Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

“Νέοι Ορίζοντες” για το Κεφάλαιο – Νέοι αγώνες για τους εργαζόμενους

Στις 14 Ιούλη ψηφίστηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ παρά την, καθολική σχεδόν αντίδραση των φορέων των ΑΕΙ (πρυτανικών αρχών, συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών).

Οι στόχοι της νέας μεταρρύθμισης είναι ξεκάθαροι: μεγαλύτερη πρόσδεση με τις επιχειρήσεις και γρηγορότερα κέρδη σε βάρος της γνώσης και της έρευνας και των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Προϋποθέτουν ένα επιθετικότερο, «αυτόνομο» πανεπιστήμιο της αγοράς, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε μεγάλη επιχείρηση: οριζόντια και καθετοποιημένα τμήματα, διαφοροποιημένο πελατολόγιο, επιχειρηματικά project, αντίστοιχη διοίκηση και δείκτες απόδοσης. Κι όλα αυτά για να παρέχουν πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. Αυτό είναι ο νέος νόμος!

Η κυβέρνηση επιχείρησε να αποσπάσει τη συναίνεση με επιχειρήματα όπως «θα χάσουμε το τρένο της ψηφιακής εποχής, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της πράσινης οικονομίας», αλλά, επίσης, όπου «δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος»… Όταν δεν πείθονται οι «ατίθασοι» με το «καλό», θα αναλαμβάνει δράση η πανεπιστημιακή αστυνομία και οι εισαγγελείς (πρόσφατα στο Πολυτεχνείο Κρήτης), ποινικοποιώντας τους αγώνες.
O εκσυγχρονισμός της κυβέρνησης είναι σκουριασμένος, παρόλο το φανταχτερό περιτύλιγμα με τις ωραίες λέξεις της αριστείας – καινοτομίας – έρευνας – εξωστρέφειας. Η κακοποίησή τους στο νόμο τις κάνει συνώνυμες με τον ανελέητο ανταγωνισμό, με όρους «street fighting» και όχι «fair play», με την επιβίωση λίγων (όσων άντεξαν) και εκλεκτών (όσων είχαν τα μέσα για να αντέξουν).

Ο ακαδημαϊκός-ερευνητής δεν θα υπηρετεί τις ανάγκες ενός σύγχρονου πανεπιστημίου. Δεν θα παράγει νέα γνώση για να βελτιώσει την ζωή του ανθρώπου (καθολική πρόσβαση στην δωρεάν υγεία/φάρμακο και προληπτική υγεία, στην αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων για την έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και προστασία του περιβάλλοντος). Θα πρέπει να εφαρμόζει τις «πρωτοποριακές» ιδέες που του επιβάλλει η αγορά εργασίας του καπιταλιστικού μεσαίωνα.

Ενώ λείπει εκπαιδευτικό προσωπικό, η φοιτητική μέριμνα υποβαθμίζεται και οι βιβλιοθήκες απαξιώνονται, η κυβέρνηση αξιοποιεί διάφορα εργαλεία χειραγώγησης και ενσωμάτωσης. Θα χρηματοδοτήσει τα «κέντρα αριστείας», για λιγοστούς επιστήμονες που θα στελεχώνουν την ελίτ της «καινοτομίας» στην έρευνα, με 604 εκατομμύρια ευρώ από το Τ.Α. Για να μάθουν (πανεπιστημιακοί, ερευνητές και φοιτητές) να δουλεύουν στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας. Μιλούν για «άριστους» όσοι αρνήθηκαν στους άριστους φοιτητές της Ιατρικής να συμμετέχουν στην ακρόαση των φορέων στην αρμόδια επιτροπής της βουλής για το νομοσχέδιο. Επικαλούνται την «αριστεία» και το γνωστό ιδεολόγημα του συστήματος περί «άξιων» που πρέπει να αμείβονται και «ανάξιων» που μένουν πίσω. Το απέδειξε η κυβέρνηση με την εφαρμογή της ΕΒΕ, αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές από κάποια σχολή, στο όνομα της «αριστείας», ενώ όσοι πληρώνουν 4.000 και 5.000 ευρώ τον χρόνο στα κολέγια, θα αποκτούν πτυχία και μάλιστα ισότιμα!

Τα κριτήρια «αριστείας» που θα ισχύσουν, στην οποιαδήποτε μορφή τους, θα προωθούν την επιχειρηματική δράση και θα εδραιώνουν τον ρόλο του καθηγητή – μάνατζερ – επιχειρηματία, θα επιβραβεύουν την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης, την παραγωγή εμπορικής αξίας και την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, ενώ θα τιμωρούν – αν δεν ποινικοποιούν (και μέσω του νέου Πειθαρχικού) – τη διαφορετική άποψη ή στάση. Η καινοτομία δεν θα έχει καμία σχέση με την μετατροπή μιας νέας ιδέας σε πρωτοποριακή ανακάλυψη, σε αγαθά και υπηρεσίες, που να ικανοποιούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά τη μετατροπή ιδεών σε επιχειρηματικές μπίζνες (ήδη ερευνητικά προγράμματα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και άλλους φορείς πριμοδοτούν συνεργασία των ΑΕΙ με επιχειρήσεις).

Είναι γνωστό, ότι εργαστήρια του δημόσιου πανεπιστημίου, με όλες τις υποδομές και τα μέσα, προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιωτικούς φορείς, ακόμη και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Έχοντας υπογράψει μνημόνια συνεργασίας, προσπαθούν να «ξεπλύνουν» τους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η γνώση και η έρευνα πρέπει να υπηρετούν την κοινωνική πρόοδο και όχι την κόλαση του πολέμου και τη δυστυχία της προσφυγιάς.
Απαιτήσεις του ΣΕΒ, όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά (θα χρηματοδοτηθούν αδρά με 36 εκ. ευρώ, από το Τ.Α. και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις) και η ελκυστική φορολογική πολιτική για επιχειρήσεις που συνεργάζονται ερευνητικά με πανεπιστήμια, η απαλλαγή των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό, η συμβολή στη δημιουργία εταιρειών – τεχνοβλαστών (spin-off) για την αξιολόγηση της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ προβάλλονται ως ευκαιρίες για το πανεπιστήμιο και τους νέους ερευνητές.

Ωστόσο, το πανεπιστήμιο αναλαμβάνει το ρίσκο του καινοτόμου προϊόντος ή υπηρεσίας και μόλις αποδειχθούν ότι είναι ανταγωνιστικά και έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, ο ιδιώτης ανακεφαλαιοποιεί το μερίδιό του και, τελικά, παίρνει στα χέρια του μια έτοιμη και δοκιμασμένη επιχείρηση. Το πανεπιστήμιο τζογάρει για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων αποθεματικά, τα οποία οφείλουν να προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της διδασκαλίας και έρευνας, των φοιτητών και των μορφωτικών τους αναγκών. Επιπλέον, μια τέτοια επιχειρηματική δράση στο όνομα της «καινοτομίας» χτίζει ένα πολυπλόκαμο σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης επιχειρηματιών και πανεπιστημιακών, που οδηγεί σε αλλοτρίωση συνειδήσεων.

Πρόσφατα, στο όνομα της «καινοτομίας» δεν ζήσαμε τον πόλεμο της πατέντας, στην αγορά εμβολίων που πλήρωσαν πολύ ακριβά οι λαοί; Εκατομμύρια τα θύματα της πανδημίας εξαιτίας του αδυσώπητου ανταγωνισμού των φαρμακοβιομηχανιών και του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν Υγεία αποτελεί διαχρονικά άγνωστη λέξη! Μήπως, τελικά, το ΚΚΕ φοβάται την αριστεία και την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τα αποτελέσματα της έρευνας, την τεχνολογική επανάσταση; Όχι βέβαια! Δεν κινδυνεύουμε από την τεχνολογία, ούτε από τους άριστους και τις καινοτομίες, αλλά από την καπιταλιστική «αξιοποίησή» τους. Αυτή η αξιοποίηση, δεν είναι μονόδρομος για τον άνθρωπο, αλλά μόνο για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ, απορρίπτοντας το νέο Νόμο – Πλαίσιο ως αναχρονιστικό, σκουριασμένο και αντιδραστικό, καταθέτει τη δική του πρόταση για το σήμερα και για το αύριο. Πρόταση ρεαλιστική, σύγχρονη και δίκαια!
Θέλουμε σύγχρονο πανεπιστήμιο στα πλαίσια μιας πραγματικής Ενιαίας Εκπαίδευσης με εξασφαλισμένη την απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μεταφορές, ιατρική περίθαλψη, ψυχαγωγία, για όλους τους φοιτητές. Πρώτιστα, να εξασφαλίζεται η απαραίτητη γνώση, ώστε το πτυχίο να αποτελεί το μοναδικό εισιτήριο και κριτήριο για τη σύνδεση με μια μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς άλλους φραγμούς και προϋποθέσεις (σεμινάρια, πιστοποιητικά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.ά.).

Η κυβέρνηση λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο… Η Νέα Γενιά θα στείλει το νόμο, εκεί που του αξίζει: στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Η Πανσπουδαστική και η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια θα το περιποιηθούν δεόντως. Μια πρώτη γεύση πήραν στις φοιτητικές εκλογές, με τη μεγαλειώδη νίκη της Πανσπουδαστικής. «Να δεις τι σου ‘χω για μετά!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα