ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΛΑΝΑΚΗ
Το ημερολόγιο του Μανούσου
Η μεγάλη μέρα της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού είναι το θέμα της τελευταίας έκδοσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Πρόκειται για το ιστορικό παραμύθι «Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1η Δεκεμβρίου 1913» της Άρτεμης Πλανάκη, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 108 ετών από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.
Η μεγάλη μέρα της Κρήτης, η 1η Δεκεμβρίου του 1913, όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της Ένωσης στο φρούριο του Φιρκά στο λιμάνι των Χανίων, παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου παιδιού, του Μανούσου, που περιγράφει τις προετοιμασίες, τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μαζί με τον παππού του και τη γνωριμία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο!
Όπως σημειώνει η συγγραφέας, «ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός φωτίζεται, με συναισθηματικές και λαογραφικές προεκτάσεις, μέσα από την ανάμνηση ενός παιδιού που κράτησε στη σκέψη του για πάντα τη μέρα εκείνη σαν ιστορικό φυλακτό».
ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ
Η κραυγή
των απόντων
Ο Κρητικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης επιστρέφει στη λογοτεχνία με το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα “Η κραυγή των απόντων”. Η υπόθεση ξετυλίγεται στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά σημαδεύει την ελληνική ιστορία: Τη στιγμή που τα βουλγάρικα στρατεύματα καταλαμβάνουν αμαχητί τη Μακεδονία, το Τέταρτο Σώμα Στρατού παραδίδεται από τη φιλοβασιλική διοίκησή του σε ξένη δύναμη και εκπατρίζεται. Σχεδόν εφτά χιλιάδες μάχιμοι φορτώνονται σε τρένα και μεταφέρονται στη Γερμανία. Τυπικά είναι φιλοξενούμενοι του Κάιζερ. Στην πράξη, όμως, τα όρια ανάμεσα στη φιλοξενία και την αιχμαλωσία ή την ομηρία είναι παντελώς ασαφή. Η πόλη που τους υποδέχεται είναι όμορφη αλλά πληρώνει κι αυτή τις συνέπειες του πολέμου. Τα τρόφιμα δυσεύρετα, οι άντρες στα χαρακώματα. Οι Έλληνες στρατιώτες ξαναδίνουν ζωή στον τόπο κι ο έρωτας βρίσκει χαραμάδες ανοιχτές να τρυπώσει.
Ο συγγραφέας παρακολουθεί τις αντιφάσεις της Ιστορίας, ανατέμνει τα συναισθήματα των ανθρώπων, δοξολογεί την αγάπη, την ελευθερία, τον έρωτα και προσπαθεί να κατανοήσει τον ψυχισμό ενός πατέρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το παιδί του στον πόλεμο.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρμάνωρ.
ΔΩΡΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ
Νεραϊδούλες γύρω μου
Το πρώτο παραμύθι της Χανιώτισσας Δώρας Ανδρεαδάκη κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Διάπλαση”. Το παραμύθι πραγματεύεται τη διαμάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό και στα διλήμματα που κάνουν τα παιδιά να αμφιταλαντεύονται. Μπορεί οι μεγάλοι να τα θεωρούν αστεία, για εκείνα όμως είναι πολύ σοβαρά!
Δύο μικροσκοπικές νεράιδες φτερουγίζουν συχνά πάνω από το κεφάλι του Απόλλωνα. Η μία τον κατευθύνει να κάνει καλές πράξεις, ενώ κάθε φορά που ακολουθεί τη συμβουλή της άλλης μπλέκει σε μπελάδες. Κι έτσι όπως τον ταλαιπωρούν, απορεί αν τελικά είναι ο μόνος που μπορεί να τις δει… Τι θα συμβεί όταν ο Απόλλωνας μιλήσει στη μαμά του για τις περίεργες νεραϊδούλες;