Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Νέο ερευνητικό έργο HORIZON-MSCA στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ξεκίνησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ERA4CH (Earthquake Risk Platform For European Cities Cultural Heritage Protection) με επικεφαλής την εταιρεία ALMA Sistemi Srl (Ιταλία) και συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δήμου Χανίων, με θέμα την μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας και την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Horizon Europe Staff Exchange (SE).

Το ερευνητικό έργο ERA4CH μελετά την δημιουργία σειράς εργαλείων για την εκτίμηση βλαβών και την μακροχρόνια παρακολούθηση ιστορικών κέντρων της Ευρώπης με τον συνδυασμό τεχνολογίας αιχμής και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, εξελιγμένων τεχνικών εξ αποστάσεως παρακολούθησης, επεξεργασίας εικόνας, γεωτεχνικών δεδομένων και κτηματολογίου, καθώς και μοντέλων δομικής ακεραιότητας ενσωματωμένων σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών GIS. Πολλά ιστορικά κέντρα βρίσκονται σε σεισμικές περιοχές υψηλού κινδύνου. Οι σεισμικές κινήσεις του εδάφους έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη δομική σταθερότητα των αντίστοιχων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται από παλιές μεθόδους και υλικά κατασκευής. Η καινοτόμος μεθοδολογία και τα εργαλεία του ERA4CH θα επιτρέψουν την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση των ιστορικών κέντρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των καταστροφικών γεγονότων, καθιστώντας δυνατή την προληπτική παρέμβαση στις περιοχές όπου αναμένεται η πλειονότητα των ζημιών.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα υποστηρίξει την εκτεταμένη εφαρμογή και χρήση μοντέλων δομικής σταθερότητας από μεμονωμένα κτίρια έως ολόκληρα ιστορικά κέντρα. Θα ακολουθήσει η σχεδίαση, ανάπτυξη και επαλήθευση της πλατφόρμας ERA4CH (με βάση το GIS), η οποία θα ενσωματώνει το εργαλείο επεξεργασίας εικόνας με τεχνητή νοημοσύνη, μεθόδους τηλεπισκόπησης, επίγεια δεδομένα και μοντέλα κινδύνου, με έμφαση στην πρόβλεψη κινδύνου σεισμών των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η επίδειξη και η επικύρωση της πλατφόρμας ERA4CH στις τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες που επιλέχθηκαν: το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης Narni (Ιταλία), το ιστορικό «βενετσιάνικο» κέντρο των Χανίων (Ελλάδα) και την παλιά πόλη του Στρόβολου (Κύπρος).
Στην πρόσφατη συνάντηση του προγράμματος στον Δήμο της Νάρνη στην Ιταλία, μέλος της ερευνητικής ομάδας και υποψήφια περιοχή της UNESCO, στις 23 Μαρτίου 2023, συζητήθηκε η πρόοδος του προγράμματος με τη συμμετοχή του Καθ. Γεωργίου Σταυρουλάκη της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) και του Καθ. Γεωργίου Σταυρακάκη της Σχολής Hλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) από το Πολυτεχνείο Κρήτης και του Δρ. Χαράλαμπου Λίτου, διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης, από τον Δήμο Χανίων. Η επόμενη συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου προγραμματίζεται να λάβει χώρα στα Χανιά περί το τέλος Ιουνίου 2023.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα