Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Νεκρός εντοπίστηκε ο Ζιφιός στη Σαλαμίνα

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν από όλους όσοι βρέθηκαν κοντά του, τραγική κατάληξη είχε τελικά η πορεία του ζιφιού, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), η οποία έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά στην παραλία του Αλίμου Αττικής, εντοπίστηκε τελικά νεκρή την Τρίτη το πρωί από το λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Σκάφος του Λιμενικού, που τα τελευταία 24ωρα διενεργούσε περιπολίες γύρω από το νησί της Σαλαμίνας σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παρακολούθηση και πιθανή επαναπροσάραξη του ζιφιού, εντόπισε το θαλάσσιο θηλαστικό στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΝ, αμέσως, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, βάσει της σχετικής εγκυκλίου της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες επί περιστατικών νεκρών άγριων υδρόβιων ζώων.

Τα ευρήματα που θα προκύψουν θα καταστήσουν δυνατή τη διαπίστωση και τυχόν άλλων παθολογικών προβλημάτων, εκτός αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί κλινικά και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο του δόγματος της Ενιαίας Υγείας (One Health), κατά τη διερεύνηση θα εξεταστεί και η τυχόν παρουσία νοσημάτων που αφορούν τόσο στην υγεία των ζώων όσο και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Νατάσσα Κομνηνού, η οποία συμμετέχει θεσμικώς στην Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη της λειτουργίας του εθνικώς συντονισμένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασμών ειδών θαλάσσιας πανίδας, που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΝ και αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και των θεματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm και ΠΕΛΑΓΟΣ.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Το καταβεβλημένο ζώο χρησιμοποιήθηκε απλά ως σκηνικό σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ασκώντας σκληρή κριτική σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης και τα σφάλματα που έγιναν τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες του Ζιφιού.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Τόσοι εθελοντές πήγαν αλλά κανένας μάλλον δεν ήξερε τι πραγματικά έπρεπε και τι χρειάζονταν να γίνει.
    Οι μόνοι που ήξεραν τον σωστό τρόπο, το Ινστιτούτο, παρακολουθούσαν, άνευ φυσικής παρουσίας και πιθανόν απαθείς και ΔΕΝ προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά αλλά τώρα όμως ασκούν σκληρή, “φτηνή” κριτική, δυστυχώς, για το τι έπρεπε αλλά δεν έγινε.
    Γιατί μόνο δηλώσεις και μάλιστα κατόπιν τής τραγικής κατάληξης;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα