Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέοι “δρόµοι” σε καλλιέργειες μέσα από το πολλαπλασιαστικό υλικό

» Συνάντηση χθες στο Ινστιτούτο Ελιάς στα Χανιά

 

Νέοι δρόµοι για καλλιέργειες, όπως αυτή της ελιάς ανοίγονται µέσα από την πιστοποίηση ποικιλιών στην οποία έχει προχωρήσει ο ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για πιστοποιηµένο πολλαπλασιαστικό υλικό στο αβοκάντο.

Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν σε ενηµερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου Χανίων, µε θέµα: «Πιστοποιηµένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές».

Στην εκδήλωση συµµετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, φυτωριούχοι και Ειδικοί επιστήµονες.

Μιλώντας στους δηµοσιογράφους, ο ∆ρ. Γιώργος Κουµπούρης, υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιοκοµίας του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου, σηµείωσε

ότι «µε τη στήριξη του υπουργείου και της Περιφέρειας Κρήτης ο ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ έχει παράξει πιστοποιηµένα φυτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και έχει δώσει δωρεάν στους φυτωριούχους της Κρήτης. Αρα, στην Κρήτη οι παραγωγοί µπορούν να προµηθευτούν, σε όποιον χώρο και αν βρίσκονται, υλικό υψηλής ποιότητας».

Ο ίδιος σηµείωσε ότι έχουν πιστοποιήσει 12 ποικιλίες ελιάς σε συνεργασία µε την Ενωση Φυτωριούχων Ελλάδας.

«∆ιαλέξαµε τις 10 πιο σηµαντικές ελληνικές ποικιλίες και δύο ξένες ποικιλίες που ζητάνε οι παραγωγοί και, συνεχώς, από εδώ και πέρα, εµπλουτίζουµε τη συλλογή αυτή µε νέες ποικιλίες ώστε να έχει πιο πολλές επιλογές ο αγρότης και σε επιτραπέζια ελιά και σε ελιά για λάδι και βιολογικής καλλιέργειας».

Αναφερόµενος σε εξελίξεις και προβλήµατα στις καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και αβοκάντο, τόνισε:

«Το γενικό πλαίσιο είναι η εφαρµογή νέων τεχνολογιών για µείωση του κόστους παραγωγής. Το βασικό πρόβληµα που παρουσιάζεται είναι το κόστος παραγωγής. Υπάρχει η πληροφορία, υπάρχει η γνώση να µειώσουµε το κόστος παραγωγής, να κάνουµε καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που έχουµε, είτε είναι νερό, είτε είναι λιπάσµατα, είτε φυτοπροστατευτικά προιόντα, νέες τεχνολογίες που θα µειώσουν και την ανάγκη για εργατικά και την αποτελεσµατικότητα και φιλοπεριβαλλοντική καλλιέργεια. Είναι πολύ σηµαντικό η Κρήτη να εφαρµόσει ένα οικολογικό σύστηµα χαµηλού κόστους και να αναδείξει και την ταυτότητα των κρητικών προιόντων».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, Σωτήρης Σαλής, σηµείωσε ότι σκοπός της Ενωσης είναι η προώθηση του πιστοποιηµένου υλικου στην ελιά και στα εσπεριδοειδή.

«Συµµετέχουµε στο πρόγραµµα που τρέχει στα Χανιά. Είναι ένα πολύ σηµαντικό έργο γιατί πλέον η ζήτηση στην αγορά έχει αλλάξει».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας-Ιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, Ελισσάβετ Χατζηβασιλείου, τόνισε ότι «είµαστε ένας από τους φορείς που έχουµε τους ελέγχους του πολλαπλασιαστικού υλικού για την παρουσία ιών και συναφών παθογόνων. Οι έλεγχοι έχουν στόχο να γίνει επιλογή υλικού. Εφαρµόζουµε τις τεχνικές που επιλέγουµε το σωστό υλικό για να προχωρήσουν µετά οι φυτωριούχοι µας στην παραγωγή πιστοποιηµένου».

Η Κατερίνα Μυστακίδου από τη ∆ιαεπαγγελµατική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, υπογράµµισε ότι η ∆ιαεπαγγελµατική Οργάνωση εκπροσωπεί το 30% περίπου του πρωτογενούς τοµέα, το 70% του δευτερογενούς και σχεδόν ολόκληρο τον εξαγωγικό τοµέα, το 96%. Η επιτράπεζια ελιά είναι αποκλειστικά σχεδόν εξαγωγικό προιόν, εξάγεται σε πάνω από εκατό χώρες και αποφέρει πάνω από 650 εκατοµµύρια ευρώ σε εισόδηµα το χρόνο».

ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Στο αβοκάντο αναφέρθηκε η δρ Τερέζα Τζατζάνη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών.

Οπως είπε, εκτός από τα τωρινά, «υπάρχουν και χρόνια προβλήµατα που καλούµαστε σαν ερευνητές να λύσουµε µέσα από προγράµµατα που χρηµατοδοτούνται στον ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ. Προσπαθούµε και εµείς, να δηµιουργήσουµε πιστοποιηµένα φυτά για να µπορέσει σε βάθος χρόνου ο παραγωγός και οι φυτωριούχοι να έχουν το υλικό που χρειάζονται µε τις συγκεκριµένες προδιαγραφές που θα µπορέσει να δώσει λύση στην καλλιέργεια της περιοχής».

Σύµφωνα µε την ίδια, το βασικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει το αβοκάντο είναι η έλλειψη πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

«Εµείς λοιπόν δουλεύουµε στο να καταφέρουµε να κάνουµε ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό µε ένα πρόγραµµα που χρηµατοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης. Λύνοντας αυτό το πρόβληµα θα αντιµετωπίσουµε και κάποια άλλα, ένα από τα οποία είναι ότι δεν έχουµε συγκεκριµένες ηµεροµηνίες συγκοµιδής για τις ποικιλίες. Με το πρόγραµµα αυτό µέσα σε τρία χρόνια θα έχουµε απάντηση σε αυτό το θέµα».

Για να φτιαχτεί το πολλαπλασιαστικό υλικό, ανέφερε η ίδια, «πρέπει να εντοπίσουµε τους γενοτύπους που είναι κατάλληλοι, να γίνουν οι περιγραφές σύµφωνα µε τα διεθνή πρωτόκολλα, να δηλωθεί αυτό στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, κ.α.

Ο γεωπόνος – µελετητής, εκπρόσωπος της “Αγροναπτυξιακής” Π. Κουφάλης, είπε ότι το πρόγραµµα στο πλαίσιο του οποίου έγινε η χθεσινή συνάντηση, έχει ως στόχο να φέρει ερευνητικούς οργανισµούς και πανεπιστήµια µε τους απλούς παραγωγούς ώστε να επιλύσει ουσιαστικά ζητήµατα στον πρωτογενή τοµέα.

Παρουσίαση του έργου: «∆ηµιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιηµένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς έκανε ο ∆ρ. Γ. Κουµπούρης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα