Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Νέοι δρόμοι για την καστανοκαλλιέργεια

Σε νέες βάσεις μπαίνει η καστανοκαλλιέργεια στα Χανιά με υγιή πολλαπλασιαστικό υλικό και ντόπια υποκείμενα που θα δίνονται από το φυτώριο καστανιάς που λειτουργεί στα Παλαιά Ρούματα.

DIAMANTHSKAIPARAGWGOIKAIGEWPONOI
Oπως τόνισαν οι ειδικοί που βρέθηκαν χθες το πρωί στο φυτώριο όπου κεντρίστηκαν 1400 υποκείμενα καστανιάς, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για τη διάσωση των τοπικών ποικιλιών όσο και την παραπέρα ανάπτυξη της καλλιέργειας καστάνου.
Τα νέα υποκείμενα εκτιμάτε ότι θα ενισχύσουν την παραγωγή που για χρόνια ήταν μειωμένη εξαιτίας του έλκους της καστανιάς και της εγκατάλειψης, θα δώσουν ευκαιρίες για ένα πολύ καλό εισόδημα στους κατοίκους των ορεινών χωριών των Χανίων: Π. Ρούματα, Σέμπρωνας, Πρασσές, Έλος, Στροβλές, Σηρικάρι κα., αλλά και θα βοηθήσουν στο να μην φτάσει στη Κρήτη η “σφήκα” της Καστανιάς μια πολύ σοβαρή απειλή για το δέντρο.

«ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ»
«Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ευλογία για τον ορεινό όγκο. Στον ορεινό όγκο δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για καλλιέργειες πέρα από την ελιά και την καστανιά» ανάφερε στα “Χ.Ν.” ο κ. Στέφανος Διαμαντής, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, “πρύτανης” του καστάνου όπως τον λένε οι παραγωγοί λόγω της μεγάλης γνώσης του στο αντικείμενο. Μας μιλάει για το φυτώριο για το οποίο πιστεύει ότι «θα δώσει μια ώθηση στις τοπικές ποικιλίες. Η Κρήτη έχει ένα “κρητικό κάστανο” και μέσα σε αυτό οι παραγωγοί διακρίνουν 4 υποπληθυσμούς, δεν τις λέω ποικιλίες ακόμα γιατί στα πλαίσια του προγράμματος κάνουμε αναλύσεις DNA για να δούμε αν δικαιολογείται αυτοί οι υποπληθησμοί να ονομαστούν ποικιλίες. Αυτό θα το δείξει η έρευνα!».
Παράλληλα κάλεσε τους παραγωγούς να «κάνουν υπομονή, να μην είναι απαιτητικοί τα πρώτα χρόνια» μέχρις ότου το φυτώριο να μπει σε ένα ρυθμό και να παράγει τον απαιτούμενο αριθμό δεντρυλλίων.
«Για να έχουμε το φυτώριο αυτό προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Τα σχέδια μας είναι μακροπρόσθεσμα. Θέλουμε να ανανεώσουμε τις καλλιέργειες μας που είχαν γίνει μη παραγωγικές και μπολιάζουμε τις ντόπιες ποικιλίες ώστε οι παραγωγοί μέσα σε δύο χρόνια να μπορούν να πάρουν νέα φυτώρια» δήλωσε ο κ. Γιώργος Μοτάκης, γεωπόνος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών.
Νέοι της περιοχής αλλά και παλαιότεροι είδαν από κοντά πως γίνονταν το κέντρισμα ώστε να το προσπαθήσουν και οι ίδιοι. Υπολογίζεται ότι με το φυτώριο θα δοθούν δυνατότητες σε περισσότερους νέους να ασχοληθούν με την καστανοκαλλιέργεια. «Το εισόδημα από το κάστανο για το Νομό Χανίων και όλο σχεδόν τον ορεινό όγκο είναι πολύ βασικό. Είναι μια εύκολη καλλιέργεια, δεν απαιτεί πολλά πράγματα, μαζεύεται μια συγκεκριμένη εποχή, έχει μεγαλύτερες δυσκολίες στη μεταποίηση αλλά οι υπεραξίες που δίνει είναι τέτοιες που μπορεί ένας παραγωγός να έχει ένα καλό εισόδημα» κατέληξε ο κ. Μοτάκης.
EPIDEIXH1Το ντόπιο κάστανο παρότι πιο μικρό από τα υπόλοιπα είδη ξεχωρίζει για την γεύση του, ότι ξεφλουδίζει πολύ εύκολα (σημαντικό προσόν για τη μεταποίηση).
«Τα είδη της καστανιάς που έχουμε στα Χανιά είναι πολύ σημαντικά μπορούν να δώσουν μεγάλη υπεραξία στον τόπο αλλά πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην έλθει στην Κρήτη η Σφήκα της Καστανιάς, μια πολύ μεγάλη απειλή για το δέντρο. Ένα έντομο που στην ηπειρωτική Ελλάδα καταστρέφει μαζικά τις καστανιές. Στην προσπάθεια να μην εισάγουμε φυτώρια από την υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να μην μας έλθει η Σφήκα αλλά και γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το γενετικό μας υλικό είναι πολύ σπουδαίο αυτό που γίνεται με το φυτώριο» είπε η κ. δασάρχης κ. Πολύμνια Σκλαβάκη, υπογραμμίζοντας πως στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η διερεύνηση κατάλληλων σημείων ώστε να φυτευτούν νέες καστανιές, δέντρα συνδεδεμένα με το περιβάλλον αλλά και την πολιτισμική ιστορία του ορεινού όγκου της Κρήτης.
«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση και ειδικά στους Ρουματιανούς. Ήταν καιρός να αναδειχθούν οι ντόπιες ποικιλίες, ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός. Ελπίζω η προσπάθεια να αγκαλιαστεί ώστε να διαδοθεί η ντόπια καστανιά» τόνισε ο κ.
Νίκος Παπαδαντωνάκης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

 

«ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ»
EPIDEIXH2«Πρέπει οι παραγωγοί να στηρίξουν την προσπάθεια και να πάρουν υποκείμενα από εδώ, από το φυτώριο μας» τόνισε ο κ. Νίκος Μπομπολάκης, πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών , συμπληρώνοντας πως φέτος φυτεύτηκαν 1400 υποκείμενα, του χρόνου ίσως και 5.000 .
Τα νέα υποκείμενα εξασφαλίζουν καλύτερη προστασία από το έλκος της καστανιάς. «Είδαμε πόσο αποτελεσματική ήταν η δουλεία του κ. Διαμαντή στο Άγιο Όρος όπου για χρόνια οι καστανιές είχαν τεράστια προβλήματα και τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά» ανάφερε ο κ. Μπομπολάκης.
«Γίνεται μια συλλογική δουλειά πολύ σοβαρή από όλους τους φορείς της περιοχής και τον καθηγητή τον κ. Διαμαντή που μας βοηθάει εδώ και 10 χρόνια. Το έργο και οι προσπάθειες ετών πιάνουν καρπό και του χρόνου τέτοιο καιρό θα μπορούμε να δώσουμε στους καστανοπαραγωγούς υγιή πολλαπλασιαστικό υλικό ώστε να έχουμε πιο παραγωγικά δέντρα και να ανανεωθούν οι παλιές καλλιέργειες» τόνισε ο κ. Γιάννης Λουφαρδάκης από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δ. Πλατανιά .
Η όλη προσπάθεια γίνεται με τη στήριξη και τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΜΑΙΧ, της Διεύθυνσης Δασών και της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

 

 

Ο παλιός καστανοπαραγωγός

Παλιός καστανοπαραγωγός ο κ. Κώστας Καλαντζάκης
Παλιός καστανοπαραγωγός ο κ. Κώστας Καλαντζάκης

Το κέντρισμα κίνησε το ενδιαφέρον παλιών καστανοπαραγωγών της περιοχής των Ρουμάτων. «Ήθελα να δω τον τρόπο που γίνεται το κέντρισμα τώρα. Εμείς παλιά φυτεύαμε τις καστανιές όταν ήταν 1,80-2 μ., κόβαμε το δέντρο το Γενάρη και τον Αύγουστο που είχαν βλαστό κάναμε το κέντρισμα. Δυστυχώς οι καστανιές ξεραίνονται, αντιμετώπιζαν ασθένειες, υπήρχε μια εγκατάλειψη.
Τώρα με την προσπάθεια που γίνεται μπορεί να ασχοληθούν με την καστανοπαραγωγή νέοι άνθρωποι και οι καστανιές να αναγεννηθούν και στην περιοχή μας» ανάφερε ο κ. Κ. Καλαντζάκης που για χρόνια ασχολούνταν με την καλλιέργεια του καστάνου.

«Μεγάλη τέχνη το κέντρισμα»

kentrismaΤο κέντρισμα των νέων υποκειμένων έκανε ο κ. Γιώργος Συλλέκτης, φυτωριούχος από την περιοχή της Έδεσσας. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα του “κεντριστή” προκάλεσαν το ενδιαφέρον όλων των παριστάμενων και ο κ. Συλλέκτης δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων.

kentristhsΜε επιδεξιότητα αφαιρεί το “μάτι” και πιέζει ώστε να ξεχωρίσει από το ξύλο στη συνέχεια φτιάχνει το “Τ” πάνω στο υποκείμενο, ανοίγει τη φλούδα, βάζει το “μάτι” ώστε να εφαρμόσει ακριβώς και αν χρειαστεί το δένει είτε με λάστιχο αν το δέντρο είναι μικρό είτε με σπάγκο αν είναι μεγαλύτερο.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια επιτυχία 50%. Η καστανιά είναι πολύ δύσκολη στον εμβολιασμό. Εγώ έχω δικό μου φυτώριο στην Έδεσσα και ασχολούμαι με κερασιές, καστανιές, ροδακινές. Λόγω του κ. Διαμαντή και των φίλων από τα Χανιά ήλθαμε για να συμβάλουμε στην προσπάθεια τους» ανάφερε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα