Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Νέες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας

Εισηγητές οι καθηγητές
Δημήτριος Καιρίδης
Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Ευάγγελος Βενιζέλος

Συντονιστής
Χρήστος Μιχαηλίδης
Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Α.Ε.
Θεσσαλονίκη 2017
1η έκδοση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για ομαλή λειτουργία μας στους θεσμούς της Ε.Ε. για να μη γίνουμε τελικά δορυφόροι της ισχυρής Τουρκίας.
Για απομάκρυνση από τη «Σχολή» της αδράνειας, που καταστρέφει ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ….. Με επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα–Αιγαίο Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Κύπρο που κινδυνεύει με διχοτόμηση…
Βέβαια όλα αυτά υπάρχουν και έχουν δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα αδιεξόδου για τη χώρα. Τόσο για τα εθνικά μας θέματα όσο και για τα ολοκληρωτικά μέτρα που επιβάλουν στο λαό μας «οι άσπονδοι» εταίροι της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. παρόλα αυτά οι συζητήσεις όπως αυτή του κύκλου ιδεών για εθνική ανασυγκρότηση έχουν την αξία τους για να μπορούμε πλέον σαν λαός να σκεφτούμε κα να δράσουμε όχι μέσα από τη σχολή της αδράνειας. Μια ανοιχτή συζήτηση του κύκλου ιδεών με πολλά ενδιαφέροντα για τούτη την κρίσιμη κατάσταση Ελλάδας Κύπρου

ΜΕ ΠΟΙΑ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
Αλήθεια, ανάμεσα στην παγκόσμια σύγκρουση ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ, Δυνάμεων, Υποδυνάμεων και Διεθνών στρατηγικών και Γεωοικονομικών συμφερόντων, που έχουν διαμορφώσει μια απέραντη σκηνή ΣΥΓΧΥΣΗΣ, ανασφάλειας και φόβου η Ελλάδα, με ποια οντότητα λειτουργεί, διεκδικεί και αγωνίζεται;
Ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης, διατυπώνει μια σημαντική άποψη γι’ αυτό το επίμαχο θέμα στην εποχή μας, λέγοντας: «Υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα στο οποίο θέλω να επιμείνω, μ’ εμάς τους φιλελεύθερους κοσμοπολίτες. Διότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει μερικά πολύ βασικά πράγματα που αφελώς, σχεδόν αταβιστικά μηχανικά, τα πετάμε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας»».

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΥΣ…
Έννοιες οι οποίες έχουν μεγάλη όπως είναι αυτή του ΕΘΝΟΥΣ. Κι έτσι, πρώτον ανοίγουμε τον δρόμο στους ακροδεξιούς, για να εκμεταλλευτούν κάτι το οποίο είναι δεδομένο, το πολύ ισχυρό εθνικό φρόνημα, και δεύτερον ξεχνάμε μια βασική αλήθεια από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, ότι δηλαδή τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είτε λέγεται Δημοκρατία, είτε λέγεται κοινωνικό κράτος, προϋποθέτουν το έθνος. Δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς το έθνος και μια εθνική κοινότητα, Όχι, βεβαίως, το έθνος του μεσοπολέμου, των εθνικιστικών ανταγωνισμών και όλης αυτής της κακοδαιμονίας. Άλλωστε, μια απλή ματιά την οποία αρνούνται οι ευρωπαίοι φιλελεύθεροι στην Αφρική, δείχνει τη σημασία του έθνους και τι σημαίνει εθνική ταυτότητα και συνοχή. Η Αφρική παλεύει με την υποανάπτυξη, και η βασική αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς της ανάπτυξης, για την κακοδαιμονία της, είναι η έλλειψη εθνών και η διάσπασή της σε φατρίες –φυλές.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Βέβαια, προϋπόθεση της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι να υπάρχει μια βάση όσο γίνεται πιο πολιτική, ρομαντική, και αν θέλετε ακραία, και αν θέλετε άκρα αλά, το έθνος παίζει ρόλο, αι η Ευρώπη ως ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ από την αρχή προσπάθησε να βει έναν συμβιβασμό. Δεν πήγε στο άλλο άκρο και δεν επιχείρησε να πετάξει το έθνος από το παράθυρο αλλά, αντίθετα προώθησε έναν υπεύθυνο «εθνικισμό» που χρειαζόμαστε και σήμερα. Αλλά, σε ποια περίπτωση ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης εξέφρασε αυτές τις απόψεις, αφού, ήδη η Ευρώπη από καιρό πορεύεται προς αυτήν την κατεύθυνση μιας περίκλειστης, «ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» με δημοκρατικοφανή λειτουργία και ευρω-επιλεκτική Διαδικασία των ισχυρών εταίρων της ΕΕ, για προστασία των μεγάλων συμφερόντων της ευρώπης υπερισχύος.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 σε μια ανοιχτή συζήτηση του «κύκλου ιδεών» για την εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα και τίτλο: Η Ελλάδα στον κόσμο
Νέες προκλήσεις
για την ελληνική εξωτερική
και την πολιτική ασφάλειας
κεντρικοί εισηγητές σ’ αυτή την ανοιχτή συζήτηση του κύκλου ιδεών ήταν οι:
α) Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
β) Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
γ) Ευάγγελος Βενιζέλος πρ. αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών και πρώην υπουργός εθνικής άμυνας.
Συντονιστής αυτής της ενδιαφέρουσας συζήτησης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης.

ΟΙ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τα ενδιαφέροντα θέματα αυτής της ανοιχτής συζήτησης (στην οποία συμμετείχαν εκτός των ομιλητών) με ερωτήσεις, θέσεις και απόψεις των γνωστά πολιτικά, πανεπιστημιακά πρόσωπα.
Η συζήτηση άρχισε με:
Εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον Χρήστο Μιχαηλίδη, Συντονιστή της όλης συζήτησης, ο οποίος παρουσίασε τους εισηγητές και τα θέματά τους ως κάτωθι:
Ελληνική πολιτική: οι «βαθύτερες δυνάμεις» και νέες τάσεις του διεθνούς συστήματος Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Η Ελλάδα και η κρίση της Φιλελεύθερης διεθνούς τάξης: προκλήσεις, κίνδυνοι και στρατηγική Δημήτρης Καιρίδης και
Η δοκιμασία των μεταπολιτευτικών σταθερών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ευάγγελος Βενιζέλος
αναφέρεται σε θέσεις, κρίσεις και προειδοποιήσεις για τα τρέχοντα και επερχόμενα στην Κύπρο στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο και στην ανατολική μεσόγειο…..

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ “ΣΧΟΛΗΣ” ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
Πρωταρχικά αναφέρομαι σ’ ένα απόσπασμα από τις θέσεις του Βενιζέλου που τόνισε ότι ανήκουμε «Σχολή της αδράνειας», που υπάρχει και κυριαρχεί, για να είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ ημών σε όλα τα μείζονος σημασίας προβλήματά μας και σε όλες τις περιοχές που αναφέρθηκαν. Μάλιστα, πολλοί είναι που πιστεύουν ότι.. σε τελευταία ανάλυση, ας αφήσουμε το χρόνο να δώσει τις λύσεις. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό στην Κύπρο, ιδίως, σημαίνει διχοτόμηση και σημαίνει μέτωπο μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, υπό τις δυσμενέστερες δυνατές γεωγραφικές και στρατιωτικές συνθήκες. Όποιοι λοιπόν νομίζουν ότι δεν μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση δε διαβάζουν σωστά την ιστορία. Και τους δεκαετείς κύκλους που κάνει το κυπριακό ιδίως. Το ίδιο συμβαίνει και στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή ως προς τη θέση μας στα θέματα αυτά που έχουν σχέση με το δίκαιο της θάλασσας και με ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων και διοικητικών αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν σχέση με την κυριαρχία μας στα Νησιά, με τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Υφαλοκρηπίδα, με την ΑΟΖ που είναι κι αυτό κυριαρχικό δικαίωμα και με διοικητικές αρμοδιότητες αναγνωρισμένες από Διεθνείς συμβάσεις ή από διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο έλεγχος του FIR Αθηνών, τα θέματα έρευνας και διάσωσης.

Ο ΕΥΑΝΘΗΣ-ΕΥΑΝΘΗΣΕ, ΑΠΟΛΥΤΑ, ΕΥΡΩΠΑϊΚΑ
Ο συντονιστής αυτού του διαλόγου Χρήστος Μιχαηλίδης, πολύ καλός γνώστης των θεμάτων αυτής της ανοιχτής συζήτησης για τόσο ζωτικής σημασίας θέματα για τη χώρα μας. Αλλά, και για αυτή την πυριφλεγή περιοχή, κρίσιμων συμφερόντων για όλους τους εμπλεκόμενους. Ειδικότερα όμως, για Ελλάδα, Κύπρο με τις εισηγητικές παρατηρήσεις του προθέρμανε επιτυχώς το κλίμα –με αναφορά του σε όλα τα θέματα για την διεξαγωγή της συζήτησης.
Πρώτος μίλησε ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου με ενδιαφέρουσες απόψεις που ανέπτυξε στο θέμα του με τίτλο: «Ελληνική πολιτική»: οι «βαθύτερες δυνάμεις» και νέες τάσεις του διεθνούς συστήματος» Η ομιλία του καλύπτει από τη σελίδα 15-24 (στο κομψό τομίδιο, που εκδόθηκε σε πρώτη έκδοση αρχές 2017, με 110 σελίδες). Ο φίλος καθηγητής γνωστός βασικά, στα Χανιά ανέπτυξε τις θέσεις με απόλυτη ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου σε όλα τα σημεία της δικής του πολύ ενδιαφέρουσας πολιτικής, διπλωματικής, οικονομικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς ανάλυσης, συνταύτισε την ευρωπαικότητα με την παγκοσμιότητα και την ελληνικότητα.
Για να κάνει στο τέλος της ομιλίας του κάποιες τελικές δημιουργικές θέσεις και να πει:
«Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1970 η προβολή ορισμένων ethnic στοιχείων αρκούσε για να προκληθεί ενδιαφέρον διεθνές για τους «καημένους έλληνες» τους φτωχούς συγγενείς της Δύσης. (εμείς όμως πιστεύουμε πως είμαστε οι «πλούσιοι», ανά τους αιώνες πρόγονοι (πνευματικά, πολιτιστικά, οικονομικά, επιστημονικά, της Δύσης) όσο κι αν είναι «παρωχημένη» αντίληψη. Για να προσθέσει ο καθηγητής ότι: Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Δύσης και του ανεπτυγμένου κόσμου, πρέπει επιτέλους να ενεργήσει με τη στοιχειώδη αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα. Γιατί, επιτέλους, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να συζητήσει τα προβλήματα που αφορούν ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ακόμα ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου έκαμε κάποιες τελικές παρατηρήσεις για τα ζητήματα κυρίως, σχέσεων με την Τουρκία. Για να πει εμφατικά και τα εξής:
«Κυρίες και Κύριοι εάν η Ελλάδα δεν είναι στους δυτικούς θεσμούς έχει ένα και μόνο μέλλον φοβούμαι: Το να μετατραπεί σε δορυφόρο της ισχυρής δύναμης που είναι δίπλα μας, δηλαδή της Τουρκίας. Αντίθετα η επιστροφή μας στους Διεθνείς θεσμούς, είναι αυτή που μας επιτρέπει να μπορέσουμε ν’αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση….με επιστροφή μας στην ευρωπαϊκή «Ομαλότητα». Η οποία, όμως, έχει μετατραπεί σε δεινή ανωμαλία, για την ίδια την Ευρώπη. Ιδιαίτερα δε για την Ελλάδα μας και το λαό μας, που συστηματικά και ανελέητα βιώνουμε την οδυνηρή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί…

(στο επόμενο η συνέχεια από την ανοιχτή συζήτηση του κύκλου ιδεών).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα