Συνεχίζεται το…σίριαλ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο επεισόδιο «γράφτηκε» πριν από λίγες ημέρες με τη δημοσιοποίηση νεότερης εγκυκλίου, με την οποία το υπουργείο Δημόσιας Ανασυγκρότησης ζητά έως την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου – αφού οι προθεσμίες που αρχικά είχαν δοθεί έχουν παρέλθει – να έχουν αποσταλεί όλα τα συγκεντρωτικά στοιχεία αξιολόγησης των υπαλλήλων στα υπουργεία.
Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να εφαρμοστεί ο νόμος 4369/2016 για την αξιολόγηση, τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο έφερε προς ψήφιση στη Βουλή την τροπολογία, με την οποία έγινε μια ύστατη προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» το θέμα της αξιολόγησης του Δημοσίου. Σύμφωνα με την τροπολογία, το μπαλάκι πετάχτηκε στο…γήπεδο των διευθυντών και των προϊσταμένων, οι οποίοι έπρεπε μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης των υφισταμένων τους. Ωστόσο, η απάντηση της ΑΔΕΔΥ στην τροπολογία ήταν άμεση, καθώς το συνδικαλιστικό όργανο συνεχίζει ακόμη και σήμερα την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση που είχε κηρύξει στα μέσα του περασμένου Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής, πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου, η αξιολόγηση είχε θετική ανταπόκριση – με τα ποσοστά να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 75% – και όπως τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη «η αξιολόγηση θα εξελιχθεί ταχύτατα, διότι πρόθεση όλων των πλευρών αλλά και το συμφέρον της χώρας είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», συμπληρώνοντας πως η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ικανοποιητικό βαθμό, «καθώς οι εργαζόμενοι δεν υπάκουσαν στις αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων για αποχή από τη διαδικασία».
Εντελώς, διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, τα οποία κάνουν λόγο για μαζική αποχή από την αξιολόγηση, δίνοντας, μάλιστα, στη δημοσιότητα ακόμη και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αποχή ανά δημόσια υπηρεσία. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών η συμμετοχή στην απεργία – αποχή φτάνει το 98% ενώ στις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας κυμαίνεται από 85 έως και 100%. «Ο κατήφορος της κυβέρνησης και της κ. Γεροβασίλη δεν έχουν τέλος. Αντί να προβληματιστούν από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ, συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, φτάνοντας μάλιστα στο τελευταίο σκαλοπάτι του αυταρχισμού, αφού θεσμοθέτησαν την ανταπεργία ως μέτρο «φρονηματισμού» των υπαλλήλων του Δημοσίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
ΠΗΓΗ: in.gr