» Υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο δείχνουν τα έως τώρα αποτελέσματα της συγκομιδής
Nέες συστάσεις για συγκομιδή της ελιάς στον Αποκόρωνα, γίνονται με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, καθώς το πρόγραμμα προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο «έχει σταματήσει προ 35 ημερών με συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των έως τώρα αμάζευτων ελαιώνων να είναι απροστάτευτη από τα έντομα και τους μύκητες που προσβάλουν τον καρπό» αλλά και εκτεθειμένη σε τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πάντως, τα έως τώρα αποτελέσματα της συγκομιδής καταδεικνύουν υψηλή ποιότητα (οξύτητες κάτω του 1 βαθμού και αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις 4 με 5 προς 1).
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Αποκορώνου, «σε συνέχεια των δειγματοληπτικών αναλύσεων ελαιοποίησης ελαιολάδου η Αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου Αποκορώνου απέστειλε για εργαστηριακή ανάλυση τυχαία δείγματα από τις περιοχές οι οποίες στις δύο πρώτες αναλύσεις 15/9/2020 και 10/10/2020 εμφάνιζαν υστέρηση ως προς την ελαιοποίηση του ελαιοκάρπου.
Από τις τελευταίες αναλύσεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ελαιοποίηση στους οικισμούς Ξηροστέρνι – Λιτσάρδα έχει σταματήσει όπως επίσης και στην κοινότητα Αλικάμπου. Αντίθετα στις κοινότητες Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Αμυγδάλου επιταχύνθηκε σημαντικά φτάνοντας μέσο όρο 5,8 από 9,69 (μέση μέτρηση 15/10). Σε όλες τις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Αποκορώνου οι προηγούμενες μετρήσεις είχαν δείξει αρκετά ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας και είχε συσταθεί στους ελαιοπαραγωγούς να ξεκινήσουν τη συγκομιδή. Τα έως τώρα αποτελέσματα της συγκομιδής καταδεικνύουν υψηλή ποιότητα (οξύτητες κάτω του 1 βαθμού και αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις 4 με 5 προς 1)».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «το πρόγραμμα προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο στον Αποκόρωνα έχει σταματήσει προ 35 ημερών με συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των έως τώρα αμάζευτων ελαιώνων να είναι απροστάτευτη από τα έντομα και τους μύκητες που προσβάλουν τον καρπό. Όπως επίσης απροστάτευτο μένει το σύνολο της παραγωγής και από τα τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται όλο και συχνότερα τους φθινοπωρινούς μήνες τα τελευταία χρόνια. Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν αυτούς τους παραμέτρους και να πράξουν ανάλογα».
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι «η εργαστηριακή άλεση ελαιοκάρπου (εργαστήριο) σε σχέση με την βιομηχανική (ελαιοτριβείο) μπορεί να εμφανίσει απόκλιση έως και 10% λόγω του ότι στη βιομηχανική άλεση υπάρχει μια μικρή απώλεια που καταλήγει στα απόβλητα της άλεσης».