Βρισκόµαστε σε φάση µυστηρίου, αδυνατούντες να κατανοήσουµε τι συµβαίνει γύρω από την έκδοση των νέων ταυτοτήτων µεγέθους πιστωτικής κάρτας, όπου θα υπάρχει ένας “προσωπικός αριθµός” σύµφωνα µε κανονισµό της Ε.Ε. Τα παλαιά δελτία ταυτοτήτων δεν θα ισχύουν µετά τη λήξη τους και οριστικά µέχρι την 3η Αυγούστου 2026 πρέπει να έχουν ανανεωθεί.
Τα λάθη και οι παραλήψεις που διαπιστώθηκαν στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη σχετικά µε τα προσωπικά δεδοµένα προκάλεσαν την αντίδραση της Αρχής Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.∆.Π.Χ.) µε αποτέλεσµα να επιβληθεί από την Αρχή στο Υπουργείο πρόστιµο 150.000€. Τούτο φέρνει σε δύσκολη θέση, όσους εθήτευσαν εκεί, ο δε νυν υπουργός προσανατολίζεται να υποβάλει ένσταση µειώσεως ή διαγραφής του προστίµου.
Για την ιστορία του πράγµατος επί Υπουργίας της κα Γεροβασίλη δηµοσιεύθηκε το 2019 µειοδοτικός διαγωνισµός για τη δηµιουργία “πληροφοριακού συστήµατος εντύπων ασφαλείας για την έκδοση δελτίων ταυτοτήτων και διαβατηρίων”. Η δαπάνη είχε προϋπολογιστεί µέχρι του ποσού των 515 εκατοµµυρίων ευρώ.
Άγνωστο για ποιο λόγο εδόθησαν πέντε παρατάσεις και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης του καλύτερου µειοδότη. Επενέβη το Σ.τ.Ε., πάγωσε ο διαγωνισµός, ακυρώθηκε και αποφασίστηκε να ισχύσουν τα διαβατήρια άλλα πέντε χρόνια από τη λήξη τους. Η συνέχεια ήταν να ανατεθεί λόγω του επείγοντος η απευθείας προµήθεια αυτής της δουλειάς σε ιαπωνικό µεγάλο οίκο, τον οποίο εκπροσωπεί στη χώρα µας εταιρεία, διευθύνων σύµβουλος της οποίας είναι γνωστός ως ο “βασιλιάς των διαβατηρίων”.
Η δαπάνη ανάθεσης σ’ αυτήν την επιχείρηση που διαθέτει στα αστυνοµικά τµήµατα σύγχρονα µηχανήµατα έκδοσης των νέων δελτίων ταυτοτήτων, ανήλθε στο ποσό των 66 εκατοµ. ευρώ. Πάντως από τα 10 εκατοµµύρια πολιτών που θα βγάλουν νέο δελτίο, ο καθένας θα καταβάλει 10€ για την έκδοση αυτής της κάρτας του πολίτη.
Η νέα ταυτότητα θα περιλαµβάνει 12 στοιχεία, εννέα αριθµητικά και τρία αλφαβητικά, στη συνέχεια τους εννέα αριθµούς του ΑΦΜ. ∆εν θα υπάρχει ο ΑΜΚΑ, ούτε αναφέρθηκε κάτι για την οµάδα αίµατος. Τώρα πού θα πιστωθούν τα 100 εκατοµµύρια ευρώ από τα δεκάευρα των πολιτών, είναι άγνωστο. Ακούστηκε και το ευτράπελο, ότι στα νέα δελτία θα ενσωµατωθεί ένα “τσιπ” που θα µπορούν οι αρχές να το ενεργοποιούν και να ανακαλύπτουν τον κάτοχο, όπου κι αν βρίσκεται.
∆ιευκρινίζεται απ’ την αρµόδια υπηρεσία ότι η ισχύς των µέχρι σήµερα εκδοθεισών νέων ταυτοτήτων, παραµένουν ως έχουν, όµως οι κάτοχοι τους θα υποχρεωθούν να επισκεφθούν την αρχή εκδόσεως τους, για να τυπωθεί ο ‘‘Προσωπικός Αριθµός” τους.