Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Νέο ξενοδοχείο στη Χαλέπα στο παλιό Γαλλικό Προξενείο

Σε ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο, ανοιχτό στους Χανιώτες, έχει μετατραπεί το παλιό Γαλλικό Προξενείο της Χαλέπας (1886-1901).

Πρόκειται για το Domus Blanc Boutique Hotel, ένα 5άστερο ξενοδοχείο με 12 σουίτες, οι περισσότερες με εξωτερικό τζακούζι, όλες διακοσμημένες με έπιπλα που έχουν αναφορά στην Αrt Nouveau.

Το ξενοδοχείο παρουσιάστηκε την Κυριακή σε τοπικά ΜΜΕ, από την Αρια και τη Λίτσα Παρασκευάκη.

Το κτήριο έχει μεγάλη ιστορία: θεμελιώθηκε το 1870 από τον μηχανικό Λεωνίδα Λυγκούνη και δόθηκε ως προικώο στην κόρη του Ερασμία, όταν νυμφεύθηκε τον πρόξενο της Γαλλίας στην Κρήτη, Paul Blanc.

Τόσο ο διπλωμάτης Paul Blanc όσο και η εικαστικός Φλωρεντίνη Καλούτση συνέδεσαν τη ζωή τους με την Χαλέπα και με το Domus Blanc.

«Το κτίριο αγοράστηκε το 1992 από τους γονείς μας  Χρήστο και Ιωάννα Παρασκευάκη, που έτρεφαν βαθιά αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, με την «οικογενειακή προσταγή» η επόμενη γενιά να το διασώσει.

Η ανακαίνισή του κράτησε 4 και πλέον χρόνια καθώς μόνο η προσθήκη υπογείου χρειάστηκε 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Στην καταπράσινη νότια αυλή προστέθηκε μία θερμαινόμενη πισίνα ενώ διασώθηκε και παραμένει σε λειτουργία ο ξυλόφουρνος της κατοικίας», αναφέρουν η Αρια και η Λίτσα.

To Atelier, μέρος του ξενοδοχείου Domus Blanc, που ήταν το φυλάκιο των φρουρών της νεοκλασικής κατοικίας, μετατράπηκε σε ένα μπιστρό γαλλικού χαρακτήρα, ανοικτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες.   

Ομως, με το κτήριο έχει συνδεθεί και η Φλωρεντίνη Καλούτση η οποία έφυγε το 1906 στην Αγγλία για να σπουδάσει ζωγραφική και σχέδιο, επέστρεψε στην Κρήτη 6 χρόνια αργότερα και είχε ενοικιάσει το κτήριο στο οποίο είχε μεταφέρει 150 αργαλειούς με σκοπό, σύμφωνα με βιβλίο της Ζωής Μητσοτάκη για τη Φλωρεντίνη, να διασώσει  την τέχνη της υφαντουργίας της Κρήτης που κρατά από τη Μινωική Εποχή.

«Νοικιάζει το Domus Blanc και μεταφέρει εδώ 150 αργαλειούς. Ο γιος της, Γιώργος Καλούτσης, θυμάται τα κτίριο αυτό να είναι έναπολύβουο μελίσσι, που μπαινόβγαιναν περισσότερες από 200 υφάντρες”. Ο “Διπλούς Πέλεκυς”, μία από τις πρώτες βιοτεχνικές μονάδες γυναικείας χειροτεχνίας στην Ευρώπη, γνωρίζει εντυπωσιακή άνθιση έως και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολυάριθμα πρατήρια στην Ελλάδα και εξαγωγές στην Ευρώπη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα