Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Εντυπωσιακά εκθέματα (φωτ.)

Τα αποτυπώματα της ιστορίας χιλιάδων ετών των Χανίων βρίσκονται ανεπτυγμένα στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων που από σήμερα είναι ανοικτό για τους πολίτες.
Με περισσότερα από 3.500 αντικείμενα, 1.000 εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά, με σύγχρονο οπτικό και ψηφιακό υλικό, εξαιρετικό φωτισμό, άνετους και μεγάλους χώρους και αντιπροσωπευτικά εκθέματα από όλες τις ιστορικές περιόδους, το νέο μουσείο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης.
Στο 1ο όροφο βρίσκεται και η συλλογή αρχαιοτήτων Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, στο σύνολο της και όχι μέρος της όπως εκθέτονταν από τον Απρίλιο του 2000 στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το άδυτο… της Δασκαλογιάννη

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΤο άδυτο ή δεξαμενή καθαρμών είναι ένας υπόγειος χώρος που λειτουργούσε σε ανακτορικά κέντρα και συν- δεόταν με τελετουργίες για την αναγέννηση της φύσης ή με συμβολικούς καθαρμούς. Το άδυτο που εκτίθεται στο νέο μουσείο ανακαλύφθηκε στην οδό Δασκαλογιάννη στα Χανιά και η κατασκευή του υπολογίζεται στο 1650 π.Χ. Ανήκε σε λατρευτικό συγκρότημα του Μινωικού ανακτό- ρου που διέθετε όροφο, πολύθυρες αίθουσες, φωταγω- γούς, πλακόστρωτα δάπεδα και μνημειακή είσοδο.

Κρητική νομισματοκοπία

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΔραχμές, στάτηροι, οβολοί, ημίδραχμα από την αρχαία Απτέρα, την Ιτανό, την Ελευ- θέρνα, την Αξό και άλλες αρχαίες πόλεις της Κρήτης.

Η μαρμάρινη επιγραφή της Απτέρας

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΜαρμάρινη επιγραφή του 3ου – 4ου μ.Χ. που βρέθηκε στα Μεγάλα Χωράφια στην Αρχαία Απτέρα. Σε αυτήν ο Νίκων εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια της τριαντάχρονης συζύγου του.

Ψηφιδωτά οικίας Διονύσου

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΡωμαϊκά ψηφιδωτά σε κατοικία στα Χανιά του 3ου αιώνα μ.Χ. Το ψηφιδωτό βρι- σκόταν στο κέντρο της αίθουσας πολυτελούς κατοικίας, σε οκτάγωνο έμβλημα. Σε αυτό αναπτύσσεται ο μύθος της ανακάλυψης της Αριάδνης στη Νάξο από το Διόνυσο και δύο μέλη του θιάσου του. Πλαισιώνεται από ορθογώνια διάχωρα με σκηνές από κωμωδίες του Μενάνδρου και μετάλλια με προ- σωποποιήσεις των εποχών του έτους.

Αντικείμενα από το ανάκτορο στον λόφο Καστέλι

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΣπάνια αντικείμενα από το μινωικό ανακτορικό κέντρο στον λόφο Καστέλι.

Συλλογή Μητσοτάκη

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΑντικείμενα της συλλογής Μητσοτάκη

Η πυξίδα του Κιθαρωδού

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΤο κατάγραφο κυλινδρικό αγγείο που στην αρχαιολογική ορολογία αποκαλείται πυξίδα, χαρακτηριστικό δείγμα του περίφημου κεραμικού εργαστηρίου της Κυδωνίας. Συνόδευε νεκρό και βρέθηκε στο Καλάμι κατά τις εργασίες διάνοιξης της εθνικής οδού το 1969.

Το άγαλμα του Ασκληπιού από τη Λισό

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΕξαιρετικό το άγαλμα του Ασκληπιού από την αρχαία Λισό που είναι σε κλίμακα λίγο μεγαλύτερη του φυσικού. Πρόκειται για λατρευτικό άγαλμα του θεού που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Ο ανδριάντας του Αδριανού

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΕικονιστικός ανδριάντας του αυτοκράτορα Αδριανού από το ιερό της Δίκτυννας. Μεταφέρθηκε το 1913 στο τότε Μουσείο Χανίων και εκτέθηκε στο διοικητήριο μέγαρο. Κατά τη πυρκαγιά του 1934 τεμαχίζεται αλλά σώζεται το στεφανωμένο κεφάλι του. Με την αναγνώριση και τη συγκόλληση πολλών τμημάτων του από τις αποθήκες του μουσείου, ο Αδριανός απέκτησε ξανά τη μορφή του!

Εκθέματα

Αρχαιολογικό Μουσείο ΧανίωνΕκθέματα από όλες τις ιστορικές περιόδου των Χανίων. Πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται με τη συνοδεία οπτικού και ψηφιακού υλικού.

Δωρεάν σήμερα και αύριο

Το μουσείο θα είναι ανοικτό σήμερα και αύριο από τις 8 έως τις 5 το απόγευμα με δωρεάν είσοδο για όλους. Από τη Δευτέρα η είσοδος θα είναι 6 ευρώ ολόκληρο το εισιτήριο και 3 ευρώ το μειωμένο. Τις Τρίτες θα είναι κλειστό όπως όλα τα μουσεία. Στόχος είναι εντός των επόμενων μηνών η λειτουργία του να επεκταθεί από τις 8 στο πρωί στις 8 το απόγευμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Καλη αρχη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων…….ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξουν κ οι δέουσες παρεμβασεις από την Περιφέρεια Κρήτης κ τον Δήμο Χανίων για την συνολική ανάπλαση της περιξ περιοχης της Χαλέπας όπως πεζοδρομηση της Σκρα της Μαχητών της Δαγκλη όπως κ τμήματος της Ελ.Βενιζέλου έμπροσθεν του Μουσείου-οικια του Ελ.Βενιζέλου……να υπάρξει δημιουργία ενός πιο καλαισθητου έντονου φωτισμού……δημιουργία πρασινου πέραν από τον Κήπο της Αγίας Μαγδαληνής κ του παρκου της Πλατείας της Έλενας Βενιζέλου κ με δενδροφύτευσεις…..όπως κ πινακιδες σήμανσης των αξιοθέατων της περιοχης της Χαλέπας κ συνδεση των με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο όπως κ το Μουσείο-οικια του Ελ.Βενιζέλου κ ενος μελλοντικου Λαογραφικου-Τεχνολογικου Μουσειου στη Γαλλική Σχολή κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης όπως πρεπει να τεθούν κ κριτήρια σε μελλοντικες επιχειρηματικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχη της Χαλέπας ώστε να διατηρηθεί το ιστορικό κ αρχιτεκτονικο προφιλ της περιοχης αναλωβο……κ ετσι θα είναι πιο ήπια η προσεγγιση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο χωρίς μποτιλιάρισμα αχαλίνωτη υπερεκμετάλλευση που παρατηρειται σε άλλες περιοχες ανά την Ελλάδα όπως κ στη Κρήτη βέβαια.

    • Καλη αρχή για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων……ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξουν οι δεουσες παρεμβασεις τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης όσο κ από τον Δήμο Χανιων με πεζοδρομηση της Σκρα της Μαχητών της Δαγκλη κ ενος τμήματος της Ελ.Βενιζέλου έμπροσθεν του Μουσείου-οικια του Ελ.Βενιζέλου…….με την δημιουργία πιο έντονου πιο καλαισθητου φωτισμού στην περιξ του νέου Αρχαιολογικου Μουσείου Χανίων περιοχη…..με την δημιουργία πιο έντονου πρασινου περαν από τον κήπο της Αγίας Μαγδαληνής κ του παρκου της Πλατείας Έλενας Βενιζέλου με δενδροφύτευσεις δένδρων όπως κ με τοποθέτηση πινακιδων σήμανσης των αξιοθεατων της περιοχης της Χαλέπας κ συνδεση των με το νέο Αρχαιολογικο Μουσείο Χανίων το Μουσείο-οικια του Ελ.Βενιζέλου κ του μελλοντικού Λαογραφικού-Τεχνολογικου Μουσείου στη Γαλλική Σχολή κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης……….οπως βέβαια κ πρεπει να τεθούν κριτήρια κ όροι για μελλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις στη περιξ του Μουσείου περιοχη αλλά κ σε ολόκληρη την περιοχη της Χαλέπας ώστε να διατηρηθεί το ιστορικό κ αρχιτεκτονικό προφιλ της περιοχης αλωβητο ώστε να υπάρχει μια ήπια προσεγγιση του Μουσείο τόσο του Αρχαιολογικου όσο κ του Μουσείου Ελ.Βενιζέλου κ αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης που παρατηρειται σε αλλά μέρη της Ελλάδος αλλά κ της Κρήτης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα