ταύτα, οι εργασίες που ξανάρχισαν κινούνται εντελώς υποτονικά. Πόσα χρόνια θα κρατήσουν ακόμη; Ως τώρα, για τον δρόμο των εννέα (9) χιλιομέτρων έχουν περάσει εννέα (9) ολόκληρα χρόνια. (Η διάνοιξη του δρόμου του φαραγγιού και της σήραγγας με κασμάδες και φουρνέλα πριν εκατό χρόνια σχεδόν, κράτησε δύο χρόνια!)
Θα μάθουμε ποτέ που θα φθάσει το κόστος του έργου; (αν κάποτε ολοκληρωθεί)
Ο κύριος αντιπεριφερειάρχης Χανίων θυμάται την υπόσχεση που έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου στις 8-9-2022 που ασχολήθηκε με το θέμα, πως μόλις βρεθεί χώρος εναπόθεσης των μπαζών, τα παράνομα μπαζώματα στα ρέματα θα καθαριστούν;
Η παραπάνω αναφορά των γεγονότων θεωρούμε πως αποτελεί ένα καλό δείγμα για τη γενικότερη κακοδαιμονία στην κρατική οργάνωση, το διαχρονικό πολιτικό, ρουσφετολογικό σύστημα, τις οικονομικές και άλλες διαπλοκές, τον μειωμένο σεβασμό των εξουσιαζόντων στον απλό πολίτη. Πράγματα που οδηγούν με τη σειρά τους τους πολίτες να απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, το κράτος και πολλές φορές, δυστυχώς, την ίδια τη Δημοκρατία.
Κλείνοντας, και με το μυαλό μας συνεχώς στραμμένο στη συμφορά των Τεμπών και τα αίτια που την προκάλεσαν, ρωτάμε τους αρμόδιους μα και όλους τους πολίτες για το τοπικό μας πρόβλημα: Αν έναν χειμώνα των προηγούμενων ετών ή σε επόμενο έτος είχαμε ή θα έχουμε θύματα ή τραυματίες στο φαράγγι από πτώσεις βράχων που σίγουρα δεν θα τους συγκρατούσαν τα συρματοπλέγματα, θα λέμε πάλι πως ήταν ατύχημα, πώς ήταν κακή η ώρα; Δεν θα έχουμε κάθε δικαίωμα, μετά τα όσα έχουν συμβεί και τα οποία παραπάνω παραθέσαμε, να λέμε πως ήταν έγκλημα και πως δεν ήταν κακή η ώρα αλλά η χώρα;
Δεν έπρεπε η παράκαμψη των Τοπολίων να λειτουργεί εδώ και χρόνια ώστε στα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία στην εποχή μας προβλέπονται με ακρίβεια, ο δρόμος του φαραγγιού να κλείνει; Και το τελευταίο· Με πόση άνεση ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης προχθές ανήγγειλε στα Μέσα Ενημέρωσης πως την εβδομάδα που διανύουμε λόγω των οδικών έργων στο τοπολιανό φαράγγι, η κίνηση των μεγάλων οχημάτων προς τα Εννιά Χωριά θα γίνεται μέσω Πλατάνου – Σφηναρίου – Κάμπου ή μέσω Βουκολιών – Κανδάνου – Στροβλών;».