Προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη έχει ο ελαιοκομικός τομέας της Κρήτης, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με εκπροσώπους του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, χθες το απόγευμα στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά.
Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη συνεργασιών και εξωστρέφειας που μπορεί να οδηγήσει σε άλμα προόδου στον ελαιοκομικό χώρο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς και τους ενημέρωσαν για τους σκοπούς και τις δράσεις τους. Επίσης, έγινε αναφορά στις διεθνείς τάσεις και ευκαιρίες συνεργασίας στον ελαιοκομικό τομέα. Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ερευνητής Γιώργος Κουμπούρης, σημείωσε ότι «η συνάντηση είχε αντικείμενο να παρουσιάσουμε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας στους τοπικούς φορείς, να εξεταστεί τι δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν, να δούμε ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις στην αγορά ελαιολάδου, να απομυθοποιήσουμε την αντιπαλότητα των χώρων. Να γίνουμε εξωστρεφείς και να εκσυχρονίσουμε την καλλιέργεια και την τυποποίηση όλου του τομέα του ελαιολάδου».
Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. μιλά για
τη θητεία που ολοκλήρωσε και σχεδιάζει την επόμενη
Ο κ. Κουμπούρης τόνισε ότι «εδώ και πολλές δεκαετίες συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα κατάρτισης. Είναι πάρα πολλές οι ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδότησης και θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη συνεργασίας, εξωστρέφειας σε όλα τα επίπεδα. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα γίνει άλμα προόδου στον ελαιοκομικό χώρο». Σε δηλώσεις της, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαγδαληνή Ράππου, σημείωσε ότι «το Ινστιτούτο Ελιάς είναι αναγνωρισμένο διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο για το ελαιόλαδο». Είπε επίσης ότι το υπουργείο δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία χωρίς την οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον γεωργικό τομέα και στο ελαιόλαδο που είναι πολύ σημαντικό προιόν για τη χώρα» και συνέχισε: «Η Κρήτη είναι πολύ καλός παραγωγός ελαιολάδου. Εχει κάνει προσπάθειες για την βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας». Ακόμα η κα Ράππου γνωστοποίησε ότι στο υπουργείο, τον Φεβρουάριο ιδρύθηκε ειδικότητα τεχνικού ελαιοκομίας που, όπως είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικό και η ειδικότητα θα ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των δημόσιων ΙΕΚ της χώρας.
Η υπεύθυνη κατάρτισης, προισταμένη της τεχνικής βοήθειας, στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, Καταρίνα Μπαϊράο Μπαλουλά, αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συμβουλίου, όπως ότι «δίνει υποτροφίες για σπουδές πάνω στην ελαιοκομία, διοργανώνει ανταλλαγές και τεχνικές επισκέψεις από την Ελλάδα σε άλλες χώρες παραγωγής ελαιολάδου και συνεργάζεται με Ελληνες εμπειρογνόμωνες». Η ίδια αναφέρθηκε στο Εργαστήριο του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων για την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου το οποίο, όπως είπε, είναι αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Επίσης, σημείωσε ότι στο Ινστιτούτο γίνεται συλλογή γενετικού υλικού ποικιλιών της ελιάς η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι ένας από τους πιο φημισμένους διεθνώς ερευνητές είναι ο Γιώργος Κουμπούρης. Επιπλέον, σημείωσε ότι σε διαδικασία επεξεργασίας βρίσκεται αίτημα από την Ελλάδα να αναγνωριστεί διεθνώς αυτή η συλλογή γενετικού υλικού ποικιλιών της ελιάς. Η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική «για να δούμε τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε ποικιλία και στη συνέχεια να χαράξουμε μια στρατηγική για το πού μπορούμε να φυτέψουμε τι και ποια ποικιλία είναι για τον κατάλληλο τόπο και χώρο γιατί και η Κρήτη έχει πολλά μικροκλίματα. Αρα είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε σωστά. Είναι σημαντική η διαδικασία που γίνεται στο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει όλη αυτή την προσπάθεια».