Μετά την επίθεση που προκάλεσε φωτιά στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να το πάρουν υπό τον έλεγχο τους.
Πρόκειται για το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που καταλαμβάνει η Μόσχα, καθώς πριν λίγες μέρες πήραν τον έλεγχο και του Τσερνόμπιλ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την φωτιά στο Ζαπορίζια.
Η φωτιά ευτυχώς κατασβέστηκε, όπως ενημέρωσαν οι Αρχές της χώρας τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί.
Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να ενισχύει κι άλλο τη δύναμη πυρός για να επιταχύνει την κατάληψη πόλεων στρατηγικής σημασίας. Την Πέμπτη κατέλαβε τη Χερσώνα, μητρόπολη 290.000 κατοίκων κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Πολιορκείται η Μαριούπολη, ενώ εκρήξεις συνεχίζονται να ακούγονται και στο Κίεβο.
Μόσχα: «Προβοκάτσια των Ουκρανών εθνικιστών η φωτιά στη Ζαπορίζια»
Για προβοκάτσια Ουκρανών σαμποτέρ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια κάνει λόγο το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. «Τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας εκεί δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ. Για να προκληθούν ανταποδοτικά πυρά, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο άνοιξαν σφοδρά πυρά κατά της Ρωσικής Φρουράς. Τα σημεία βολής των Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο κατεστάλησαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά.
Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά. Οι δηλώσεις του Β.Ζελένσκι που ακολούθησαν αμέσως, για την υποτιθέμενη απειλή στον πυρηνικό σταθμό και οι συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.
Πηγή ΝΑΤΟ: Καμία χώρα δεν εξετάζει πραγματικά ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία
Πηγή του ΝΑΤΟ, παράλληλα, υποβαθμίζει τη σημασία της αναφοράς του Ισπανού ΥΠΕΞ στη συζήτηση περί ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού (no fly zone). Μιλώντας στην «Κ», η πηγή σημειώνει ότι οι χώρες της Βαλτικής, που είναι οι πιο άμεσα απειλούμενες από μία πιθανή διεύρυνση της σύγκρουσης, είναι κατά του μέτρου αυτού και ότι καμία χώρα δεν το εξετάζει πραγματικά.
Η αναφορά του κ. Άλμπαρες, σημειώνει η πηγή, συνδέεται με την πίεση από την κοινή γνώμη και από το Κίεβο και δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την πιθανότητα να υλοποιηθεί.
Ρωσία: Απαγόρευση διαδηλώσεων
Σε απαγόρευση των διαδηλώσεων καταφεύγει πλέον η Μόσχα, καθώς σε ημερήσια βάση οι αρχές στη Ρωσία υποχρεώνονται να συλλάβουν εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας προειδοποιούν τους πολίτες ότι είναι απαράδεκτο να προχωρούν σε ενέργειες που δεν έχουν την άδεια των αρχών.
Η Γενική Εισαγγελία δήλωσε ότι πολλές από αυτές τις «εκκλήσεις για δήθεν ειρηνικές “αντιπολεμικές” ενέργειες από πολίτες» διαδίδονται στο δίκτυο από οργανώσεις που έχουν απαγορευτεί με δικαστική απόφαση στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με τις εξτρεμιστικές τους δραστηριότητες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.