Η ανάγκη καθορισμού μιας οικονομικά βιώσιμης και περιβαλλοντικά ορθής και αειφορικής μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιουργείων της Κρήτης, τονίζεται από την Περιφέρεια, με αφορμή την πραγματοποίηση περιβαλλοντικού συνεδρίου στη Θεσσαλία.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του προγράμματος που υλοποιεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο: “Εργαστηριακές αναλύσεις σε υπόγεια ύδατα για ανίχνευση τυχόν ρύπανσης από κατσίγαρο”, παρουσιάστηκαν στο 2ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας στις Κουκουναριές Σκιάθου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου (http://www.env2.prd.uth.gr/index.html), αναπτύχθηκε και συζητήθηκε η δυνατότητα διερεύνησης της εφαρμοζόμενης (στην Ελλάδα) μεθόδου επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων (ΥΑΕ) με επιτόπου προεπεξεργασία και διάθεσή τους σε εξατμισοδεξαμενές, βάσει των τακτικών και έκτακτων ελέγχων που διενεργεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.
Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας τονίζεται ακόμη ότι «από την ανάλυση αυτή εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητα και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο της συγκεκριμένης μεθόδου, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων για τον έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου και με δεδομένο ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως σε Πελοπόννησο και Κρήτη όπου παράγεται το 75% της εγχώριας παραγωγής, -στη Κρήτη η ελαιοπαραγωγή κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία του νησιού- είναι απαραίτητος ο καθορισμός μιας οικονομικά βιώσιμης και περιβαλλοντικά ορθής και αειφορικής μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιουργείων του νησιού . Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσώπησε στο Συνέδριο η κ. Κατερίνα Βαβαδάκη, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ηρακλείου».