Οι δυνατότητες αύξησης της διατηρησιμότητας -με περιβαλλοντικά φιλικά μέσα- για τα λαχανικά και τα φρούτα που εξάγονται, είναι ανάμεσα στους στόχους του 1ου Ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου “Roxy cost” που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στο Μ.Α.Ι.Χ.
Στο συνέδριο παίρνουν μέρος πάνω από 50 ερευνητές από το εξωτερικό καθώς και αρκετοί Έλληνες. Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, συντονιστής σπουδών έρευνας στο τμήμα γεωργικής γενετικής και βιοτεχνολογίας του ΜΑΙΧ ανάμεσα στα θέματα συζήτησης των επιστημόνων είναι «η διερεύνηση των μηχανισμών με τους οποίους γεωργικά προϊόντα όπως φρούτα, τομάτες ιδιαίτερα προϊόντα κλιμαρτιρικά που παράγουν υψηλή συγκέντρωση αιθυλενίου και άρα η διατηρησιμότητα τους είναι περιορισμένη θα μπορούν να την αυξήσουν. Στόχος είναι να διερευνήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς και πως η έκθεση σε χαμηλό οξυγόνο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της διατηρησιμότητας τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα που εξάγει προϊόντα στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης. Αν έχουμε μηχανισμούς και τεχνολογίες που μπορούν να αυξήσουν τη διατηρησιμότητα με περιβαλλοντικα φιλικές τεχνολογίες αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες ο κ. Καλαϊτζής υπογράμμισε πως τα φρούτα και τα λαχανικά που φεύγουν συσκευασμένα σε πακέτα με ένα πλαστικό φιλμ να τα κρατάει χωρίς επαφή με το οξυγόνο μπορούν να παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εντός της συσκευασίας, να μην καταναλώνουν σάκχαρα και υδατάνθρακες και έτσι να διατηρούνται καλύτερα. Για το σκοπό αυτό θα αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα όπως το Horizon έτσι ώστε να ερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης αυτών των συσκευασιών.
Από τη μεριά του ο κ. Julien Pirrello από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζ σημείωσε πως η Ευρώπη στρέφετε προς αυτές τις τεχνολογίες για αυτό και χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις.