Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στα Χανιά, όταν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα δομικά υλικά και στις κατασκευές ν. Χανίων, ένας εργάτης από την Αίγυπτο, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που εκτελούσε εργασίες.
Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδικάτου « άλλο ένα εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των τελευταίων μηνών. Ένας συνάδελφος, οικονομικός μετανάστης από την Αίγυπτο, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα του μεροκάματου. Όχι από αμέλεια ή ανικανότητα αλλά κυνηγώντας το μεροκάματο με ελλιπή μέτρα ασφαλείας και ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας. Το κακό έχει παραγίνει! Τους τελευταίους 3 μήνες στο Νομό έχουν σημειωθεί 5 εργατικά ατυχήματα.
Τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς ελλιπή έως ανύπαρκτα, τα ωράρια εξαντλητικά, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία δίνει και παίρνει, η τρομοκρατία εκ μέρους της εργοδοσίας με το μπαμπούλα της ανεργίας και της εξαθλίωσης είναι κανόνας.
Αυτά είναι τα Μνημόνια στη πράξη! Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζουν: φτηνοί και αναλώσιμοι εργάτες, ανασφάλιστη ή μισοανασφάλιστη εργασία, ωράρια λάστιχο, μείωση συνδικαλιστικών ελευθεριών, φοβισμένοι και πειθήνιοι εργάτες.
Ξέρουμε πολύ καλά όλοι οι συνάδελφοι το κλίμα του ανταγωνισμού στο οποίο μας βάζει αυτό το σύστημα. Να πρέπει κάθε μέρα να αποδείξεις πόσο γρήγορος και αποτελεσματικός είσαι στη δουλειά, ότι δε φοβάσαι να κρεμαστείς στη σκαλωσιά μισοπατώντας σε ένα μαδέρι χωρίς ζώνη, ότι δε σε νοιάζει να κόψεις με το τροχό χωρίς γυαλιά, ότι αντέχεις να δουλεύεις στον ήλιο ατέλειωτες ώρες, ότι δε φοβάσαι να συνδέσεις στο πίνακα υπό τάση.
Γιατί τα σωστά μέτρα ασφαλείας κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα και άμα επιμένεις και πολύ δε θα σε δει με καλό μάτι τ αφεντικό και μπορεί και ανά πάσα στιγμή (όπως συνεχώς σου υπενθυμίζουν) να βρει κάποιον άλλο στη θέση σου που δε θα έχει «παράλογες» απαιτήσεις και δε θα το σκαλίζει τόσο πολύ.
Ποια είναι η λύση λοιπόν; Πως μπορούμε να επιβάλλουμε εμείς οι εργάτες την ίδια μας τη προστασία; Με την οργάνωση της πάλης μας σε κάθε χώρο δουλειάς να επιβάλλουμε τις λύσεις που έχουμε ανάγκη. Με ισχυρό και μαζικό Σωματείο που θα προστατεύει τον συνάδελφο, που θα επιβάλλει με τη παρουσία και τη μαχητικότητά του το δίκιο του εργαζόμενου, τα μέτρα ασφαλείας –και όχι μόνο- που προστατεύουν τη υγιεινή και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας».