Για έκτη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με βομβαρδισμούς να σημειώνονται σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο, ενώ αναφέρονται και βομβαρδισμοί σε κυβερνητικό κτήριο. Παράλληλα, εντείνονται οι επιθέσεις και στο Κίεβο, όπου κατευθύνεται μεγάλο στρατιωτικό κομβόι μήκους άνω των 60 χλμ.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.
Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χαρκίβ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός του Χαρκίβ του θυμίζει τις επιθέσεις των Σέρβων στο Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις ενώνουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας.
Εκτός από το Χάρκοβο και το Κίεβο, ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται και στη Χερσώνα, στον νότο.
Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.
“Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος”, σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, άνθρωποι από την Ουκρανία που έφθαναν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιέγραφαν την απόγνωσή τους καθώς ταξίδευαν έως τα σύνορα και αφού άφησαν πίσω συζύγους και πατεράδες για να πολεμήσουν κατά της ρωσικής εισβολής και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους υπό τον ήχο των βομβαρδισμών.
Ενώ ένα τεράστιο ρωσικό κομβόι κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 500.000 πρόσφυγες διέφυγαν σε γειτονικές χώρες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε αυτό που χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την περασμένη Πέμπτη.
Στο ουγγρικό συνοριακό πέρασμα Τίσαμπετς, μια νεαρή μητέρα κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά της και ο γιος της θυμάται που έβλεπε τους πυραύλους να σκίζουν τον ουρανό ενώ έκαναν ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών από την πρωτεύουσα Κίεβο. «Είδα πόλεμο, είδα πυραύλους», δήλωσε ο 15χρονος Ιβάν, που φαινόταν εξουθενωμένος και χλωμός μετά το ταξίδι. Η οικογένεια, ο πατέρας της οποίας έμεινε πίσω για να πολεμήσει, ταξίδεψε με δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν τις τρεις αδελφές του Ιβάν, δύο θείες και μια γιαγιά.
Στα συνοριακά περάσματα της κεντρικής Ευρώπης συνεχίζονται οι αφίξεις, με τις ειδήσεις για σφοδρές μάχες, θανάτους αμάχων και το τεράστιο ρωσικό κομβόι να ενισχύουν τις ανησυχίες για αυτούς που φεύγουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Στην κεντρική Ευρώπη, οι αρχές στήνουν πρόχειρα κέντρα υποδοχής σε σκηνές, όπου ο κόσμος μπορεί να έχει ιατρική βοήθεια και να ετοιμάσει έγγραφα για αίτηση ασύλου, ενώ χιλιάδες εθελοντές έχουν οδηγήσει έως τα σύνορα μεταφέροντας δωρεές σε τρόφιμα, κουβέρτες και ρούχα.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο έχουν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας και από τη βόρεια και βορειοανατολική Ρουμανία.
Η Πολωνία, της οποίας η ουκρανική κοινότητα του περίπου 1 εκατ. ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή, έχει υποδεχθεί ένα μεγάλο μέρος των αφίξεων αυτών. Η πολωνική συνοριοφυλακή δήλωσε ότι πάνω από 377.400 άνθρωποι έχουν έως τώρα εισέλθει από την Ουκρανία, με περίπου 24.000 να φθάνουν σήμερα από τις 7 το πρωί τοπική ώρα.
Στο πέρασμα Μεντίκα, το πολωνικό πέρασμα με τη μεγαλύτερη κίνηση κατά μήκος των σχεδόν 500 χιλιομέτρων συνόρων με την Ουκρανία, άνθρωποι συγκεντρώνονταν γύρω από φωτιές σε θερμοκρασίες ψύχους καθώς περιμένουν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε κέντρα υποδοχής. Πεταμένα μπουκάλια, ρούχα και άλλα αντικείμενα βρίσκονται στο οδόστρωμα ενώ λίγες εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε τοπικό κατάστημα τροφίμων.
Στο πέρασμα αυτό ήταν επίσης και ο Ιμπραχίμα Σόρι Κέιτα, που έφθασε στη Μελιτόπολ πριν από τρεις εβδομάδες από τη Γουινέα για να ξεκινήσει τις σπουδές του.
Σε πόλεις που τελούν υπό πολιορκία σε όλη την Ουκρανία ζουν δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς φοιτητές ιατρικής, μηχανολογίας και στρατιωτικών σχολών. Χιλιάδες Ινδοί φοιτητές προσπαθούν επίσης να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο Κέιτα έσπευσε να πάει στα σύνορα όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, διασχίζοντας τα τελευταία 45 χιλιόμετρα με τα πόδια.
«Πονάω παντού αυτή τη στιγμή», είπε ο Κέιτα αφού διέσχισε τα σύνορα. «Δεν κατάφερα να ξαπλώσω εδώ και τέσσερις ημέρες. Τρέμω (από το κρύο) και χρειάζεται να κοιμηθώ σε ένα ζεστό μέρος».
Ορισμένοι πρόσφυγες συνάντησαν μέλη της οικογένειές τους που ήδη εργάζονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που περίμεναν σε συνοριακά περάσματα, ενώ κάτοικοι και αξιωματούχοι της περιοχής προσέφεραν διαμερίσματα και έστηναν κέντρα υποδοχής για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ενώ σχεδόν 90.000 έχουν εισέλθει στη Ρουμανία. Σε κάποια συνοριακά περάσματα, οι ουρές στην ουκρανική πλευρά εκτείνονταν για χιλιόμετρα.
Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, ένας άνδρας περίπου 60 ετών που μόλις έφθασε συνάντησε εθελοντές, ανήσυχος για τους γιους του που έμειναν πίσω στο Κίεβο και αναρωτιόταν εάν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι του.
«Νομίζω ότι ο πόλεμος αυτός θα κρατήσει πολύ καιρό», δήλωσε ο Αμίρ, που δεν ήθελε να δώσει το πλήρες όνομά του. «Άφησα το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, όλα όσα έβγαλα μια ζωή, τα άφησα όλα. Τώρα δεν έχουμε τίποτα».
Μεντβέντεφ: «Οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά μετατρέπονται σε πραγματικούς»
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άσκησε κριτική κατά των δηλώσεων του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος είπε νωρίτερα ότι η Γαλλία διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Προσέχετε τα λόγια σας, κύριοι», έγραψε στο Twitter την Τρίτη ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι ο σημερινός αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Μην ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά μετατράπηκαν σε πραγματικούς».
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Λεμέρ δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο FranceInfo ότι η χώρα του και η ΕΕ θα «ξεκινήσουν ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».
Capital control ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου κεφαλαίου (capital control) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.
Ο Μισούστιν είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης»
Η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει ρωσική εισβολή
Η Κίνα είπε ότι «λυπάται» για τις απώλειες στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση «ανεπιθύμητη», συνέχισε, ωστόσο, να αρνείται να αναγνωρίσει τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ως «εισβολή».
«Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των αμάχων θα πρέπει να διασφαλίζεται αποτελεσματικά, και ειδικότερα, θα πρέπει να αποτραπούν μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικές κρίσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε ενημέρωση την Τρίτη.
«Η παρούσα κατάσταση είναι ανεπιθύμητη για εμάς», είπε η Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι είναι «επιτακτική» ανάγκη για όλα τα μέρη να ασκήσουν την «απαραίτητη αυτοσυγκράτηση» για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Κίνα συνέχισε να αποφεύγει ερωτήσεις σχετικά με το αν αποκαλεί τη δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία «εισβολή». Αντίθετα, επανέλαβε ότι η σύγκρουση έχει «περίπλοκη ιστορία και πραγματικότητα» και ότι υποστηρίζει «όλες τις διπλωματικές προσπάθειες» για την επίλυση της σύγκρουσης.