Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Νέο βαρίδι στην αξιολόγηση από προαπαιτούμενα του ΔΝΤ

Πέρα από τη λίστα των προαπαιτούμενων για το ευρωπαϊκό μνημόνιο στα οποία ο βαθμός επίτευξης φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες στο περίπου 20%, υπάρχει και μία άλλη, δεύτερη, λίστα. Είναι μεν συντομότερη, αλλά και δυσκολότερη καθώς περιέχει τις πιο απαιτητικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ο λόγος για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες χαμηλότερο ποσοστό επίτευξης και συγκεκριμένα φτάνουν στο μόλις 10%. Βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων, αφού ναι μεν η αξιολόγηση του Ταμείου τελειώνει αργότερα (τον προσεχή Φεβρουάριο), αλλά οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την επόμενη δόση του ESM πρέπει να είναι “συμβατές” με τη δική του συμφωνία.

Κάποια από τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ (όπως ο εξωδικαστικός για παράδειγμα) έχουν εν μέρει προχωρήσει αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ άλλα βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης οδηγώντας σε μία επίδοση “ετοιμότητας” της τάξης του 1 προς 10.

Τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ

Με βάση την επιστολή της ελληνικής πλευράς στο μνημόνιο με το ΔΝΤ δεσμεύεται να προχωρήσει σε 21 επιπλέον νέα “προαπαιτούμενα” εκ των οποίων τα 17 πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους (από αυτά τα 11 έπρεπε να είναι έτοιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, στην επιστολή προς το ΔΝΤ (που συνοδεύει την συμφωνία της 20ης Ιουλίου για το μνημόνιο με το Ταμείο – MEFP) η κυβέρνηση δεσμεύεται εντός του 2017:

1. Να θεσπίσει με νόμο τον καθορισμό ανώτατων ορίων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017-18. Διασφάλιση ότι οι μετατροπές προσωρινών σε μόνιμες θέσεις μετά από δικαστικές αποφάσεις είναι σύμφωνες με το Μνημόνιο.

2. Να φέρει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην δικαιοσύνη.

3. Να ολοκληρώσει ανεξάρτητη αξιολόγηση (από ανεξάρτητο ελεγκτή) στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

4. Να προχωρήσει σε καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

5. Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

6. Να γίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των συνδίκων πτώχευσης.

7. Να ολοκληρώσει η ΤτΕ τις παρεμβάσεις στις μη συστημικές τράπεζες και διασφάλιση ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες καλύπτουν πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις.

8. Να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών.

9. Να γίνει ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου και νομοθέτηση παρεμβάσεων για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής για την ψήφιση της απεργίας στο 50% των εκπροσώπων των συνδικάτων.

10. Να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της εργαλειοθήκης 3 του ΟΟΣΑ

11. Να υπάρξει υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων.

12. Να γίνει ενσωμάτωση της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων μεγάλων φορέων της γενικής κυβέρνησης στον κεντρικό λογαριασμό χαρτοφυλακίου του Δημοσίου.

13. Να ολοκληρωθεί ο επανϋπολογισμός των συντάξεων στο ήμισυ των συνταξιούχων.

14. Για διασφάλιση ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων διαθέτει κατάλληλα συστήματα ανάλυσης κινδύνου και εξειδικευμένο προσωπικό.

15. Να προβεί σε τροποποίηση του κώδικα δημόσιων εσόδων συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

16. Για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς.

17. Να φέρει νομοθεσία για την κατάργηση των περιορισμών (π.χ. γεωγραφική θέση, τιμολόγηση, εγκατάσταση κ.λπ.) για βασικά επαγγέλματα (π.χ. παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, νομικούς κ.λπ.).

Τα μέτρα και το μέρισμα

Και παράλληλα, τρέχουν τα δημοσιονομικά μέτωπα. Οι θεσμοί αμφισβητούν την απόδοση των φοροεσόδων και δεν αποκλείουν δημοσιονομικό κενό το 2018. Επίσης πλέον περιμένουν εξηγήσεις και για το δημοσιονομικό αντίκτυπο της αναβάθμισης των F16 που δρομολογεί η κυβέρνηση μ τις ΗΠΑ, αλλά και για την διανομή του μερίσματος του 2017 (σ,σ, την οποία πάντως δεν απορρίπτουν ως κίνηση αλλά θέλουν στόχευση σε πληρωμή οφειλών και σε επενδύσεις).

Υπάρχει το πιο φλέγον χρονικά θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για το οποίο η ελληνική πλευρά ακόμη παλεύει να μαζέψει τα στοιχεία που να αποδεικνύουν την κατά 150% πληρωμή της (μαζί με 400 εκατ ευρώ από τα κρατικά ταμεία) με τέτοιο τρόπο που να μειώνει το καθαρό υπόλοιπο των οφειλών κατά 1,2 δις ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα Απριλίου.

Οι θεσμοί προς το παρόν σχεδιάζουν να φύγουν στα τέλη της προσεχούς εβδομάδος για να επιστρέψουν μέσα στον Νοέμβριο και να λάβουν αποφάσεις για το δημοσιονομικό πεδίο. Τα πρώτα “νέα” θα έρθουν νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου κατά την συνεδρίαση του EWG και με πρώτο διακρύβευμα την υποδόση.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα