Aλυτο το πρόβλημα παρά τις συλλήψεις και τις καταδίκες
Συνεχίζονται… απρόσκοπτα οι κλοπές αβοκάντο στον κάμπο των Χανιών, παρά του ότι από την Αστυνομία έγιναν μια σειρά από συλλήψεις και στο πλαίσιο του αυτόφωρου επιβλήθηκαν ποινές από τη δικαιοσύνη.
Oπως χαρακτηριστικά επισήμαναν παραγωγοί στα “Χ.Ν.” «με 6 και 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ο κλέφτης είναι από την ίδια μέρα έξω. Για αυτό και εκείνοι που κάνουν τις κλοπές τους ξαναπιάνουμε 2-3 μέρες μετά να κάνουν πάλι τα ίδια».
Το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα τις οργανώσεις παραγωγών. Ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης από την ομάδα παραγωγών εσπεριδοειδών- αβοκάντο “Κορμός” επισημαίνει πως «παρότι η αστυνομία έκανε συλλήψεις και κάνει και περιπολίες εκτός των κεντρικών δρόμων, δεν υπάρχει μέρα που να μην έχουμε καταγγελίες παραγωγών ότι μπήκαν άγνωστοι στο περβόλι τους, ότι τους “ξάφρισαν” ότι καρπός υπήρχε από τα αβοκάντο τους κτλπ.»
Ο ίδιος αναφέρει πως η νομοθεσία δεν λειτουργεί υπέρ του παραγωγού. «Για μένα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να επιβάλλονται ποινές ή να γίνονται κατασχέσεις σε χρήματα ή περιουσία ακόμα και συγγενικών προσώπων του δράστη. Διαφορετικά δεν βλέπω αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται και κάνουν πράγματα που ίσως δεν είναι σωστά. Βρίσκουν δηλαδή ποιος τους τα έκλεψε και ή του ζητάνε να τα φέρει πίσω απειλώντας τον ή του τα ζητάνε σε χρήματα. Αυτό συμβαίνει στα χωριά. Για να μην πάρει λοιπόν ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του πρέπει να αλλάξει κάτι δραστικά στη νομοθεσία» τονίζει ο κ. Τρικουνάκης, καλώντας παράλληλα τους επαγγελματίες να μην αγοράζουν από άτομα που δεν έχουν δηλώσεις καλλιέργειας και τιμολόγια. «Ζητάμε από τις φρουταρίες, τα μίνι μάρκετ, τις λαϊκές να μην αγοράζουν αβοκάντο από κάποιον που δεν έχει κάνει δήλωση καλλιέργειας και να αποδεικνύει ότι το προϊόν είναι δικό του» καταλήγει.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Την ίδια στιγμή αναφορικά με την παραγωγή το ενδιαφέρον για το Χανιώτικο αβοκάντο είναι πολύ μεγάλο. Το βιολογικό αβοκάντο αφήνει στον παραγωγό και 3-3,50 ευρώ, ενώ το συμβατικό αβοκάντο αφήνει στον παραγωγό μέχρι και 2,50 ευρώ το κιλό. Το ζήτημα είναι οι παραγωγοί να μην βιάζονται να κόψουν την παραγωγή τους, αλλά να προχωρούν στη συγκομιδή μόνο όταν τα αβοκάντο τους έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα και όλα τα αναγκαία λιπαρά.