Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νέες προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο μέσα από την ηθική χρηματοδότηση

Επισηµάνσεις στο διεθνές συνέδριο της FEBEA που διοργάνωσε η Τράπεζα Χανίων

Η δυναµική και οι προοπτικές της Τράπεζας Χανίων αναδείχθηκαν µέσα από την επιτυχηµένη διοργάνωση του τριήµερου διεθνούς συνεδρίου, µε θέµα ‘‘Ηθική χρηµατοδότηση σε µεταβαλλόµενους καιρούς: Η επίδραση µιας Ηθικής Τράπεζας’’. Των εργασιών του συνεδρίου στην Αθήνα, προηγήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών και Χρηµατοδοτών FEBEA.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, ενώ το “παρών” έδωσαν -µεταξύ άλλων- ο γ.γ. Οικονοµικής Πολιτικής και Στρατηγικής Γιώργος Χριστόπουλος, ο πρόεδρος του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων ∆ηµήτριος Σταµάτης, ο διευθύνων σύµβουλος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ε. Ξηρουχάκης, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, πανεπιστηµιακοί κι εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (EIF) και οι εταιρείες DELOITTE, INDICE, QUALCO και COSMOTE ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι εφηµερίδες “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” και “Χανιώτικα Νέα”.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ 
ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

«Σε µία εποχή που η βιωσιµότητα κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα κρατών αλλά και επιχειρήσεων, οφείλουµε ως χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα να λειτουργούµε µε τρόπο που ενισχύει την ηθική τραπεζική», σηµείωσε στην οµιλία του ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης και συµπλήρωσε: «Ειδικότερα η Τράπεζά µας, µε το συνεταιριστικό χαρακτήρα βαθιά χαραγµένο DNA της, έχει δεσµευθεί ήδη από το 2019 όπου και έγινε µέλος του FEBEA, να παραµένει αταλάντευτα αφοσιωµένη στις τοπικές κοινότητες και τους πελάτες της. Επιδιώκουµε να βρισκόµαστε δίπλα τους σε κάθε τους ανάγκη. Nα αφήνουµε ευδιάκριτο το αποτύπωµά µας στην καθηµερινότητά τους. Επιδιώκουµε να διευκολύνουµε σηµαντικά τη ζωή των πελατών µας. Να είµαστε ένας σταθερός πυλώνας της οικονοµίας µας.
Αλλά και να λειτουργούµε µε ηθική και βιώσιµο τρόπο. Για εµάς, η βιωσιµότητα και η ηθική Τραπεζική είναι άρρηκτα συνδεδεµένες µε τις αξίες µας».
Αναφορικά µε την ελληνική οικονοµία, ο κ. Μαρακάκης σχολίασε -µεταξύ άλλων- πως «η χώρα µας βρίσκεται ενώπιον µοναδικών συγκυριών και ευκαιριών. Συνθήκες που µπορούν να δώσουν ώθηση στο ελληνικό επιχειρείν, αλλά και να την αναδείξουν στην παγκόσµια επενδυτική σκηνή. Η λήψη της επενδυτικής βαθµίδας έπειτα από 13 χρόνια από τον οίκο DBRS, αποτελεί µία µοναδική ευκαιρία να θέσουµε εκ νέου στόχους που θα θέτουν στο επίκεντρο τον πελάτη, τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την βιώσιµη ανάπτυξη».
Με συγκίνηση ο κ. Μαρακάκης αναφέρθηκε στην οµιλία του στις «ρίζες µας στα Χανιά» τονίζοντας πως «παραµένουµε πιστοί στον τόπο µας και στις παραδοσιακές αξίες της Τραπεζικής». Ταυτόχρονα όµως, συµπλήρωσε, «κοιτάµε το µέλλον µε σιγουριά και ετοιµότητα. Καινοτοµούµε και αλλάζουµε ώστε να προσφέρουµε ακόµη καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες µας. Επεκτείνουµε το ∆ίκτυο µας και σταδιακά µετατρεπόµαστε σε Ανώνυµη Εταιρεία για να προσφέρουµε ακόµη περισσότερα στους πελάτες µας. ∆ιατηρώντας σταθερές όλες µας τις αξίες και ενδυναµώνοντας ακόµη περισσότερο τους δεσµούς εµπιστοσύνης µας µε αυτούς».
Περισσότερα στοιχεία για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, παρέθεσε η γενική διευθύντρια της Τράπεζας Χρύσα ∆εσποτάκη, δίδοντας παραδείγµατα στήριξης της τοπικής κοινωνίας, µε αναφορά και στις δράσεις που αναπτύχθηκαν εν µέσω πανδηµίας.

ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο Γεώργιος Χριστόπουλος γενικός γραµµατέας Οικονοµικής Πολιτικής και Στρατηγικής, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, σηµείωσε πως «η ηθική τραπεζική µπορεί να δράσει ως ένας βασικός καταλύτης στη στήριξη αυτού που µε την ευρεία έννοια αποκαλούµε κοινωνική οικονοµία. Έναν χώρο που, σε αντίθεση µε πολλά µέρη της Ευρώπης, όχι απλά δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα µας, αλλά δεν έχει συχνά καν θέση στον δηµόσιο διάλογο».
Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε επίσης -µεταξύ άλλων- πως µια βασική πτυχή του έργου που προσφέρει η ηθική τραπεζική είναι «οι σχέσεις που αναπτύσσει σε τοπικό και συχνό προσωπικό επίπεδο. Φαντάζοµαι ότι δεν είναι τυχαίο πως οι δύο ελληνικές τράπεζες που αποτελούν µέλη της FEBEA είναι συνεταιριστικές τράπεζες. Η ανάπτυξη λοιπόν της ηθικής τραπεζικής ικανοποιεί µια ανάγκη επαναπροσδιορισµού του ρόλου του τραπεζικού συστήµατος στη στήριξη του παραγωγικού µοντέλου της χώρας. ∆ιότι η ελληνική οικονοµία όπως είναι δοµηµένη -µε κεντρικό ρόλο των πολύ µικρών επιχειρήσεων- δεν µπορεί να υποστηρίζεται µόνο από κάποιες µεγάλες τράπεζες που παρέχουν ένα συµβατικό πλαίσιο χρηµατοδότησης».
Σε δύο βασικές παρενέργειες των διαδοχικών κρίσεων που έχει περάσει η χώρα µας τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε ο κ. Γεώργιος Σταθάκης, ο Χανιώτης πρώην υπουργός Οικονοµίας και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Πρώτον, µεγάλο µέρος της ελληνικής κοινωνίας, που περιλαµβάνει τα 2/3 των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, δεν έχει πρόσβαση σε χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, ενώ συγχρόνως διαµορφώνεται ένα πλαίσιο στο οποία υπάρχει λιγότερο διαφοροποιηµένη τραπεζική χρηµατοδότηση». Εστίασε ιδιαίτερα στο πιο ευέλικτο θεσµικό πλαίσιο που διέπει πανευρωπαϊκά τις συνεταιριστικές τράπεζες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα σε τοπικό επίπεδο να εφαρµόσουν πιο εξειδικευµένα προγράµµατα λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. «Το κοινωνικό τραπεζικό σύστηµα θα πρέπει να προσαρµοστεί στις σηµερινές προκλήσεις προκειµένου να είναι αποτελεσµατικό, ψηφιοποιηµένο, αλλά και να µπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος που επιφέρει ακόµα και µία µικρή αλλαγή στο ρυθµιστικό πλαίσιο», σηµείωσε. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες που ευνοούν σήµερα τη διαφοροποίηση του τραπεζικού συστήµατος, δηµιουργώντας πεδίο δράσης για τις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίοι συνοψίζονται στην κλιµατική αλλαγή, µε έµφαση στην εξοικονόµηση ενέργειας και τις ενεργειακές κοινότητες, τη µετάβαση σε νέα µοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης και τον ψηφιακό µετασχηµατισµό. «Περισσότερο από ποτέ, σήµερα, η ελληνική οικονοµία και κοινωνία χρειάζεται διαφοροποίηση του τραπεζικού συστήµατος και άνοιγµα σε ένα πολύ µεγάλο κοµµάτι της ελληνικής επιχειρηµατικότητας, που δεν καλύπτονται σήµερα από το επίσηµο τραπεζικό σύστηµα», κατέληξε συµπερασµατικά.
Η Θεοδώρα Αντωνακάκη, διευθύντρια του Κέντρου Κλιµατικής Αλλαγής και Βιωσιµότητας ΤτΕ, αναφέρθηκε στην συµβολή του χρηµατοπιστωτικού τοµέα στην επίτευξη της βιώσιµης ανάτπυξης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι πρακτικές ηθικής χρηµατοδότησης µπορούν να εµπνεύσουν τον ευρύ χρηµατοπιστωτικό τοµέα, να υιοθετήσει πρακτικές που θα συµβάλλουν στη βιώσιµη ανάπτυξη. Ένα παράγωγο αυτού θα µπορούσε να είναι ο σχεδιασµός χρηµατοοικονοµικών προϊόντων µε όρους που προωθούν βιώσιµες δράσεις που έχουν περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος. Αυτό γίνεται ήδη από τις συµβατικές τράπεζες και θα µπορούσε να ενταθεί µε την περαιτέρω ενσωµάτωση θεµάτων βιωσιµότητας στις δραστηριότητες του χρηµατοπιστωτικού τοµέα και τη συµµετοχή επιπλέον φορέων και οργανισµών. Τα οφέλη για τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα θα είναι πολλαπλά, καθώς εκτός από την αποτελεσµατική διαχείριση κινδύνων, µπορεί να συµβάλλει: α) στην ανάπτυξη του επιχειρηµατικού τους µοντέλου προς βιώσιµες δράσεις και β) στην ευηµερία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονοµίας, ενισχύοντας έτσι και τη φήµη τους».
Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, αναφέρθηκε εν συντοµία στην περιβαλλοντική διάσταση των τραπεζών. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σχολίασε -µεταξύ άλλων- πως «οι δύο σηµαντικότεροι παράγοντες είναι το χαµηλό ΑΕΠ κατά κεφαλήν (οι φτωχοί έχουν µικρή δυνατότητα αντιµετώπισης της κλιµατικής αλλαγής) και ή άνοδος της στάθµης της θάλασσας λόγω πολλών οικονοµικών δραστηριοτήτων σε µια τεράστια ακτογραµµή. Οι τράπεζες µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο µε τη χρηµατοδότηση έργων που θα αντιµετωπίζουν αυτά τα δύο προβλήµατα και όχι µόνο».

Σύµφωνα µε τον κ. Φίλη, «οι τράπεζες για να συµβάλουν στη βιωσιµότητα της κοινωνίας:
• πρέπει να µην χρηµατοδοτήσουν καµία νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίµων
• πρέπει να αποσυρθούν σταθερά και βαθµιαία από τη χρηµατοδότηση των υπαρχουσών
• να χρηµατοδοτούν µόνο έργα µε σαφείς στόχους βιωσιµότητας
• να είναι διαφανείς ως προς τα πάρα πάνω».
Κλείνοντας την οµιλία του, ο κ. Φίλης επεσήµανε πως «σε ένα τροµακτικά αχανές και παγωµένο σύµπαν ο πλανήτης µας είναι το µόνο πράγµα που έχουµε. Και αυτό πρέπει να καθοδηγεί κάθε δεοντολογική και ηθική συµπεριφορά συµπεριλαµβανοµένης εκείνης των τραπεζών».
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου & Πρόεδρος του ∆Σ του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συµβουλίου Παραγωγικότητας σχολίασε πως «ο τραπεζικός τοµέας βρίσκεται σε µια κρίσιµη καµπή, όπου η διασταύρωση της τεχνολογίας, της παγκοσµιοποίησης, του ρυθµιστικού ελέγχου και της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες για την υιοθέτηση ηθικών πρακτικών». Συνεχίζοντας τόνισε πως «η ηθική τραπεζική δεν αποτελεί πλέον απλή επιλογή αλλά αναγκαιότητα, η οποία οφείλεται στις µεταβαλλόµενες προτιµήσεις των καταναλωτών, στις κανονιστικές εντολές και στην παγκόσµια κίνηση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη. Ο αυξηµένος ρυθµιστικός έλεγχος µετά τη χρηµατοπιστωτική κρίση του 2008 έθεσε τα θεµέλια για µια πιο δοµηµένη προσέγγιση προς την ηθική τραπεζική, διασφαλίζοντας ότι οι τράπεζες τηρούν πρακτικές που προωθούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο, το κόστος της συµµόρφωσης και οι λειτουργικές προκλήσεις αποτελούν σηµαντικά εµπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν οι τράπεζες για να ευθυγραµµιστούν µε αυτά τα ρυθµιστικά πρότυπα».
O Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής Χρηµατοοικονοµικής Πανεπιστηµίου Πειραιώς στο Τµήµα Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηµατοοικονοµικού Αλφαβητισµού, αναφέρθηκε στην χρηµατοοικονοµική ενδυνάµωση, εξηγώντας πως «δεν αφορά το µέγεθος του καθαρού πλούτου ενός ατόµου, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο: είναι η δεξιότητα και η αυτοπεποίθηση που έχουµε για τον έλεγχο των χρηµάτων µας και της γενικότερης οικονοµικής µας κατάστασης».
Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για µείωση των έµφυλων διακρίσεων σε όλους τους κλάδους της ανθρώπινης δραστηριότητας, τονίζοντας πως αποτελεί ένα µείζον θέµα στην ατζέντα κορυφαιων διεθνών οργανισµών, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «µία σηµαντική υποκατηγορία του έµφυλου χάσµατος είναι το µισθολογικό (gender pay gap), το οποίο αναφέρεται στην ανισότητα αµοιβών µεταξύ των φύλων για όµοια εργασία ή για εργασία της ίδιας αξίας»
Ο Φώτης Κουρµούσης, διδάσκων Ε∆ΙΠ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκτελεστικό µέλος ∆.Σ. στο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας & Μέλος Επιτροπών ∆.Σ. Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας & Υπουργείου Οικονοµικών, ως εκπρόσωπος του υπουργού Οικονοµικών µίλησε για τις αειφόρες επενδύσεις από τον τραπεζικό κλάδο.
Χαρακτηριστικά σχολίασε πως «οι αειφόρες επενδύσεις αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 20 έτη, από την ηµέρα που ο Οργανισµός Ηνωµένων Εθνών δηµιούργησε τις διεθνείς Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων, τις οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει και ακολουθούν πάνω από 4 χιλιάδες επενδυτικά Ταµεία, που επενδύουν συνολικά κεφάλαια άνω των 100 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων».

Εντυπωσιασµένος ο FEBEA

Εύσηµα στην Τράπεζα Χανίων για την «άψογη διοργάνωση του συνεδρίου» απέδωσε ο πρόεδρος της FEBEA, Pedro Manuel Sasia Santos, ενώ για «το καλύτερο συνέδριο στην ιστορία της FEBEA» µίλησε ο γενικός γραµµατέας της FEBEA Daniel Sorrosal.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα