Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

O Πρέσβης του Πακιστάν μιλά στα “Χ.ν.” για τις σχέσεις με την Ελλάδα και το μεταναστευτικό

Νέους δρόμους συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Πακιστάν ανοίγονται μέσα από τις επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες. Οι τομείς της επικοινωνίας, της ενέργειας, της άμυνας και των υποδομών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνεργειών που εξετάζονται. Στο μεταξύ, τον τελευταίο χρόνο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης 2.400 Πακιστανοί εγκατέλειψαν την Ελλάδα και επέστρεψαν στη χώρα τους.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα Khalid Usman Qaiser σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χανιώτικα νέα” στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά.
Ο Πακιστανός πρέσβης μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας, τις δυνατότητες για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν, αλλά και τους προαιώνιους δεσμούς που συνδέουν τους δύο πολιτισμούς, κάνοντας ειδική αναφορά στην κοινότητα των Καλάς, μιας ξεχωριστής κοινότητας στο Πακιστάν που πιστεύεται ότι τα μέλη της είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

•Με τι αφορμή επισκέπτεστε τα Χανιά;
Βρίσκομαι στα Χανιά, στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως πρέσβης. Προσπαθώ να επισκέπτομαι διαφορετικές πόλεις ανά την Ελλάδα, να γνωρίζω ανθρώπους. Ήδη έχω πάει σε αρκετές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εδώ στα Χανιά συναντήθηκα με τον αστυνομικό διευθυντή, τον δήμαρχο και επισκέπτηκα την παλιά πόλη και το Μουσείο Τυπογραφίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Κρήτη, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθώ και τον Άγιο Νικόλαο, όπου υπάρχει πακιστανική κοινότητα.

•Τι αιτήματα σας μεταφέρουν οι Πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη;
Η Ελλάδα, χάρη στην ιστορικότητα και την ομορφιά της, μαγνητίζει τους ανθρώπους. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, 75.000 περίπου Πακιστανοί ζούσαν και εργάζονταν στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία εργαζόταν στον τομέα της ναυτιλίας, κάνοντας μια σειρά από δουλειές, από μηχανικοί και τεχνικοί έως και καπετάνιοι. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Υπάρχουν 17.000 περίπου Πακιστανοί στην Ελλάδα που έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα διαμονής, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν οικογένειες. Επιπλέον, υπάρχουν 5.000 περίπου Πακιστανοί που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Εξ αυτών 3.000 περίπου βρίσκονται στα κέντρα κράτησης. Όταν ανέλαβα καθήκοντα πέρυσι, αυτό ήταν ένα μεγάλο ζήτημα. Σήμερα έχουμε, σε κάποιο βαθμό, βελτιώσει αυτήν την κατάσταση. Οι περισσότεροι έρχονται αναζητώντας μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή. Φτάνοντας διαπιστώνουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, συνεπώς αρκετοί από αυτούς μας ζητούν βοήθεια να επιστρέψουν στο Πακιστάν. Υπάρχουν 3 τρόποι -και αντίστοιχες ομάδες ανθρώπων- μέσω των οποίων η πλειοψηφία των Πακιστανών επιστρέφει: Είτε μέσω του αντίστοιχου προγράμματος επαναπατρισμού της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ όπου οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτήν την οδό προέρχονται από χωριά της περιφέρειας της χώρας μας που είναι πολύ φτωχά και συνήθως τους εφοδιάζουμε και με λίγα χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής. Είτε μέσω του προγράμματος που έχει συνυπογράψει το Πακιστάν με την Ε.Ε. Είτε αγοράζουν οι ίδιοι τα εισιτήρια της επιστροφής τους, εφόσον πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονταν ήδη στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο, 2.400 Πακιστανοί έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα με κάποιον από αυτούς τους τρόπους. Από αυτούς, 1.800 επέστρεψαν αξιοποιώντας την πρώτη δυνατότητα που προαναφέραμε και από 300 περίπου με κάθε μία από τις δύο επόμενες.

•Υπάρχει επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδα και Πακιστάν;
Τον τελευταίο χρόνο συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό και για τις δύο μας χώρες, 150 περίπου Έλληνες επιχειρηματίες επισκέφτηκαν το Πακιστάν διερευνώντας κάποιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών, της επικοινωνίας, της ενέργειας, της άμυνας, των υποδομών -ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν τεράστια έργα σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Κίνα. Η άμυνα ειδικά είναι για εμάς ανερχόμενος και ανταγωνιστικός τομέας, στον οποίο αναπτύσσονται συνέργειες με τους Έλληνες επιχειρηματίες. Ανάλογα έχουν ήδη καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο επισκέψεις από Πακιστανούς επιχειρηματίες που διερευνούν το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχει και ο τομέας της κατάρτισης ανώτατου επιπέδου που προσελκύει ορισμένους Πακιστανούς, οι οποίοι φοιτούν σε κολλέγια στην Ελλάδα.

•Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν απευθείας πτήσεις από την Κίνα στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε κάτι ανάλογο να συμβαίνει και με το Πακιστάν;
Προς το παρόν υπάρχουν πτήσεις προς Αθήνα με μία στάση, είτε μέσω Ντόχας είτε μέσω Ντουμπάι είτε μέσω Ισταμπούλ, είτε με τη συνεργασία είτε εξ ολοκληρού από ξένες αεροπορικές εταιρείες. Η δίκη μας πακιστανική αεροπορική εταιρεία δεν προβλέπω στο άμεσο μέλλον να έχει τη δυνατότητα για απευθείας πτήσεις ή για πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό χωρίς τη συνεργασία άλλης εταιρείας. Παρότι υπάρχουν πτήσεις απευθείας για μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Βαρκελώνη. Όμως λόγω της μείωσης της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, δεν προβλέπεται άμεσα απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ελλάδα.

•Το μεταναστευτικό ρεύμα από το Πακιστάν προς την Ευρώπη, κατά τη γνώμη σας, θα συνεχιστεί; Και ποιες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν προορισμό προτιμητέο από τους συμπολίτες σας;
Ξέρετε κι εσείς όπως κι εγώ ότι η μετανάστευση είναι φυσικό φαινόμενο. Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι τα πουλιά δεν πεθαίνουν ποτέ από πείνα, γιατί έχουν φτερά. Ανάμεσα στους ανθρώπους, ο πιο ασφαλής είναι ο ελεύθερος άνθρωπος, αυτός που μπορεί να βελτιώνει διαρκώς τη ζωή του, βασιζόμενος στις δυνάμεις του. Καταρχήν, λοιπόν, η μετανάστευση δεν πρόκειται να σταματήσει. Όμως τα πράγματα δεν είναι πια τόσο απλά, οι άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι. Πρώτον, η Μέση Ανατολή φλέγεται από πολέμους, στους οποίους τα ισχυρά κράτη του κόσμου συμμετέχουν. Τα πιο αδύναμα κράτη, όπως η Ελλάδα και το Πακιστάν, χρειάζεται διαρκώς και σε κάθε αφορμή να επιμένουμε για την ειρήνευση. Διαφορετικά θα βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστικές καταστροφές, των οποίων οι συνέπειες θα πλήττουν και τα ευρωπαϊκά κράτη και την Ελλάδα. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πέρασμα. Μάλιστα αρκετοί την βλέπουν ως καταφύγιο και λόγω της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της. Δεύτερον, ας μην παραβλέπουμε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση για κάποιους και πρέπει να χτυπηθεί οργανωμένα. Τρίτον, χρειάζεται προώθηση των διακρατικών σχέσεων,  καλές σχέσεις γειτονίας και προώθηση της φιλίας των λαών με κάθε τρόπο.
Όσον αφορά τις χώρες που επιλέγουν όσοι συμπολίτες μου εγκαταλείπουν το Πακιστάν, σε μεγάλο βαθμό επιλέγουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό. Καταρχάς, λόγω του αγροτικού τομέα, αφού οι ίδιοι προέρχονται από αγροτικές περιοχές και ξέρουν να ασκούν αυτήν εργασία, άρα επιδιώκουν να δουλέψουν στα χωράφια και η Ελλάδα έχει μεγάλο αγροτικό τομέα. Πολλοί, επίσης, Πακιστανοί επιδιώκουν να ταξιδέψουν για την Βρετανία, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη -ένα εκατομμύριο περίπου- και καλά εδραιωμένη πακιστανική κοινότητα, με μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Θα ξέρετε ίσως ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου είναι Πακιστανός δεύτερης γενιάς. Έχει ακόμη ενδιαφέρον να πούμε ότι στο Πακιστάν έχουμε Πακιστανούς ελληνικής καταγωγής από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θεωρούνται ζωντανή κληρονομιά. Είναι η Καλάς, μια κοινότητα με 7.000 περίπου μέλη, οι οποίοι ασκούν τα δικά τους έθιμα και παραδόσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα