Η ισχυρή στροφή στη βιολογική μελισσοκομία θα διασώσει το προϊόν, θα προφυλάξει το περιβάλλον και τους ευαίσθητους πληθυσμούς της μέλισσας και θα δώσει άλλες προοπτικές στο Κρητικό μέλι.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στο τριήμερο σεμινάριο για μελισσοκόμους που διοργανώθηκε από το ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Σύλλογο Μελισσοκόμων Χανίων στις Μουρνιές.
Βασικός εισηγητής ήταν ο κ. Γιάννης Χανιωτάκης γεωπόνος-βασιλοτρόφος ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για μια νέα στρατηγική του μελιού.
«Πρέπει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα να περάσουμε στη βιολογική μελισσοκομία και στη βιώσιμη γεωργία. Θα πρέπει να αφήσουμε τα φάρμακα που και ανθεκτικότητες δημιουργούν και επιβαρύνουν τα προϊόντα μας και υποβαθμίζουν την ποιότητα μας» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στα “Χ.Ν.”.
Παράλληλα σημείωσε πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τεράστια τη μελισσοκομία και ο μελισσοκόμος θα έχει να αντιμετωπίσει παράγοντες που λίγα χρόνια πριν δεν υπήρχαν.
«Για αυτό και πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική που διαχειριζόμαστε τη μελισσοκομία, τρυγος, μεταφορές κυψελών κα.)» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χανιωτάκης υπογράμμισε πως οι μελισσοκόμοι της Κρήτης κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παράξουν άριστο προϊόν, το οποίο όμως πολλές φορές δεν έχει σωστή προώθηση και προβολή και χάνει την αξία του.
«Η χλωρίδα της Κρήτης μπορεί να βοηθήσει στη βιολογική καλλιέργεια, είναι από τα μοναδικά περιβάλλοντα με θυμάρι, πεύκα που δεν υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες. Δυο-τρεις χειρισμούς πρέπει να προσέξει ο μελισσοκόμος και να έχουμε ένα άριστο προϊόν και από εκεί και πέρα είναι το θέμα της προώθησης. Με τις τόσες ελληνοποιήσεις μελιών, την εισαγωγή μελιών από τον εξωτερικό πρέπει να επιμείνουμε στην ποιότητα.
Για τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Χανίων ο πρόεδρος του Θεόδωρος Βίγλης κάλεσε τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τους ντόπιους μελισσοκόμους. «Να μην εμπιστεύεται μέλια αμφιβόλου ποιότητας να παίρνει μέλια από τον γείτονα του, από το super market που να προέρχονται από παραγωγούς. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πολλά μέλια από Κίνα και άλλες χώρες με πρόσμιξη λίγου ελληνικού μελιού, και ετικέτες έτσι φτιαγμένες που να παραπλανούν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στα Χανιά υπάρχουν περίπου 1000 κωδικοί και η περυσινή αναγνώριση του πευκοθυμαρόμενου Κρήτης ως ΠΟΠ εκτιμάτε ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον παραγωγό.